Friese Elfsteden Rijwieltocht 2012

Friese Elfsteden Rijwieltocht
Copyright © 2012 Stichting Friese Elfsteden Rijwieltocht Bolsward

Er zijn mensen die hem al heel wat keren gefietst hebben: De Friese Elfsteden Rijwieltocht. Hij bestond in 2012 honderd jaar, de eerste keer was in 1912 en sinds 1947 is hij maar één keer niet gereden en dat was in 2001 als gevolg van de MKZ-crisis. Tot en met 2011 hadden 16 deelnemers de tocht 50 maal of vaker gefietst, één deelnemer heeft de tocht al 58 keer uitgereden!

Voor mij was het in 2012 de allereerste keer dat ik de in totaal 240 km ging fietsen. Ik heb deze pagina gebruikt om in de maanden tussen het inschrijven op 15 december 2011 en het daadwerkelijk fietsen op 28 mei 2012, updates te plaatsen met informatie over de tocht.

Ik heb hem uitgereden en het was fantastisch. Het weer was uitstekend, het publiek langs de kant was fantastisch en mijn benen hadden er ook de hele dag zin in. Ik heb een uitgebreide post hier online gezet. Daar kun je ook lezen waarom het waarschijnlijk bij deze eerste keer blijft…
En nu, op naar de volgende uitdaging: De Zuiderzee Klassieker, 220km fietsen met als doel om geld in te zamelen voor de Maag Lever Darm Stichting.


Grotere kaart weergeven

[update 26-5-2012]
Elfsteden Rijwieltocht versus Elfsteden Schaatstocht
Het is een vraag die ik de afgelopen weken een paar keer gehad heb: fietsen jullie dezelfde route als de schaatsers? (en moet je dan ook klunen? ;-)). Nee, klunen zit er gelukkig niet in, al behoort een lekke band natuurlijk wel tot de mogelijkheden.
Er zijn meer verschillen. Zo heeft de Elfsteden Schaatstocht pas 15 keer plaats kunnen vinden sinds 1909, terwijl de Elfsteden Rijwieltocht sinds 1947 (de eerste tocht was in 1912) elk jaar (met uitzondering van de tocht van 2001, die in verband met de MKZ-crisis moest worden afgelast) is verreden. Er zijn daarom ook al 16 deelnemers die de tocht 50 keer of meer hebben gefietst (!)

Omdat de route van de Elfsteden Schaatstocht over water (ijs) gaat en de Elfsteden Rijwieltocht uiteraard over de weg, zijn de routes automatisch ook niet helemaal identiek. En er zitten wel wat meer verschillen (op deze pagina staat een Google Map van de schaatstocht) in de route. Zo is de start en finish van de Elfsteden Schaatstocht in Leeuwarden terwijl de Rijwieltocht start en finish in Bolsward heeft. Na de start in Leeuwarden gaan de schaatsers rechtstreeks naar Sneek. De fietsers komen ook door Leeuwarden, maar gaan dan via Bolsward naar Sneek. Hierdoor is Bolsward start, finish en tussentijdse doorkomst plaats. Vanaf Franeker gaan de schaatsers als het ware heen en weer over hetzelfde stuk ijs naar Dokkum voordat ze uiteindelijk in Leeuwarden aankomen. Op de fiets gaan we van Franeker naar Holwerd voordat we afbuigen naar Dokkum en Leeuwarden.
Voor het overige worden dan dezelfde elf steden aangedaan. Gezien vanuit de fietsers zijn dat Bolsward, Harlingen, Franeker, Dokkum, Leeuwarden, (Bolsward), Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward (finish).

Een laatste verschil tussen de schaatstocht en de fietstocht is de afstand. De schaatsers zijn er “al” na 189km, terwijl de fietsers 240km moeten afleggen. En natuurlijk is er ook een verschil wat betreft de tijd van het jaar. Wordt de schaatstocht in de kou afgelegd, de fietstocht vindt eind mei plaats en was het in 2011 nat en regenachtig, in 2012 lijkt het een heel zonnige tocht te gaan worden. Goed dus voor heel wat publiek langs de weg.

[update 25-5-2012]
Ik zal tijdens de tocht mijn iPhone meenemen. Als alles goed gaat, kun je op deze pagina mijn positie tijdens de dag live volgen. Als mijn iPhone het uithoudt dan ben ik ook gewoon via Twitter te bereiken, dus als je me onderweg wilt aanmoedigen en de route is wat ver uit de buurt, dan kan het ook digitaal! 🙂

[update 6-5-2012, 12-5-2012, 20-5-2012]

Het trainen gaat vast niet zoals de experts dat verstandig vinden, maar de zondagtochten zijn de afgelopen maand in ieder geval al een stuk langer geworden:

[update 9-5-2012]

Mijn kleding is ook binnen. Niet verplicht natuurlijk en misschien ook een beetje vreemd dat een Limburger die al 23 jaar in Brabant woont in Friese kleuren gaat fietsen, maar ik vond het nou eenmaal wel tof omdat het nu de jubileum-editie was en het net lijkt alsof er een grote 1 op de voorkant en achterkant staan (het is mijn eerste!).

Kleding Fietselfstedentocht Kleding Fietselfstedentocht

[17-1-2012]
Een tocht van 240km fietsen betekent trainen en voorbereiden. Op zitvlees.nl staat een trainingsschema dat uit gaat van een start van de trainingen in week 11 (12 maart). Dit jaar zou ik dan in week 10 (5 maart 2012) moeten starten omdat de elfstedentocht in week 22 valt (en niet in week 23 zoals het trainingsschema aangeeft).
De trainingstijden in het schema lijken me op zich wel te doen, in ieder geval niet heftiger dan wat ik afgelopen jaar ook op de weg gefietst heb. De woensdag-trainingen zijn nieuw, al ging ik nu ook 1-2 keer per week spinnen, dus wie weet.

9
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x