Test met OpenStreetMap en GPX

Dit was een eerste test met een plugin voor WordPress waarbij je in plaats van Google Maps gebruik kunt maken van OpenStreetMap. De rechtstreekse code is inmiddels vervangen door een betere plugin. Hieronder kun je wel nog lezen wat indertijd de belangrijkste problemen waren.

De code
De code die ik gebruikte zag er eigenlijk heel eenvoudig uit:
[*osm_map lat=”51.507″ long=”5.597″ zoom=”10″ width=”400″ height=”450″ gpx_file=”/files/GPS/Ronde_van_het_Eindhovens_Dagblad_19-6-2011.gpx” gpx_colour=”blue” control=”scaleline” type=”Mapnik”]
(ik heb die * er neer gezet zodat de code niet verwerkt wordt tot kaart).

Kieskeurig
Om maar met het belangrijkste probleem te beginnen: de plugin is veel kieskeuriger dan dat Google Maps is, als het gaat om de bron voor de route. Bij Google Maps werken de GPX, KML en KMZ bestanden die mijn i-gotU GT-800 maakt zonder problemen. Bij deze plugin niet. Het heeft even geduurd voordat ik een voorbeeld van een kleinigheid vond. Zo heeft deze GPX van de Crocusrit van afgelopen week eerst een Waypoint dat door Google Maps netjes wordt getoond. Voor de OSM plugin is het genoeg reden om helemaal niets te tonen. Haal ik de Waypoint weg, dan werd de route wél netjes getoond.
Wel is het zo dat de GPX-bestanden op dezelfde server moeten staan als waar ik ze gebruik. Ik kan ze dus niet, zoals bij Google Maps, ergens anders hebben staan.

Omslachtiger
Daarnaast is het wat omslachtiger om een nette kaart te maken met de OSM plugin. Bij Google Maps voeg je de URL van het GPX/KML/KMZ-bestand in in het zoekvenster en dan kun je in een popup inzoomen tot het juiste niveau en de kaart zo plaatsen dat je route goed zichtbaar is. De OSM plugin heeft een vergelijkbare functionaliteit, maar dan zónder dat je de route op de kaart ziet. Je moet dus zelf gokken hoever je moet inzoomen. Je ziet pas in je bericht of je goed zit. Is omheen te werken, maar toch omslachtiger.

Open, open, open
De belangrijkste reden om de OSM-plugin wél te gebruiken is natuurlijk dat je dan niet meer afhankelijk bent van de kaarten van Google. Je gebruikt kaarten gebaseerd op open data, voorzien van een Creative Commons licentie. Apple, Foursquare en Wikipedia deden dat ook al.

Vollediger / nauwkeuriger
Een laatste reden, die ik overigens nog niet helemaal heb kunnen testen is dat de OSM-plugin mijn routes nauwkeuriger zou moeten kunnen aangeven. Open Street Map heeft namelijk ook de fietsroutes goed op de kaart staan. Ik gebruik Cloudmade om GPX routes te maken (al fiets ik tegenwoordig veel tourtochten waarbij ik gewoon pijltjes langs de weg volg) en Cloudmade gebruikt ook Open Street Maps. Opgenomen routes zouden dan dus beter met de planning overeen kunnen komen.

Conclusie
De plugin blijft voorlopig nog wel even hier op het weblog. Het is denk ik een kwestie van nog even afwachten totdat de plugin nog completer wordt en naast elkaar gebruiken van beide mogelijkheden. Als het aanpassen van een GPX bestand alleen bestaat uit het verwijderen van een of meerdere waypoints, dan is dat niet veel werk. Ik wil ze echter liever wél op de kaart hebben omdat het meestal beginpunt en pauzepunten van een tocht zijn. Om daar apart een markerbestand voor aan te maken bij de OSM-plugin is wat omslachtiger. We zullen zien.

p.s. Alle info over de syntax die de plugin aan kan is hier te vinden.