Fietsen

fiets woon-werk In juli 2010 kocht ik een nieuwe fiets, een Giant Ligero RS2 GTS. Het was het begin van een vernieuwde interesse in meer en veel fietsen.
Ik had gemerkt dat de 25km enkele reis tussen Deurne en mijn toenmalige werkplek in Eindhoven best te doen was en wilde dat vaker doen. Maar al snel merkte ik ook dat ik op andere momenten en verder wilde fietsen.

De route woon-werk was op zichzelf ook niet zo heel spannend, d.w.z. als je hem een keer hebt gefietst, dan weet je hoe je moet rijden. In gemiddeld zo’n uur en vijf minuten, afhankelijk van wind, temperatuur en vooral ook de verkeerslichten in Helmond was dat te doen. Ik zag dan ook niet veel nut in het bijhouden hoe vaak ik tussen Deurne en Eindhoven op en neer fietste. Maar de andere trips vond ik wél de moeite waard om bij te houden.
Ik heb in het begin (2010) op de weg gebruik gemaakt van MotionX GPS voor het ’tracken’ van de tochten die ik aflegde. Dat is een programma dat ik op de iPhone had draaien draaien. Voor het plannen van die routes maakte ik gebruik van Cloudmade en dan importeerde ik die routes daarna in MotionX GPS voor gebruik tijdens het fietsen.

De eerste tochten maakte ik dus met de Giant Ligero RS2. Op 25 maart 2011 heb ik een Gazelle Vuelta gehuurd met de optie om hem na die week te kopen. Dat heb ik gedaan en daarna maakte ik de meeste lange ritten op de Vuelta. Voor de winter van 2011/2012 ging ik op zoek naar wat anders zodat ik ook in de winter toertochten kon blijven maken. Dat werd de Ridley Blast 29er. Voor de tochten door de modder wilde ik geen gebruik maken van een iPhone op mijn stuur, daarom zat er in het begin een eenvoudige Sigma BC 1609 fietscomputer op met ernaast een i-gotU GT-800 GPS tracker. Ik kon dan niet routes voor op mijn stuur volgen, maar wel bijhouden. Voor de toertochten die ik wilde gaan rijden was dat ook niet nodig.

In het begin vond ik het voldoende om alle tracks en informatie bij te houden op een statische pagina die onderdeel was van het ICT en Onderwijs weblog. Uiteindelijk bleek dat (vond ik) toch wat beperkt en besloot ik een apart weblog in te richten voor al dit soort activiteiten. En dat werd dit weblog. Het weblog gaat niet alleen over fietsen, of de voorbereiding voor tochten als de Friese Elfsteden Rijwieltocht 2012 maar ook over andere activiteiten, zoals bijvoorbeeld Bodypump of activiteiten van anderen. 🙂

Maar de tijd staat niet stil

Inmiddels is Cloudmade niet meer te gebruiken voor het plannen van routes, heb ik een Android telefoon en al een jaar of vijf een Garmin Edge 800. En natuurlijk Strava. Daar kun je heel goed routes plannen waarbij gebruik gemaakt wordt van de populariteit van bepaalde trajecten om er voor te zorgen dat je zelfs in het buitenland best mooie routes kunt maken. De Garmin Edge 800 gebruik ik zowel op mijn Ridley Blast 29er als ik het bos in ga, op de Giant FastCity RS2 die ik gekocht heb om van tijd tot tijd naar het station in Venray/Oostrum te fietsen en de Ridley Fenix Classic die de plek van de Gazelle Vuelta ingenomen heeft.

De kaarten op de site hier waar je de afgelegde routes kon bekijken, waren eerst op basis van Google Maps, maar toen Google stopte met de mogelijkheid om eenvoudig een GPX op een kaart te laten zien, heb ik zo veel mogelijk berichten overgezet naar Open StreetMap kaarten. Het kan zijn dat er nog oude berichten zijn die nog niet overgezet zijn.

 

Gebruik je Kop!