Fietsen naar de Paaslunch


Totaal: 145,86 km totaal
Duur: 05:01:52
Gemiddeld: 28,99 km/uur (met autopause)
Gemiddelde trapfrequentie: 87 omwentelingen per minuut
Weer: 7°C-10°C, Droog, eerste helft wind tegen, kracht 3
Omstandigheden: Prima weer, ondanks de eerdere slechte voorspellingen
Gereden met: de Gazelle Vuelta

Zo, dat was me een lekkere eerste Paasdag. Ik had de keuze tussen het morgen fietsen van een toertocht of het vandaag op en neer fietsen naar de Paaslunch met de familie in Zuid Limburg. Het werd dat tweede want voor morgen werd uiteindelijk veel slechter weer voorspeld dan vandaag.

De gegevens hierboven zijn dan ook niet van één rit, maar van twee ritten: de heenrit en de terugrit. Je ziet uiteraard maar één lijn op de kaart (als zul je met inzoomen hier en daar wat verschillen zien omdat er wel twee lijnen op de kaart staan) omdat de route terug gelijk was aan de route heen.

De heenrit vanochtend was eigenlijk nog best pittig. Er stond niet heel veel wind, volgens buienrader zo’n kracht 3, maar hij kwam vanuit het Zuidwesten, dus had ik hem bijna de hele rit van voren. En anders dan vorige week toen ik maar af en toe kopwerk hoefde te verrichten en een groot deel van de tijd dus lekker in de luwte kon fietsen, was dit dus ruim 70km kopwerk. En natuurlijk niemand om mee te kletsen (anders dan tegen mezelf natuurlijk). De gegevens van de heenrit:

Totaal: 73,13 km totaal
Duur: 02:36:17
Gemiddeld: 27,08 km/uur (met autopause)
Gemiddelde trapfrequentie: 87 omwentelingen per minuut
Weer: 7°C, Droog
Omstandigheden: Pittig met de wind van voren. Maar uiteindelijk natuurlijk best goed te doen.
Gereden met: de Gazelle Vuelta

Terug had ik de wind gelukkig voor een groot deel in de rug. Het eerste traject van Beek tot voorbij Sittard ging dan ook met een snelheid van boven de 30km/uur. Bij Roosteren dacht ik dat mijn achterwiel los was geschoten, het “wiebelde” namelijk. Toen ik stopte bleek dat echter niet zo te zijn. Ik had voor het eerst, sinds ik deze racefiets een jaar geleden gekocht heb (en toch heel wat kilometers mee gereden heb) een lekke band. Ook met de MTB had/heb ik dat overigens nog nooit gehad.

Gelukkig had ik het juiste materiaal bij me, én goed opgelet de vorige keren dat ik het anderen heb zien doen (ik zal bekennen dat ik ook meer dan één YouTube filmpje erover bekeken heb). Ik had een reserveband bij me in mijn zadeltasje, bandenlichters, een pompje én een gaspatroon met houder. Het achterwiel er uit halen heb ik inmiddels gelukkig al heel wat keren gedaan als ik de Gazelle op de Tacx zette (of hem er weer vanaf haalde). Ook wel prettig was dat de oorzaak van het lek heel goed zichtbaar was aan de buitenkant van de band. Er zat een ijzeren pinnetje (het leek het uiteinde van een veertje dat stuk was) in de band. Ik kon die er gemakkelijk uit trekken en hoewel ik de binnenkant van de buitenband nog wel even nagevoeld heb, wist ik dat ik er vanuit mocht gaan dat ik hiermee de oorzaak verwijderd had.

Buitenband los met de bandenlichters, binnenband eruit, nieuwe band beetje oppompen, er in leggen, buitenband er weer op met mijn handen. Zo veel mogelijk bijpompen met de handpomp en daarna op druk brengen met het gaspatroon. Het ging uiteraard niet zo snel als in een wielerronde (daar krijgen ze ook gewoon een wiel aangereikt), maar het ging soepeltjes en dat was voor zo’n eerste keer wel heel erg fijn. Ik heb daarnaast extra vulmiddel dat ik in een band kan spuiten bij me, dus ook een tweede lekke band had ik nog zelf kunnen repareren (tenzij de buitenband helemaal zou scheuren, dan helpt dat vulmiddel ook niet).

Totaal: 72,13 km totaal
Duur: 02:25:35
Gemiddeld: 29,98 km/uur (met autopause)
Gemiddelde trapfrequentie: 88 omwentelingen per minuut
Weer: 10°C, Droog
Omstandigheden: Voornamelijk wind in de rug, dus snelle start.
Gereden met: de Gazelle Vuelta

De terugweg ging een stuk sneller, al sloeg de wind tussen Neerkant en Liessel toch nog ongenadig toe. Ik baal wel een beetje dat ik niet toen al naar de gemiddelde snelheid voor het traject gekeken heb, want dan had ik vast genoeg extra motivatie gehad om er voor te zorgen dat ik 10 seconden sneller thuis geweest was (zo weinig scheelde het maar!). Dan was die 29,98 km/uur van de terugreis net op de 30 km/uur gekomen en het daggemiddelde was dan een ronde 29 km/uur geweest.

Hoe dan ook, na de snelle rit vorige week, nu een lange rit die ik helemaal alleen gereden heb. Volgende week zondag is de 21e Klaver van Brabant met vertrek vanuit Asten. Dat is hier 10km vandaan. Dan zou ik dus heen en terug kunnen fietsen en dan kunnen kiezen tussen ofwel de 100km ofwel de 120km tocht.

p.s. de Paaslunch was overigens heerlijk. Hij was dit jaar klaar gemaakt door twee van mijn nichtjes. En hij was niet alleen lekker, hij was ook zo dat ik op de terugweg geen last had van een zware volle buik. En dat is wel zo prettig! 🙂