Sportvastenkuur – dag 1

Sportvasten Zo, ik ben van start. Vanochtend was de uitgebreide intake én start van/voor mijn eerste Sportvastenkuur. Vanochtend heeft Bas de Louw van Sportvasten Brabant me uitgebreid van informatie voorzien over de komende 10 dagen. Maar eigenlijk was ik vanochtend al gestart omdat Bas me telefonisch al de samenstelling van mijn ontbijt had doorgegeven: 1 kiwi, 1 appel, 250 ml vers sinaasappelsap. De bijbehorende supplementen kreeg ik bij het intakegesprek.

Nou was het natuurlijk gelukkig niet zo dat ik nog niets wist over Sportvasten. Niet alleen had ik me vooraf goed (online) ingelezen, uiteraard het document van de NOC*NSF gelezen, ook de reactie vanuit sportvasten.nl daarop, een aantal verslagen van mensen die het zelf gedaan hadden (zoals hier en hier) én natuurlijk de dagelijkse ervaringen van Manon Zuurmond die op dit moment haar eerste Sportvastenkuur aan het afronden is er daar de afgelopen week via Facebook uitgebreid over verslag deed.
En om het helemaal helder te houden: normaal gesproken is de intake volledig vrijblijvend en zit je nog nergens aan vast totdat je zelf besluit om wel of niet door te gaan. Het was gewoon zo dat het voor mij qua planning nou eenmaal beter uit kwam om ook vandaag al te beginnen.

En dan nog even de andere belangrijke opmerking: Mijn opmerkingen, notities en posts over de sportvastenkuur zijn ter info. Ze zijn in geen geval bedoeld als vervanging van begeleiding door een (ervaren) sportvastencoach!

Goed, hebben we dat gehad. Voor wie dit voor het eerst leest, vandaag dan toch nog even de vraag: wat is een sportvastenkuur?
Op de website van sportvasten.nl kun je uiteraard alle uitgebreide informatie vinden, maar in een notendop: een sportvastenkuur is geen (crash) dieet maar een 10-daagse trainingsmethode waarbij training (in mijn geval dagelijks 30 minuten fietsen op de Tacx) gecombineerd met een voedingskuur (ik weiger, vanwege het stigma dat daar aan hangt, het een dieet te noemen al is het dat volgens o.a. het voedingscentrum wel gewoon) die bestaat uit 3 dagen afbouwen van de voeding, maximaal 3 dagen ‘vasten’ (waarbij je alleen een aantal suplementen + sap nuttigt) en vier dagen weer voorzichtig opbouwen van de voeding.
Achterliggende gedachte is dat je tijdens deze periode je lichaam leert om beter gebruik te maken van vet als energiebron ten opzichte van het gebruik van suiker als energiebron. In mijn geval is de noodzaak daarbij niet eens om extra vet of gewicht kwijt te raken, maar om minder afhankelijk te worden van suikers dan nu.

Ik heb er dan ook voor gekozen om de komende 10 dagen wél dagelijks hier te documenteren, maar niet aan de slag te gaan met het online rapporteren van zaken als gewicht en/of buikomvang. De registreer ik (uiteraard) wel braaf in de mobiele website voor terugkoppeling naar de sportvastencoach. Foto’s van de strips komen natuurlijk ook online zodra die er zijn, want dag 1 is er nog niets te switchen dus ook nog geen noodzaak om te meten. We hebben afgesproken dat ik mijn rusthartslag ’s avonds meet (moet ik zo nog even doen), omdat mij dat gemakkelijker af gaat dan ’s ochtends.

Opbouw van de dag
De kuur is zo opgezet dat jijzelf en je lichaam eerst even een beetje mag wennen aan het minder eten. En ik zal niet liegen, ik heb vandaag toch ook gewoon de nodige “ik heb trek” momenten gehad. Sowieso omdat de kuur uit gaat van 3 eetmomenten en ik er in mijn voedingsadvies en -patroon normaal gesproken 5 of bij dagen met sporten 6 eetmomenten. De salade bij de lunch heb ik anders ook, de pistachenoten niet, maar de twee sneeën speltbrood met beleg die ik normaal wel eet waren er niet. De 200 gram groenten die ik nu mocht wokken heb ik anders ook, maar nu zonder vlees/vis en met toch een stuk minder rijst dan dat ik normaal aan pasta heb. En natuurlijk ook nu weer die 50 gram pistachenoten. Hoewel Bas zei van niet, geloof ik nog steeds dat 50% van de reden dat die er in zitten is dat je al haast automatisch drie keer zo lang aan het eten bent (én heel bewust aan het eten bent) als met al vooraf gepelde noten.

Ik heb deze week vakantie (d.w.z. zeker niet helemaal niets te doen, zo verzorg ik a.s. donderdag een webinar en moet ik een aantal presentaties voor volgende week voorbereiden, maar geen dagen dat ik in Eindhoven moet zijn). Dat was mede ook de reden om direct vandaag te starten. Dat betekent dat ik t/m zondag (3e vastendag) wat gemakkelijker mijn eigen tijdsindeling kan bepalen.

Gevoel van de dag
Gevoelsmatig lijkt het vandaag nog heel erg als tijdens het begin van een lange en potentieel zware toertocht die ik nog nooit eerder gefietst heb maar die ik, op basis van wat ik van mezelf en de tocht weet, prima zou moeten kunnen volbrengen. Maar zoals altijd in zo’n geval ben ik dan bij de start toch wat nerveuzer, op zoek naar mijn ritme/tempo, voorzichtig kijken hoe het allemaal verloopt in de wetenschap dat dit pas de start is.
Cijfer voor de dag daarom: 7,5


Sportvasten_dag_1Tacx Real Life Training – sportvastenkuur dag 1

Duur: 30:05
Afstand: 11,59 km
Gemiddelde snelheid: 23,1 km/u
Gemiddelde trapfrequentie: 87 omwentelingen per minuut
Gemiddeld vermogen: 184 Watt
Gemiddelde hartslag: 142 slagen per minuut
Ondertussen gekeken naar: Floortje naar het einde van de wereld Afl. 8 (Kabul)
Gereden met: de Gazelle Vuelta op een Tacx Fortius

Bekijk een uitgebreider overzicht op de Garmin website.

Inmiddels is het al 20:00 uur geweest en heb ik de 30 minuten training er op zitten. Er was/is nog enig verwarring (verschil tussen coaches?) als het gaat om de trainingsopbouw. Ik had als trainingsschema opgekregen om 3 minuten warm te fietsen (telt niet mee), dan 10 minuten op te bouwen naar een hartslag van 155 – 160 slagen per minuut, dan 15 minuten op die hartslag te blijven zitten en 5 minuten af te bouwen. Dat leek hoog, mijn omslagpunt ligt bij 165 slagen per minuut. Maar als je kijkt naar hoe dat gemiddeld uitpakt, dan ligt de gemiddelde hartslag in dat geval uiteindelijk toch een stuk lager. Grappig was ook dat ik vanochtend nog dacht dat een gemiddelde trapfrequentie van 85 – 90 omwentelingen heel moeilijk zou gaan worden. Zelf vind ik zo tegen de 100 omwentelingen per minuut veel prettiger. Maar het blijkt vanzelf noodzakelijk om te doelhartslag te halen. Ik moet namelijk naar een vermogen van zo’n 200 Watt toe om die hartslag na 10 minuten op 155 slagen te hebben. En 200 Watt draai ik niet met 100 omwentelingen rond.

Toch bleef het wel raar. Want met die 155 slagen per minuut en ‘gewoon’ rondtrappen onder mijn omslagpunt, was ik na 30 minuten natuurlijk nog lang niet moe. Zelf zweten deed ik nog niet in onze koele serre. Maar goed, ik heb me vandaag uit laten leggen dat wél diep gaan ook niet verstandig zou zijn.  Dat betekent ook geen Body Pump of andere krachttraining tijdens deze 10 dagen. Met beleid dus. 🙂

 

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
9 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback
5 maart 2014 07:37

RT @Koene_Rem: Sportvastenkuur – dag 1 via @PeterMcAllister http://t.co/Bx02wpL9m2

trackback
5 maart 2014 08:14

RT @Koene_Rem: Sportvastenkuur – dag 1 via @PeterMcAllister http://t.co/Bx02wpL9m2

trackback

@CarlaMondig Zie http://t.co/lH8FsM49CY voor #dag1 verslag van #dag2 komt vanavond.

trackback

[…] toen zat dag 2 van mijn sportvastenkuur er al weer bijna op.  In het verslag van de eerste dag, gisteren ga ik wat dieper in op het hoe en waarom van de kuur. Vandaag zal ik alleen nog […]

trackback

[…] je de verslagen van voorgaande dagen lezen: dag 1 en dag 2, dag […]

trackback

[…] wil je de verslagen van voorgaande dagen lezen: dag 1 en dag 2, dag 3, dag […]

trackback

[…] je de verslagen van voorgaande dagen lezen: dag 1 en dag 2, dag 3, dag 4, dag 5, dag […]

trackback

[…] wil je de verslagen van voorgaande dagen lezen: dag 1 en dag 2, dag 3, dag 4, dag 5, dag 6, dag […]

trackback

[…] je de verslagen van voorgaande dagen lezen: dag 1 en dag 2, dag 3, dag 4, dag 5, dag 6, dag 7, dag […]