Tacx Fortius

Tacx Fortius
Tacx Fortius
Ik heb lang getwijfeld, heel wat online posts gelezen over het wel of niet leuk zijn van binnen fietsen. Ook advies ingewonnen over de verschillende modellen (met name de Tacx Flow leek een aantrekkelijker geprijsd alternatief), maar ik ben toch gevallen voor de Tacx Fortius Multiplayer.

Waarom? Nou, ter voorbereiding van de Friese Elfsteden Rijwieltocht 2012 op 28 mei a.s. zal ik de nodige trainingskilometers moeten maken. En die zijn voor mij op dit moment buitenshuis niet altijd even gemakkelijk te plannen. Niet alleen is het weer niet altijd zo dat je met een racefiets de weg op wilt (los van het feit dat ik niet echt winterbanden op mijn racefiets heb liggen), maar als de kinderen in bed liggen en het buiten donker is, dan heb ik wel tijd om op een Tacx te fietsen, maar geen mogelijkheid om buiten te gaan fietsen.

Ik wist vooraf al zeker dat ik een systeem wilde waarbij ik, via de aansloten computer, ook verschillende ‘echte’ parkoers kon fietsen. Ik heb me nog niet gewaagd aan de Amstel Gold race, ik weet ook wel dat zulke tochten nooit echt helemaal hetzelfde op de Tacx zijn als buiten (er staat bij mij binnen bijvoorbeeld nooit wind), maar het klimmen en dalen kun je wel benaderen op zo’n Tacx.

Zo ook voor de Friese Elfsteden Rijwieltocht, die heb ik als GPX-bestand kunnen downloaden en daarna in de software voor de Tacx kunnen importeren. Nou hoef ik niet steeds die 240km te fietsen, maar ik kan heel eenvoudig stukjes van die totale route als aparte routes opslaan. Zo ben ik begonnen met een traject van de eerste 34km van de route. Gewoon om deze week uit te proberen. Is iets meer dan een uur fietsen, gemiddeld 0% stijging, maar wel met wat klimmetjes en afdalingen er in.

Tacx Fortius Tacx Fortius
Ik maak gebruik van een extra achterwiel met daarop een speciale Tacx buitenband. Het extra achterwiel heeft dezelfde Shimano cassette als mijn reguliere achterwiel. De speciale band is beter bestand tegen de hitte en het schuren tegen de rem. Het voordeel van de combinatie is dat als ik straks de weg op wil, ik niet helemaal de band hoef te verwisselen (met een Tacx band kun je niet de weg op), maar alleen even het wiel hoef te wisselen.
Tacx Fortius
Het opstellen van de Tacx was nog wel wat werk. Niet alleen het in elkaar zetten van het frame en zo, dat wat het nodige uitzoekwerk, maar zeker ook wat betreft de rest van de voorzieningen. Ik wilde een monitor ophangen aan de muur op een plek waar geen stopcontact was en dus moest er wat boorwerk verricht worden. Ik heb een VESA-wandbeugel gebruikt om de monitor op te hangen. Via een gootje zijn de kabels netjes weggewerkt. De monitor heeft een HDMI-aansluiting, dus als de Tacx straks in de zomer ingepakt is, kunnen de kinderen er ook films kijken of de Wii aansluiten (via de HDMI-converter voor de Wii). Tijdens het fietsen hangt ernaast mijn iPad, zodat ik wat filmpjes kan kijken terwijl ik bezig ben.

De ontvanger op het stuur zorgt voor het schakelen tussen de verschillende weergaven op het beeldscherm en bevat de ontvanger voor de hartslag meter.
Tacx Fortius
De bijgeleverde cadansmeter die je op pedaal en frame vast maakt zorgt voor de informatie over je traptempo.

Ik begin deze week met wat rustige trajecten. Daarna ga ik eens op mijn gemak uitzoeken hoe een aardig trainingsschema voor richting 28 mei in elkaar zou kunnen zitten. Ik heb er in ieder geval zin in!

Deel dit bericht:

9 Comments

 1. Hallo Pierre,

  Mooie opstelling! Tip: een ventilator ga je zeker ook fijn vinden voor een beetje verkoeling. Geniet van de tacx!

  1. Ja, heb ik al klaar staan. Nu is het in de ruimte nog lekker koud, maar dan nog zet ik een raam op een kier voor wat frisse lucht. Want in een uur is alles beslagen. Zodra het wat warmer wordt zal een ventilator wel heel prettig voelen lijkt me.

 2. Ziet er goed uit Pierre!
  En die cadansmeter is noodzakelijk anders werkt je Tacx niet.
  Nog een tip: leg een handoek op je stuur/bovenbuis voor al die (zoute) zweetdruppels, die anders op plekken naar je lagers lopen.

  Ik vond het omwisselen van het achterwiel, het aansluiten van de laptop en kabels en cadansmeter teveel werk worden. Ik had geen aparte laptop en geen aparte tacxfiets tot mijn beschikking. Zeker vanaf nu fiets ik ook 1 a 2 keer per week op de racer buiten (als het droog is dan), ik bleef dus aan het ombouwen. Vorig jaar heb ik daarom een Spinner gekocht.

 3. Oh ja, ik had ook nog een verhoging onder het voorwiel zodat je fiets horizontaal staat. En ik had een toetsenbord en muis op een plank zodat ik die al fietsende kon bedienen. Zo kun je tijdens het fietsen uitzending gemist kijken, youtube kijken, dvd-tje/film starten, van tacx parcours wisselen zonder dat je van je fiets hoeft, etc.

  1. Hoi Patrick,

   Ja, had toch niet helemaal het geduld om te wachten. 🙂

   Ik heb geen voorwiel er in zitten, voor zit het VR stuurframe. Ik zet de route klaar en bedien dan zaken als starten en opslaan vanaf de console die op het stuur zit. TV kijken doe ik op de iPad die rechts naast de monitor hangt. Kan ik beiden tegelijkertijd in de gaten houden. Moet alleen nog een paar speakertjes aan de iPad hangen. De Tacx maakt teveel lawaai voor de ingebouwde speakers en een koptelefoon is ook niet zo prettig na een uur zweten.

   Het ombouwen in de periode dat ik de fiets zowel buiten als op de Tacx wil gebruiken lijkt me inderdaad onhandig. Nu heb ik daar (nog) geen last van omdat ik buiten op de MTB fiets. Voordeel van de Tacx vond ik wel dat ik hem in de zomer kan afbreken en opbergen.

   Dank je voor de handdoek-tip. Ik vroeg me al af of die afdekdoeken echt nodig waren. Niet dat ik zo’n officiële doek ga aanschaffen natuurlijk, maar een handdoek over het stuur it is.

 4. Want je kunt tijdens het fietsen van een Tacx parcours, op diezelfde laptop tegelijkertijd dat allemaal doen, werkte bij mij prima.

  1. Zou inderdaad moeten kunnen. Het scherm dat voor mijn neus hangt is meer dan groot genoeg. Zeker in de Real Life Training modus. Daar zou wel een scherm naast moeten kunnen. Maar ja, ik had de iPad (en de houder) toch in de buurt… 🙂

 5. Met alt-tab kun je gewoon schakelen, dus tacx scherm weg en full screen film kijken en 2 uur vliegen voorbij……….

De reacties zijn gesloten.

Op deze website wordt gebruik gemaakt van tools die kleine bestanden (cookies) op je computer opslaan. Cookies zijn veilig en worden gebruikt de site goed te laten werken en om (anonieme) gebruiksrapportages te maken (technische cookies). Andere cookies, zoals van YouTube of Addthis kun je naar wens uitschakelen, maar dan werkt die functionaliteit (uiteraard) ook niet. Je kunt via dit voorkeurvenster schakelen tussen je keuze. Lees meer over het privacybeleid van dit weblog