Sportvastenkuur – dag 2

pistachenoten

En toen zat dag 2 van mijn sportvastenkuur er al weer bijna op.  In het verslag van de eerste dag, gisteren ga ik wat dieper in op het hoe en waarom van de kuur. Vandaag zal ik alleen nog even deze  belangrijke opmerking van gisteren herhalen: Mijn opmerkingen, notities en posts over de sportvastenkuur zijn ter info. Ze zijn in geen geval bedoeld als vervanging van begeleiding door een (ervaren) sportvastencoach!

Ondanks de week vakantie liep vanochtend om 6 uur gewoon mijn alarm af. Ik heb het wel eens niet aan gezet en werd dan toch zo rond dezelfde tijd wakker, dus ik heb het maar zo gelaten. Het scheelde ook wel dat ik gewoon een prima nacht gehad had. Met zes uur slaap en natuurlijk meer dan voldoende trek voor een stevig ontbijt. Oh nee, vandaag niet. Of eigenlijk wel, want vergeleken met de komende dagen is het ontbijt van dag 2 nog heel luxe: 1 appel, 1 kiwi en 150 ml verse jus.

Ik pas alle trukjes toe die ik ken. Eerst op mijn dooie gemak alles voorbereiden, dus appel schillen en in stukjes snijden, dan kiwi schillen en eveneens in stukjes in het bakje. Jus afmeten en klaar zetten. De verzameling pillen met supplementen klaar leggen, bidon klaar maken. Lekkere stevige kop koffie als toetjes klaar maken.
En daarna op mijn dooie gemak mijn ontbijt opeten. Eigenlijk weet ik dat ik het elke ochtend zo zou moeten doen in plaats van (regelmatig) zonder nadenken mijn ontbijt naar binnen te werken.

Het voordeel van een sportvastenkuur in de vakantie is dat ik het redelijk rustig aan kan doen. Ja, er ligt meer dan voldoende werk te wachten, maar het *moet* allemaal wat minder. In de middag tijd voor een aantal klusjes in huis. Van die dingen die je in het weekend normaal liggen aan te staren zoals het vervangen van een versleten waterslangetje van de wasbak op het toilet waarbij je dan eerst de hele wasbak moet afbouwen voordat je met het slangetje bij de bouwmaterialenhandel op zoek kunt naar de vervanger, je meteen ook maar even 10 jaar kalk en troep van de kraan en wasbak verwijderd (lang leve de azijn en antikalk). Meteen ook een teken dat het mentaal en lichamelijk nog allemaal prima gaat. De wasbak is niet naar beneden gedonderd en alles hangt weer netjes.

De 200 gram wokgroenten bij de lunch waren heerlijk (eerst even 2 minuten stoven in de magnetron, dan krokant bakken in de wok) idem voor wat betreft de 50 gram pistachenoten. Ik denk dat ik na deze kuur nooit meer op dezelfde manier naar een pistachenoot kan kijken. 😉
Het avondeten bestond uit 500 ml bouillon met “100 – 150 gram soepgroenten”. Sorry hoor, maar wie heeft dat verzonnen? Denk je dat er aan het einde van dag 2 ook maar iemand is die denkt “och, 100 gram is ook wel genoeg”?!  (ik zie nou dat Manon zich wél tot 100 gram beperkt heeft) Nou, ik heb in ieder geval zo maximaal mogelijk genoten van mijn twee kommen soep met exact 150 gram soepgroenten.

Ik had eigenlijk het meeste opgezien tegen de training van vandaag. Ik was vandaag twee keer op de fiets het dorp in gegaan en hoewel het fietsen lekker ging weet ik hoe mijn benen voelen als ze 100% zijn en vandaag voelden ze alsof ik gisteren een flinke tocht gefietst had.

Sportvasten_dag_2Tacx Real Life Training  – sportvastenkuur dag 2
Duur: 30:05
Afstand: 12,49 km
Gemiddelde snelheid: 24,9 km/u
Gemiddelde trapfrequentie: 83 omwentelingen per minuut
Gemiddeld vermogen: 199 Watt
Gemiddelde hartslag: 143 slagen per minuut
Ondertussen gekeken naar: Floortje naar het einde van de wereld afl. 7 (Zambia)
Gereden met: de Gazelle Vuelta op een Tacx Fortius

Bekijk een uitgebreider overzicht op de Garmin website.

Maar zoals je aan de data hierboven kunt zien, ging het heel goed. Net als gisteren was ik in staat om in de eerste 10 minuten mijn hartslag geleidelijk aan omhoog te brengen naar zo’n 152-155 slagen per minuut. Ook nu lag dat bij ongeveer 2% stijging en op dat moment gemiddeld net iets boven de 200 Watt. Het is wel grappig dat je in de grafieken ziet dat ik tijdens de daar op volgende 15 minuten via het steeds wat verlagen van het beentempo en daarmee het vermogen mijn hartslag.  Van de training van gisteren laat hij helaas niet de detailgrafiek van de trapfrequentie zien, maar ook daar daalt het vermogen tijdens de training omdat ik ook daar op hartslag trainde. Natuurlijk was de verleiding groot om de weerstand te laten staan tot het einde, maar de laatste 3 minuten heb ik braaf de weerstand terug geschakeld en in plaats daarvan het beentempo wat omhoog gegooid zodat mijn spieren ook even wat anders konden doen dan klimmen.

Gevoel van de dag
Ook vandaag best regelmatig honger. Ik had best wel op gezien tegen de tweede training vanavond omdat mijn benen vooraf niet zo fit voelden als gisteren. Maar omdat dat veel beter ging dan verwacht is mijn cijfer voor de dag daarom nog steeds: 7,5

Morgen is dag 3, dan de eerste dag zonder vast voedsel. Het voelt als een beklimming waar ik alleen nog van gehoord heb. We zullen het zien. Ik ben er klaar voor. No place I’d Rather Be. 🙂
http://play.spotify.com/track/3s4U7OHV7gnj42VV72eSZ6

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback

[…] Wil je de verslagen van voorgaande dagen lezen: dag 1 en dag 2 […]

trackback

[…] je de verslagen van voorgaande dagen lezen: dag 1 en dag 2, dag […]

trackback

[…] je de verslagen van voorgaande dagen lezen: dag 1 en dag 2, dag 3, dag 4, dag […]