GoPro HD Hero 2 + DashWare = Informatieve actievideo’s

DashWare screenshot Als ik mijn fietstochten vergelijk met sommige van de filmpjes die ik op YouTube tegen kom, dan maak ik heel brave en veilige ritjes. Het op video vastleggen daarvan was dan ook nooit echt een prioriteit. Het was meer een bijkomstigheid van de aanschaf van de GoPro HD Hero 2 voor het duiken dat ik die ook op de fiets ging gebruiken. De eerste ritjes die ik opnam waren op de MTB hier in de omgeving. En wat me opviel was dat de ritjes die ik gemaakt had er heel erg rap uitzagen. Het bos, het gras, alles leek razendsnel voorbij te flitsen, terwijl ik wist dat het op de meest plekken dan met 22-23km/uur ging.

Vanuit dat oogpunt was het waarschijnlijk ook handiger geweest om die video’s gewoon zo te laten als dat ze waren. Maakte vast veel meer indruk. Maar van de andere kant voelde het nou eenmaal niet logisch om in Groot Brittannië met de Garmin Edge 800 wél heel veel detailinformatie te loggen (positie, snelheid, temperatuur, hartslag, aantal omwentelingen per minuut, hellingsgraad) en dat dan niet op de een of andere manier ook inzichtelijk te kunnen maken tijdens het bekijken van de video. Immers, dan zou je kunnen zien hoe stijl die heuvel nu eigenlijk was (op of af) of hoe snel (of niet) ik daar nu eigenlijk ging.
Meer nog dan dat ik verwacht dat anderen daar interesse in zullen hebben, vond ik het zelf gewoon interessant om dat achteraf terug te kunnen zien.
Gelukkig blijkt dat redelijk eenvoudig te kunnen, met behulp van een (niet gratis) programma genaamd DashWare. Het programma kost €41,54 ($49,99) maar ik vind het persoonlijk de investering wel waard nu ik er de eerste vier filmpjes mee gemaakt heb.

Hoe werkt het?
Je ziet hierboven de interface. Het principe is simpel: je laadt een video in, dan een of meerdere bestanden met data die je op die video weer wilt geven. In mijn geval was het steeds één .LIT bestand rechtstreeks uit de Garmin, maar het kan ook een GPX bestand zijn of zoals gezegd een combinatie van bestanden.
Je selecteert dan een of meerdere meters, tellers, indicatoren om weer te geven. Die kun je zelf aanpassen als je dat wilt en je kunt een layout als sjabloon opslaan zodat je dat niet elke keer opnieuw hoeft te doen.
Dan komt het enige “moeilijke” onderdeel: je moet de video en de andere data synchroon krijgen. Je doet dat door op een weergave van de locatie en de video met afzonderlijke tijdbalkjes zo de schuiven dat je beiden op dezelfde plek hebt staan. Dat kan bijvoorbeeld een startlijn zijn, een scherpe bocht die je op de video en de kaart herkent etc.
Dan zet je de synchronisatie vast en ben je klaar. Je kunt de video dan laten exporteren naar een nieuw bestand.

Het is daarom wel handig om tijdens de tocht de video gewoon door te laten lopen, je kunt er dan nog later voor kiezen om in het resultaat te knippen met een ‘gewoon’ videobewerkingsprogramma.

Grote bestanden
Een andere uitdaging was dat er maar één videobestand toegevoegd kan worden. De GoPro start elke (ongeveer) 3,66GB of 34:44 minuten een nieuw videobestand. Dat moet omdat op FAT32 bestanden nou eenmaal niet groter kunnen zijn dan 4GB. Als je een lange rit maakt en op 1080p opnames maakt, dan kun je zo’n 6-7GB aan video hebben, die dan zijn opgeknipt in 2 of 3 individuele bestanden. Die bestanden moet je eerst samenvoegen tot één bestand als je de hele rit in DashWare wilt gebruiken.

Dat kan op Windows als je schijf NTFS gebruikt. Immers, als je nog FAT32 gebruikt, dan kunnen individuele bestanden geen 7GB groot zijn en kun je alleen de stukken individueel gebruiken in DashWare. Het werkt het snelste met een gratis programma genaamd Avidemux dat beschikbaar is voor Linux, BSD, Mac OS X en Windows. Na het downloaden (op Windows hoef je hem niet eens te installeren als je de ZIP download) en opstarten van het programma, moet je er voor zorgen dat je eerst even het videoformaat op MP4 zet:
Video's samenvoegen
De GoPro HD Hero 2 maakt de filmpjes namelijk in MP4 en je wilt niet dat Avidemux aan het converteren slaat, dat kost onnodig veel tijd.
Daarna is het een kwestie van het inladen van de stukken video:
Video's samenvoegen
Kies File > Open voor het binnen laden van het eerste deel
Kies File > Append voor het binnen laden van de vervolgdelen

Heb je ze allemaal geladen, kies dan voor File > Save > Save video.
Het opslaan gaat snel, de video blijft in zijn oorspronkelijke format en de bestandsomvang van het eindresultaat wordt dan ook gelijk aan de som van de individuele bestanden. Zorg dus dat je genoeg ruimte over hebt.

Het resultaat
Zoals gezegd, ik verwacht niet dat er veel mensen zijn die 30-50 video van mijn ritten gaan bekijken. Maar hieronder staan ze allemaal (tot nu toe) bij elkaar).

22 juli Rondje Sutton Valence

De tweede dag, dus een uitdagendere route gezocht. Na zo’n 25 minuten komt die uitdaging ook als het flink bergaf gaat door het bos. Zie ook de hele blogpost.

1 augustus Rondje Blitfield Reservoir

Mijn tweede rondje rond het Blithfield Reservoir ging volledig over de weg en volledig op snelheid. Lees ook de blogpost.

30 juli Rondje Cannock Chase

Zie ook de blogpost erover.
Hier zie je dat de video veel last heeft van druppels die blijven hangen. Bij eerdere video’s met de GoPro had ik daar minder last van. Ik begrijp dat een beetje speeksel (zoals duikers dat doen) of anders Rain-X zou moeten helpen. Ga ik de volgende keer aan denken.

3 augustus The Manifold Track

Zie ook de blogpost erover. Het mooiste stukje hier is na 5:30 minuut als ik door de spoortunnel (inmiddels zonder spoor) mag.

Voor de volledigheid de ritten zonder video ook nog even:
21 juli Rondje Sutton Valence
De eerste rit van de vakantie, ’s ochtends om 5:30 uur de deur uit omdat ik wakker was en het licht was. 🙂

26 juli Rondje Snodland
Met vrienden een avondrit door de omgeving van Snodland.

29 juli Rondje Blithfield Reservoir
De eerste rit in de omgeving van dit waterbassin waarbij ik nog op zoek ging naar mogelijkheden om offroad te fietsen.

3 augustus Cannock Chase #2
De tweede keer fietsen bij Cannock Chase.

p.s. Op de Facebook-pagina van DashWare (en natuurlijk YouTube) zijn nog veel meer voorbeelden van filmpjes te vinden.

p.s. p.s. Dit is in totaal 20,6GB aan video die ik via een 1Mbit/sec ADSL-verbinding in volle kwaliteit richting YouTube heb gestuurd. Daar heeft mijn computer dus veel te lang voor aan moeten staan (paar dagen). Dat moet dus handiger kunnen.

p.s. p.s. Alle tochten hierboven heb ik gemaakt op mijn Ridley Blast 29er.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback
17 augustus 2012 10:51

@GoPro HD Hero 2 + @DashWare = Informatieve actievideo’s
http://t.co/oXQTfR4Q #fietsen #video #vakantie #mtb

trackback
7 december 2012 11:38

@burgersk83 Dat doe ik met @DashWare zie: http://t.co/ChGXpUfV en http://t.co/YhSrTimR