mrt 122014
 

2014-03-12 19.27.34 Vandaag officieel de laatste dag van mijn sportvastenkuur. De vierde hersteldag en dus nog steeds flink bij-eten.
Voor de compleetheid: Mijn opmerkingen, notities en posts over de sportvastenkuur zijn ter info. Ze zijn in geen geval bedoeld als vervanging van begeleiding door een (ervaren) sportvastencoach!

Wil je de verslagen van voorgaande dagen lezen: dag 1 en dag 2, dag 3, dag 4, dag 5, dag 6, dag 7, dag 8.

Ik moet bekennen dat ik vandaag weinig tijd gehad heb om bewust met sportvasten bezig te zijn. Het ging vanochtend eerst richting Tilburg voor een overleg, daarna terug naar Eindhoven met de trein. Ik had de stoptrein, dus precies genoeg tijd om mijn mega-lunch te verorberen. Heel stom had ik geen vork mee genomen van huis vanochtend. En 100 gram salade, 2 tomaten, 10 olijven, 100 gram tonijn, die eten niet zo gemakkelijk zónder vork.
Tip voor als je hetzelfde overkomt: bij de AH to Go hebben ze vaak ‘sporks’ liggen (zie ook de foto bij het bericht). Dat zijn combinaties van lepel + vork (Spoon + Fork = Spork). OK, er zit ook een mes aan, dus wie een mooi woord van Spoon + Fork + Knife weet te maken, ik hou me aanbevolen.
Hoe dan ook, die liggen bij de ingang op een plek waar je, als je brutaal genoeg bent, er ook eentje kunt pakken zónder dat je een van hun salades of yoghurts koopt. Ik heb vaak genoeg er een maaltijdsalade gekocht zónder dat ik een Spork nodig had om me niet bezwaard te voelen er vandaag binnen te lopen en er eentje mee te nemen. Overigens, het is een exemplaar dat zeker voor hergebruik geschikt is, dus die gaat nog vaker mee de komende tijd.

Ook de middag zat gevuld, in dit geval met een roundtable over Learning Analytics waarbij ik (mede-)organisator en voorzitter was. Dus concentreren, tijd in de gaten houden, aantekeningen maken, discussie begeleiden. Intensief bezig zijn. Goede sessie, maar op weg naar het station voor de trein terug naar huis merkte ik voor het eerst tijdens deze opbouwfase dat ik leeg was. Bij de AH to Go in Eindhoven dus maar een klein flesje vers sap gekocht (zonder Spork) en vermengd met het restant van mijn bidon met water en metabolic switch poeder. Die had ik vandaag namelijk niet in die drie uur die er voor staan leeg kunnen drinken omdat ik hem (OK, niet slim) in Eindhoven in mijn tas had laten zitten.
Het hielp wel wat. Thuis lekker mijn wokgroente, kip en rijst gemaakt. Afgesloten met weer pistachenootjes. Die dingen eet ik echt het komend jaar niet meer.
Lees verder »

Deel dit bericht:
 Gepubliceerd door om 21:15
mrt 112014
 

Lunch Vandaag dag 8 van in totaal 9 dagen. De derde hersteldag, dat betekent nóg iets meer eten dan gisteren.
Voor de compleetheid: Mijn opmerkingen, notities en posts over de sportvastenkuur zijn ter info. Ze zijn in geen geval bedoeld als vervanging van begeleiding door een (ervaren) sportvastencoach!

En wil je de verslagen van voorgaande dagen lezen: dag 1 en dag 2, dag 3, dag 4, dag 5, dag 6, dag 7.

Zoals gezegd, ruimschoots voldoende eten op het menu vandaag. Het ontbijt was uitgebreider dan gisteren (appel + kiwi + 300 ml magere kwark + 1 ei), de lunch ook (100 gram rauwkost, 2 tomaten, 10 olijven, 100 gram tonijn in olie, 100 gram pistachenoten). Dus honger heb ik niet hoeven lijden. Het was alleen een grote stapel doosjes in mijn tas op weg naar Utrecht. Want daar had ik vanmiddag deze keer een conferentie waar ik ook nu weer een onderdeel verzorgde.

Maar ook nu, waar mijn benen (zie ook verderop) nog aan het herstellen zijn, voel ik me voor de rest scherp. Op een goede manier. Ook afgelopen nacht heb ik prima geslapen, tussen de drie maaltijden heb ik geen last van hoger of energiedips en ook vandaag ging het presenteren goed. Met mijn meting vanochtend van een 3 op de ketonenmeting bleek dat mijn lijf ook nog steeds aan vetverbranding doet. Ik begrijp dat het toch wel echt de bedoeling is dat die meting terug naar 0 gaat, dus ik had voor vanmiddag nog een extra sap-dosis voorgeschreven gekregen.

Zelf ben ik wel benieuwd naar hoe mijn lichaam reageert als ik weer meer “normaal” ga eten. Voor zover dat nodig is. Maar ik heb bijvoorbeeld nu al een week geen brood gegeten. Niet dat ik het als voeding mis, al is een lekker hard broodje of vers gebakken brood natuurlijk heerlijk. En natuurlijk ook, hoe reageer ik straks lichamelijk op bijvoorbeeld zoiets als een glas wijn, of chips? Maar goed, daar ga ik vrijdag met Bas over praten, tot die tijd ligt het redelijk (morgen nog exact, daarna minder) vast. Ik weet wel zeker dat ik volgende week geen pistachenootjes meer eet.  Daar heb ik er inmiddels wel genoeg van gepeld.

Gevoel van de dag
Prima gevoel vandaag, dus nog steeds: 8

Lees verder »

Deel dit bericht:
 Gepubliceerd door om 22:55
mrt 102014
 

PEC Zwolle Vandaag dag 7 van in totaal 9 dagen (geen 10 dagen omdat ik maar 2 vastendagen gehad heb) van de Sportvastenkuur. De tweede hersteldag, dus weliswaar nog steeds precies beschreven wat ik zou moeten eten vandaag, maar vandaag al weer wat meer dan gisteren.
Voor de zekerheid ook nu eerst even: Mijn opmerkingen, notities en posts over de sportvastenkuur zijn ter info. Ze zijn in geen geval bedoeld als vervanging van begeleiding door een (ervaren) sportvastencoach!

Wil je de verslagen van voorgaande dagen lezen: dag 1 en dag 2, dag 3, dag 4, dag 5, dag 6.

2014-03-10 13.28.00Voor de foto van vandaag was het heel gemakkelijk, dat kon natuurlijk alleen een foto zijn van het IJsseldelta Stadion, de thuisbasis van PEC Zwolle. Dat was namelijk de plek waar vandaag (en morgen) door het het congres voor Lerarenopleiders  2014 georganiseerd door de VELON plaats vindt. Ik was daar omdat ik een bijdrage geleverd heb aan een van de symposia die daar georganiseerd werden.

Het betekende ook dat ik hoe dan ook vandaag goed zou moeten kunnen presenteren. Gelukkig was vanochtend toen ik om een uur of 6 wakker werd al duidelijk dat de eerste hersteldag gisteren al goed geholpen had. Ik voelde me vandaag weer fit. Ik moet zeggen dat ik het ontbijt (200 gram magere kwark + 50 gram druiven) wat karig vond, maar de lunch (100 gram gemengde salade, 2 tomaten, 10 olijven en 100 gram pistachenoten) was ruim voldoende. Al was het natuurlijk even slikken toen de broodjes kroket en heerlijke broodjes gezond voorbij kwamen in Zwolle.

Als ‘backup’ had ik op aanraden van Bas een flesje met 150 ml vruchtensap (met daarin wat metabolic switch poeder) bij me, maar ik heb hem niet nodig gehad.
Lees verder »

Deel dit bericht:
 Gepubliceerd door om 20:26
mrt 092014
 

Dag_6_ontbijt Vandaag hersteldag 1, noem het maar gerust feestdag 1. Vanochtend kreeg ik weer ‘gewoon’ een 4 te zien bij de ketonenwaarde, dus nog steeds bezig met het verbranden van vetten. Maar daar zou vandaag verandering in gaan komen. Er stond namelijk weer vast voedsel op het menu!
Voor de zekerheid nog maar even: Mijn opmerkingen, notities en posts over de sportvastenkuur zijn ter info. Ze zijn in geen geval bedoeld als vervanging van begeleiding door een (ervaren) sportvastencoach!

Dag_6_lunchWil je de verslagen van voorgaande dagen lezen: dag 1 en dag 2, dag 3, dag 4, dag 5.

De appel en kiwi voor het ontbijt smaakten heerlijk. Mijn maag en darmen lieten daarop meteen ook weten dat er eigenlijk best wel meer bij gekund had wat hen betreft. Ik had dan ook mega-honger toen het tijd was voor de lunch. Dat was gelukkig ook een mega-lunch en eentje waar ik de rest van de dag prima op kon leven. Hé, pistachenootjes. 😉

Vandaag was een optionele rustdag voor wat betreft het trainen. Vanmiddag heb ik, na overleg met Bas vanochtend, wel nog gefietst, maar nu nóg een stuk rustiger dan gisteren. Morgen ben ik de hele dag onderweg en in plaats van het ’s avonds nog inplannen van een training, heb ik dan mijn rustdag.
Even heb ik getwijfeld of ik toch buiten zou gaan fietsen, maar ik ben braaf geweest en heb de training beperkt tot de voorgeschreven 30 minuten. Er komen nog meer weekenden, en ik heb er meer baat bij om nu deze kuur netjes af te maken, ook in de opbouwfase dus. De glycogeenvoorraden in mijn spieren zijn tijdens deze kuur doelbewust leeg gemaakt en moeten/mogen nu weer gevuld worden. Betekent overigens ook dat ik weer wat in gewicht toe zal nemen.

Het zal duidelijk zijn dat het nog veel te vroeg is voor berichten over mogelijk blijvende positieve effecten. De kuur duurt (in mijn geval) 9 dagen, daar heb ik er nog een paar van te gaan, met vrijdag weer een gesprek bij Bas de Louw in Eindhoven. Ik zal dus ook gewoon deze week mijn trainingen blijven rapporteren.

[18:15] Het avondeten (200 gram brocoli + 150 gram kipfilet)  vulde overigens prima. Buikje rond! 🙂

Gevoel van de dag
Dat zal duidelijk zijn, vandaag krijgt een dikke: 8
Lees verder »

Deel dit bericht:
 Gepubliceerd door om 18:43
mrt 082014
 

VoorjaarWaar voor veel mensen (blijkbaar) de derde afbouwdag het zwaarste is, is dat voor mij tot nu toe duidelijk vandaag, de tweede vastendag en dag vijf van de total sportvastenkuur. Een ding blijft in ieder geval hetzelfde: Mijn opmerkingen, notities en posts over de sportvastenkuur zijn ter info. Ze zijn in geen geval bedoeld als vervanging van begeleiding door een (ervaren) sportvastencoach!

En wil je de verslagen van voorgaande dagen lezen: dag 1 en dag 2, dag 3, dag 4.

Eigenlijk was er nog niet eens een directe aanleiding voor. Ja, ook afgelopen nacht was ik om een uur of 4 weer wakker geworden. Maar dat met een volle blaas waarbij ik er slaapdronken aan moest denken om de urinetest uit te voeren. Weer een 4, dus qua switch alles prima. Daarna terug in bed gekropen en nog een paar uur door geslapen. Maar toen ik om een uur of half 8 opstond merkte ik wel dat het gewoon lichamelijk een pittige kuur is. De kracht van gisteren was er in ieder geval niet meer zo. En het mag dan wel zo zijn dat mijn lijf nu energie uit vet kan halen, zelf wil ik wel weer gewoon wat eten. Daarom via de online webomgeving vanochtend maar een 6,5 ingevuld als cijfer voor mijn gevoel.

Bas wist dus wat hem te doen stond toen hij me opbelde (hij krijgt een mail van de info die ik invul), want van een 7,5 / 8,0 gisteren naar een 6,5 vandaag is een duidelijk signaal.
We hebben via de telefoon wat dingen doorgesproken en een aantal aanpassingen gepland. Vandaag niet meer trainen op een hartslag van 155, maar terugschakelen naar 145 slagen per minuut. Om 11:00 uur, net voordat ik zou gaan trainen een extra 150 ml vruchtensap en ’s middags om 15:00 uur een extra portie bouillon. Omdat ik met vandaag erbij ruim 2 dagen ‘geswitched’ ben, halen we de derde vastendag (morgen) er tussenuit. Dat betekent dus dat ik morgen (zondag) al met de eerste opbouwdag start en weer geleidelijk aan met eten start. Mijn zorg was namelijk ook dat ik anders maandag niet al weer voldoende op volle kracht zou kunnen functioneren. Wat dat betreft is het handiger om zo’n kuur in te plannen als je 2 weken vakantie hebt, of in mijn geval als ik al op de vrijdag voor Carnaval was gestart, nu is het voor mij moeilijk vooraf inschatten hoe het herstel zal zijn en moet ik af gaan op de voorspelling van Bas.
Een andere les qua timing die ik geleerd heb: doe zo’n sportvastenkuur begin januari als het buiten nog koud, vies en lang donker is. Want natuurlijk had ik dit weekend, met dit prachtige weer op de fiets naar buiten willen gaan. En nee, dan niet voor een suf rondje, dat kan ik nu inderdaad ook wel, maar om gewoon 100 km te fietsen of zo.

[17:55 uur] Het eerste deel van deze blogpost heb ik geschreven na de ochtendtraining. Deel 2 schrijf ik tegen de avond. Het gevoel in de middag was uiteindelijke een stuk beter dan vanochtend. De extra suikers hadden wel tot gevolg dat mijn score vanmiddag een 3 was. Maar nog steeds vet aan het verbranden, dus ook wat dat betreft geen probleem.
Het ‘suffe’ rondje op de fiets heb ik vanmiddag toch nog door het dorp gemaakt, nadat ik heel lui de heren professionele wielrenners over de weg en paden die nauwelijks weg te noemen waren de Strade Biache had zien fietsen. Zo meteen nog een laatste maaltijd van 150 ml sap en dan morgenvroeg weer een echt ontbijt: 1 appel + 1 kiwi 🙂

Gevoel van de dag
Zoals gezegd, vanochtend een 6,5 over de hele dag (ok, in ieder geval tot 18:00 uur) genomen een: 7
Lees verder »

Deel dit bericht:
 Gepubliceerd door om 18:09
mrt 072014
 

2014-03-07 11.03.29Dag 4 van de Sportvastenkuur is de eerste “echte” vastendag. Vandaag bestaat het menu uit de gebruikelijke supplementen aangevuld met 3 x 150 ml vruchtensap (totaal dus, niet per maaltijd).  Maar ook vandaag maar eerstweer even : Mijn opmerkingen, notities en posts over de sportvastenkuur zijn ter info. Ze zijn in geen geval bedoeld als vervanging van begeleiding door een (ervaren) sportvastencoach!

Wil je de verslagen van voorgaande dagen lezen: dag 1 en dag 2, dag 3

Bas, mijn sportvastencoach had me geadviseerd om tijdens de sportvastenkuur te proberen stress te vermijden. Gelukkig voor mij behoort de halfjaarlijkse controle bij de tandarts niet tot de categorie stress. Die stond namelijk al sinds de vorige keer op vandaag gepland en ik zag ook geen enkele reden om hem te verzetten. Dus op de fiets er naar toe en uiteraard eigenwijs toch gewoon de trap (wel rustig aan) naar de vijfde verdieping van het gebouw. Ik heb een heel vriendelijke tandarts en ook nu was de controle niet meer dan een controle. Geen herstel- of reparatiewerk nodig gelukkig. Het is altijd gezellig kletsen met mijn tandarts, al is een tweezijdig gesprek voeren niet altijd even gemakkelijk.

Trap weer naar beneden, even bij de sportschool hallo zeggen en zwaaien, daar kom ik pas over ruim een week weer in de les, en boodschappen doen voor de rest van het gezin. Voor mezelf wat nieuwe sapjes ingeslagen, dan hoef ik morgen niet hetzelfde te drinken en de groenten voor maandag of wellicht al zondag. Want gisterenavond kleurde aan het einde van mijn derde dag het stripje al meteen paars. Ik was al aan het switchen. Ook vanochtend was dat nog zo. Terwijl ik dit bericht aan het typen ben, zit ik weer te wachten totdat de 3 uur na mijn training van vandaag voorbij zijn, zodat ik weer opnieuw kan testen. Ik moet eerlijk bekennen dat het plannen van wanneer ik plas (ik hoef het niet persé op te houden, maar je wil natuurlijk de kans op verkleuring ook maximaal houden) iets is wat ik zeker niet zal gaan missen.

Na de tandarts en de inkopen samen met de rest van de familie lunch gehad. Het zijn de mentaal moeilijkere momenten, dan wil je namelijk zelf ook wel graag zo’n lekker vers croissantje met kaas of zo. In plaats van een paar pillen, 150 ml sap, een kop thee en een bidon met water met een smaakje. Van de andere kant, het is sinds gisterenavond niet zwaarder geworden wat betreft de honger. Natuurlijk, dat zeurende gevoel van een lege maag is er regelmatig, maar niet altijd.

Och ja, het is ook een kwestie van blij zijn met de kleine overwinningen. Zoals het gegeven dat ik, net als velen met mij, ongelofelijk lang vast op dat domme level 80 van Jelly Splash. Maar vandaag heb ik hem volbracht!
En het fietsen ging ook nog eens goed. Dus de moraal is hoog.

Gevoel van de dag
Ik zal niet zeggen dat vandaag gemakkelijk is. Ik merk dat ik vermoeider ben dan de voorgaande dagen. Maar mede ook omdat de training goed ging geef ik vandaag een: 8

Lees verder »

Deel dit bericht:
 Gepubliceerd door om 17:06
mrt 062014
 

2014-03-06 12.35.31Wat vroeger dan de andere twee dagen vandaag een bericht naar aanleiding van dag 3 van de Sportvastenkuur. Belangrijkste reden daar voor is dat ik mijn training vandaag een stuk eerder afgewerkt heb en dus ook eerder online kan zetten. Maar eerst even : Mijn opmerkingen, notities en posts over de sportvastenkuur zijn ter info. Ze zijn in geen geval bedoeld als vervanging van begeleiding door een (ervaren) sportvastencoach!

Wil je de verslagen van voorgaande dagen lezen: dag 1 en dag 2

Ik heb geen idee of ik voor elke dag een ‘thema’ of motto weet te verzinnen, maar als gisteren de ‘pistache-dag’ was, dan was vandaag de ’24 kitchen’ dag. Het was/is in ieder geval de derde afbouwdag zoals dat zo mooi heet. Waarbij iedereen die al eens een keer een sportvastenkuur heeft gedaan je weet te vertellen dat ook vandaag er geen vaste voeding op het menu staat. Je begint ’s ochtends met 2 x 150 ml vruchtensap, luncht met 2 x 150 ml vruchtensap en vanavond (zo meteen) mag ik 3 x 150 ml tomatensap. Wel opgewarmd en voorzien van wat peper voor de smaak, dus laten we zeggen tomatensoep. En natuurlijk de verschillende supplementen, die het allemaal nog draaglijk maken.

Webinar 6-3-2014Afgelopen nacht was de eerste nacht tijdens de kuur die ik niet aan één stuk door geslapen heb. Tja, je drinkt toch redelijk wat tijdens zo’n dag (naast thee en koffie in ieder geval 3 x een bidon van 750 ml en gisteravond 500 ml soep) en dan kan je blaas je wel eens wekken. Alleen is het dan wat gemakkelijker om weer in slaap te komen als je buikje lekker vol is. Nou ja, het is allemaal wel te overleven. En ik heb er gelukkig nog geen last van dat ik slechte zin krijg als ik anderen zie eten, als ik eten ruik (ik woon immers niet alleen). OK, het is wellicht een beetje mezelf plagen om dan naar 24 Kitchen te gaan kijken, maar het was nou eenmaal ontspannender dan weer een keer tevergeefs level 80 van Jelly Spash op de iPad te proberen.

Ook qua aangekondigde mogelijke concentratieproblemen viel het gelukkig heel erg mee. Ik vond het webinar dat ik vanmiddag (in het Engels) verzorgd heb over mijn promotieonderzoek eerder een welkome afleiding dan een inspannende activiteit. De training van vanmiddag was dat uiteraard wel. Meer ook dan gisteren, daarover hieronder meer.

Gevoel van de dag
Ik vind het nog best moeilijk om elke dag een cijfer te prikken op de dag die geweest is. Het is een beetje als een wielrenner na de finish vragen of het zwaar was (terwijl hij weet dat hij nog verder moet de volgende dag). De reactie is dan meestal “appeltje eitje”. Ja, ook vandaag nog regelmatig honger. Maar van de andere kant is het ook zo dat het nu half 6 is en ik na de training van vandaag eerst dit bericht zit te typen en niet al uitgehongerd de tomatensoep sta op te warmen. Dus, was het vanochtend een 6,5 (deels ook door de onderbroken nacht), voor de dag als totaal geef ik een: 7
Lees verder »

Deel dit bericht:
 Gepubliceerd door om 17:55
mrt 052014
 

pistachenoten

En toen zat dag 2 van mijn sportvastenkuur er al weer bijna op.  In het verslag van de eerste dag, gisteren ga ik wat dieper in op het hoe en waarom van de kuur. Vandaag zal ik alleen nog even deze  belangrijke opmerking van gisteren herhalen: Mijn opmerkingen, notities en posts over de sportvastenkuur zijn ter info. Ze zijn in geen geval bedoeld als vervanging van begeleiding door een (ervaren) sportvastencoach!

Ondanks de week vakantie liep vanochtend om 6 uur gewoon mijn alarm af. Ik heb het wel eens niet aan gezet en werd dan toch zo rond dezelfde tijd wakker, dus ik heb het maar zo gelaten. Het scheelde ook wel dat ik gewoon een prima nacht gehad had. Met zes uur slaap en natuurlijk meer dan voldoende trek voor een stevig ontbijt. Oh nee, vandaag niet. Of eigenlijk wel, want vergeleken met de komende dagen is het ontbijt van dag 2 nog heel luxe: 1 appel, 1 kiwi en 150 ml verse jus.

Ik pas alle trukjes toe die ik ken. Eerst op mijn dooie gemak alles voorbereiden, dus appel schillen en in stukjes snijden, dan kiwi schillen en eveneens in stukjes in het bakje. Jus afmeten en klaar zetten. De verzameling pillen met supplementen klaar leggen, bidon klaar maken. Lekkere stevige kop koffie als toetjes klaar maken.
En daarna op mijn dooie gemak mijn ontbijt opeten. Eigenlijk weet ik dat ik het elke ochtend zo zou moeten doen in plaats van (regelmatig) zonder nadenken mijn ontbijt naar binnen te werken.

Het voordeel van een sportvastenkuur in de vakantie is dat ik het redelijk rustig aan kan doen. Ja, er ligt meer dan voldoende werk te wachten, maar het *moet* allemaal wat minder. In de middag tijd voor een aantal klusjes in huis. Van die dingen die je in het weekend normaal liggen aan te staren zoals het vervangen van een versleten waterslangetje van de wasbak op het toilet waarbij je dan eerst de hele wasbak moet afbouwen voordat je met het slangetje bij de bouwmaterialenhandel op zoek kunt naar de vervanger, je meteen ook maar even 10 jaar kalk en troep van de kraan en wasbak verwijderd (lang leve de azijn en antikalk). Meteen ook een teken dat het mentaal en lichamelijk nog allemaal prima gaat. De wasbak is niet naar beneden gedonderd en alles hangt weer netjes.

De 200 gram wokgroenten bij de lunch waren heerlijk (eerst even 2 minuten stoven in de magnetron, dan krokant bakken in de wok) idem voor wat betreft de 50 gram pistachenoten. Ik denk dat ik na deze kuur nooit meer op dezelfde manier naar een pistachenoot kan kijken. 😉
Het avondeten bestond uit 500 ml bouillon met “100 – 150 gram soepgroenten”. Sorry hoor, maar wie heeft dat verzonnen? Denk je dat er aan het einde van dag 2 ook maar iemand is die denkt “och, 100 gram is ook wel genoeg”?!  (ik zie nou dat Manon zich wél tot 100 gram beperkt heeft) Nou, ik heb in ieder geval zo maximaal mogelijk genoten van mijn twee kommen soep met exact 150 gram soepgroenten.
Lees verder »

Deel dit bericht:
 Gepubliceerd door om 21:10
mrt 042014
 

Sportvasten Zo, ik ben van start. Vanochtend was de uitgebreide intake én start van/voor mijn eerste Sportvastenkuur. Vanochtend heeft Bas de Louw van Sportvasten Brabant me uitgebreid van informatie voorzien over de komende 10 dagen. Maar eigenlijk was ik vanochtend al gestart omdat Bas me telefonisch al de samenstelling van mijn ontbijt had doorgegeven: 1 kiwi, 1 appel, 250 ml vers sinaasappelsap. De bijbehorende supplementen kreeg ik bij het intakegesprek.

Nou was het natuurlijk gelukkig niet zo dat ik nog niets wist over Sportvasten. Niet alleen had ik me vooraf goed (online) ingelezen, uiteraard het document van de NOC*NSF gelezen, ook de reactie vanuit sportvasten.nl daarop, een aantal verslagen van mensen die het zelf gedaan hadden (zoals hier en hier) én natuurlijk de dagelijkse ervaringen van Manon Zuurmond die op dit moment haar eerste Sportvastenkuur aan het afronden is er daar de afgelopen week via Facebook uitgebreid over verslag deed.
En om het helemaal helder te houden: normaal gesproken is de intake volledig vrijblijvend en zit je nog nergens aan vast totdat je zelf besluit om wel of niet door te gaan. Het was gewoon zo dat het voor mij qua planning nou eenmaal beter uit kwam om ook vandaag al te beginnen.

En dan nog even de andere belangrijke opmerking: Mijn opmerkingen, notities en posts over de sportvastenkuur zijn ter info. Ze zijn in geen geval bedoeld als vervanging van begeleiding door een (ervaren) sportvastencoach!

Goed, hebben we dat gehad. Voor wie dit voor het eerst leest, vandaag dan toch nog even de vraag: wat is een sportvastenkuur?
Op de website van sportvasten.nl kun je uiteraard alle uitgebreide informatie vinden, maar in een notendop: een sportvastenkuur is geen (crash) dieet maar een 10-daagse trainingsmethode waarbij training (in mijn geval dagelijks 30 minuten fietsen op de Tacx) gecombineerd met een voedingskuur (ik weiger, vanwege het stigma dat daar aan hangt, het een dieet te noemen al is het dat volgens o.a. het voedingscentrum wel gewoon) die bestaat uit 3 dagen afbouwen van de voeding, maximaal 3 dagen ‘vasten’ (waarbij je alleen een aantal suplementen + sap nuttigt) en vier dagen weer voorzichtig opbouwen van de voeding.
Achterliggende gedachte is dat je tijdens deze periode je lichaam leert om beter gebruik te maken van vet als energiebron ten opzichte van het gebruik van suiker als energiebron. In mijn geval is de noodzaak daarbij niet eens om extra vet of gewicht kwijt te raken, maar om minder afhankelijk te worden van suikers dan nu.

Ik heb er dan ook voor gekozen om de komende 10 dagen wél dagelijks hier te documenteren, maar niet aan de slag te gaan met het online rapporteren van zaken als gewicht en/of buikomvang. De registreer ik (uiteraard) wel braaf in de mobiele website voor terugkoppeling naar de sportvastencoach. Foto’s van de strips komen natuurlijk ook online zodra die er zijn, want dag 1 is er nog niets te switchen dus ook nog geen noodzaak om te meten. We hebben afgesproken dat ik mijn rusthartslag ’s avonds meet (moet ik zo nog even doen), omdat mij dat gemakkelijker af gaat dan ’s ochtends.

Opbouw van de dag
De kuur is zo opgezet dat jijzelf en je lichaam eerst even een beetje mag wennen aan het minder eten. En ik zal niet liegen, ik heb vandaag toch ook gewoon de nodige “ik heb trek” momenten gehad. Sowieso omdat de kuur uit gaat van 3 eetmomenten en ik er in mijn voedingsadvies en -patroon normaal gesproken 5 of bij dagen met sporten 6 eetmomenten. De salade bij de lunch heb ik anders ook, de pistachenoten niet, maar de twee sneeën speltbrood met beleg die ik normaal wel eet waren er niet. De 200 gram groenten die ik nu mocht wokken heb ik anders ook, maar nu zonder vlees/vis en met toch een stuk minder rijst dan dat ik normaal aan pasta heb. En natuurlijk ook nu weer die 50 gram pistachenoten. Hoewel Bas zei van niet, geloof ik nog steeds dat 50% van de reden dat die er in zitten is dat je al haast automatisch drie keer zo lang aan het eten bent (én heel bewust aan het eten bent) als met al vooraf gepelde noten.

Ik heb deze week vakantie (d.w.z. zeker niet helemaal niets te doen, zo verzorg ik a.s. donderdag een webinar en moet ik een aantal presentaties voor volgende week voorbereiden, maar geen dagen dat ik in Eindhoven moet zijn). Dat was mede ook de reden om direct vandaag te starten. Dat betekent dat ik t/m zondag (3e vastendag) wat gemakkelijker mijn eigen tijdsindeling kan bepalen.

Gevoel van de dag
Gevoelsmatig lijkt het vandaag nog heel erg als tijdens het begin van een lange en potentieel zware toertocht die ik nog nooit eerder gefietst heb maar die ik, op basis van wat ik van mezelf en de tocht weet, prima zou moeten kunnen volbrengen. Maar zoals altijd in zo’n geval ben ik dan bij de start toch wat nerveuzer, op zoek naar mijn ritme/tempo, voorzichtig kijken hoe het allemaal verloopt in de wetenschap dat dit pas de start is.
Cijfer voor de dag daarom: 7,5

Lees verder »

Deel dit bericht:
 Gepubliceerd door om 20:50

Op deze website wordt gebruik gemaakt van tools die kleine bestanden (cookies) op je computer opslaan. Cookies zijn veilig en worden gebruikt de site goed te laten werken en om (anonieme) gebruiksrapportages te maken (technische cookies). Andere cookies, zoals van YouTube of Addthis kun je naar wens uitschakelen, maar dan werkt die functionaliteit (uiteraard) ook niet. Je kunt via dit voorkeurvenster schakelen tussen je keuze. Lees meer over het privacybeleid van dit weblog