Tacx Fortius

Tacx Fortius
Tacx Fortius
Ik heb lang getwijfeld, heel wat online posts gelezen over het wel of niet leuk zijn van binnen fietsen. Ook advies ingewonnen over de verschillende modellen (met name de Tacx Flow leek een aantrekkelijker geprijsd alternatief), maar ik ben toch gevallen voor de Tacx Fortius Multiplayer.

Waarom? Nou, ter voorbereiding van de Friese Elfsteden Rijwieltocht 2012 op 28 mei a.s. zal ik de nodige trainingskilometers moeten maken. En die zijn voor mij op dit moment buitenshuis niet altijd even gemakkelijk te plannen. Niet alleen is het weer niet altijd zo dat je met een racefiets de weg op wilt (los van het feit dat ik niet echt winterbanden op mijn racefiets heb liggen), maar als de kinderen in bed liggen en het buiten donker is, dan heb ik wel tijd om op een Tacx te fietsen, maar geen mogelijkheid om buiten te gaan fietsen.

Ik wist vooraf al zeker dat ik een systeem wilde waarbij ik, via de aansloten computer, ook verschillende ‘echte’ parkoers kon fietsen. Ik heb me nog niet gewaagd aan de Amstel Gold race, ik weet ook wel dat zulke tochten nooit echt helemaal hetzelfde op de Tacx zijn als buiten (er staat bij mij binnen bijvoorbeeld nooit wind), maar het klimmen en dalen kun je wel benaderen op zo’n Tacx.

Zo ook voor de Friese Elfsteden Rijwieltocht, die heb ik als GPX-bestand kunnen downloaden en daarna in de software voor de Tacx kunnen importeren. Nou hoef ik niet steeds die 240km te fietsen, maar ik kan heel eenvoudig stukjes van die totale route als aparte routes opslaan. Zo ben ik begonnen met een traject van de eerste 34km van de route. Gewoon om deze week uit te proberen. Is iets meer dan een uur fietsen, gemiddeld 0% stijging, maar wel met wat klimmetjes en afdalingen er in.

Tacx Fortius Tacx Fortius
Ik maak gebruik van een extra achterwiel met daarop een speciale Tacx buitenband. Het extra achterwiel heeft dezelfde Shimano cassette als mijn reguliere achterwiel. De speciale band is beter bestand tegen de hitte en het schuren tegen de rem. Het voordeel van de combinatie is dat als ik straks de weg op wil, ik niet helemaal de band hoef te verwisselen (met een Tacx band kun je niet de weg op), maar alleen even het wiel hoef te wisselen.
Tacx Fortius
Het opstellen van de Tacx was nog wel wat werk. Niet alleen het in elkaar zetten van het frame en zo, dat wat het nodige uitzoekwerk, maar zeker ook wat betreft de rest van de voorzieningen. Ik wilde een monitor ophangen aan de muur op een plek waar geen stopcontact was en dus moest er wat boorwerk verricht worden. Ik heb een VESA-wandbeugel gebruikt om de monitor op te hangen. Via een gootje zijn de kabels netjes weggewerkt. De monitor heeft een HDMI-aansluiting, dus als de Tacx straks in de zomer ingepakt is, kunnen de kinderen er ook films kijken of de Wii aansluiten (via de HDMI-converter voor de Wii). Tijdens het fietsen hangt ernaast mijn iPad, zodat ik wat filmpjes kan kijken terwijl ik bezig ben.

De ontvanger op het stuur zorgt voor het schakelen tussen de verschillende weergaven op het beeldscherm en bevat de ontvanger voor de hartslag meter.
Tacx Fortius
De bijgeleverde cadansmeter die je op pedaal en frame vast maakt zorgt voor de informatie over je traptempo.

Ik begin deze week met wat rustige trajecten. Daarna ga ik eens op mijn gemak uitzoeken hoe een aardig trainingsschema voor richting 28 mei in elkaar zou kunnen zitten. Ik heb er in ieder geval zin in!

Deel dit bericht:

9 gedachten over “Tacx Fortius”

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.

Op deze website wordt gebruik gemaakt van tools die kleine bestanden (cookies) op je computer opslaan. Cookies zijn veilig en worden gebruikt de site goed te laten werken en om (anonieme) gebruiksrapportages te maken (technische cookies). Andere cookies, zoals van YouTube of Addthis kun je naar wens uitschakelen, maar dan werkt die functionaliteit (uiteraard) ook niet. Je kunt via dit voorkeurvenster schakelen tussen je keuze. Lees meer over het privacybeleid van dit weblog