Oranjetocht


Grotere kaart weergeven
Totaal: 160,1 km totaal
Duur: 05:43:56
Gemiddeld: 27,93 km/uur (met autopause)
Gemiddelde trapfrequentie: 83 omwentelingen per minuut
Weer: 7-27,3°C, Het was veel warmer dan dat ik op gerekend had.
Omstandigheden: Prima omstandigheden, nauwelijks wind.
Gereden met: de Gazelle Vuelta

Vandaag stond de tweede 160km rit op het programma. Ik ben ook nu weer, net als vorige week, op de fiets naar de startplek gefietst. In dit geval in Horst. Dat betekende dat de 120km Oranjetocht in totaal 2x20km langer werd. Voor het eerst met de korte broek dit jaar, maar ik had ook voor korte mouwen moeten kiezen. Buienradar had aangegeven dat het maar een graad of 10 zou worden, maar verder naar het Oosten was het een stuk warmer. Bij de pauzeplek in Duitsland gaf de thermometer in mijn Sigma 1609 maar liefst 27,3°C aan. Zelfs als ik daar bij tel dat ik niet in de schaduw stond, dan zul je begrijpen dat ik het warm gehad heb.

Helaas geen drinkbaar water bij de pauzeplek halverwege, dus maar 3 bidons gedronken. Ik had wel zakje poeder bij me dus voordat ik vanuit Horst terug naar Deurne fietste had ik nog een extra bidon gevuld. Die was ruim leeg voordat ik thuis kwam, dus volgende keer vul ik die tweede ook voor de zekerheid opnieuw. Het laatste stuk ging nog best hard omdat ik werd ingehaald door een groepje van TC ’t Verzetje (serieus, zo heten zo) voorbij kwam met 32-33km/uur. Door daar achteraan te gaan ging het gemiddeld nog iets omhoog. Ik ben in totaal 6 uur en 23 minuten van huis geweest, inclusief pauzes, inschrijven en het wachten voor het pontje.

Dat gemiddelde was boven de 28km/uur geweest vandaag, maar het stuk in Duitsland had een aantal ongenadige bergen (het zullen heuvels zijn geweest, maar het voelde als bergen) er in zitten. Toch gaf de teller op mijn iPhone maar 661 hoogtemeters aan. Niet extreem dus. Maar het waren pittige klimmetjes. Die werden natuurlijk gevolgd door even zo heftige afdalingen. Ik moet bekennen dat het steeds beter ging, al ben ik met 49,3km/uur max. vandaag nog heel netjes gebleven. Dat was bij de tweede afdaling overigens ook maar goed, want ik kwam daar (helling zou max. 9,1% zijn volgens het verkeersbord) de hoek om en kon nog net op tijd uitwijken voor een tractor die echt 99% van de breedte van de (niet heel brede) weg nodig had. Die had ik niet sneller en een paar seconden later willen tegen komen.

De Oranjetocht was trouwens heel goed bezocht. Dat zorgde er in het begin voor dat we wel in grote groepen moesten rijden. Bijvoorbeeld omdat we eerst met zijn allen in Venlo bij Fontys voor een rood verkeerslicht gestaan hadden. Geluk bij een ongeluk was dat er een paar mensen lek reden (dat bedoel ik zeker niet vervelend!) waardoor de grote groep toch weer uit elkaar viel. Bij het pontje terug over de Maas bij Grubbenvorst was dat op zich wel weer mooi wan dat pontje stond elke overtocht de ene kant op helemaal volgeladen met fietsers.

Kortom, mooie tocht, ook heel mooie route, zeker in deze tijd van het jaar waar alles mooi groen aan het worden is, en beter weer kun je je niet wensen. En weer een lekker voorbereiding. En dat is ook wel prettig, want ik fiets natuurlijk niet alleen om straks een elfstedentocht te kunnen rijden. 🙂

[update]  Er staat nu ook een verslag op de website van TWC Oranje en links naar foto’s van zowel de clubfotograaf als van AF fotografie. Beiden ben ik inderdaad tegen gekomen, maar ik laat het aan jezelf over om te zien of je me kunt vinden tussen al die foto’s. 😉