ATB-tocht de Wekkers

Some contents or functionalities here are not available due to your cookie preferences!

This happens because the functionality/content marked as “Google Maps” uses cookies that you choosed to keep disabled. In order to view this content or use this functionality, please enable cookies: click here to open your cookie preferences.


Grotere kaart weergeven
Bekijk een uitgebreider overzicht op de Garmin website
Totaal: 67,12 km totaal
Duur: 03:13:56
Gemiddeld: 20,8 km/uur (met autopause)
Gemiddelde trapfrequentie: 77 omwentelingen per minuut
Weer: 5,0°C, bijna helemaal droog, beetje miezer regen halverwege.
Omstandigheden: Prima omstandigheden ondanks de regen van gisteren. Bos en de tracks lagen er goed bij!
Gereden met: de Ridley Blast 29er

Het voorspelde allemaal niet veel goeds gisterenavond toen ik in mijn bed kroop. Het regende en de wind blies stevig hoorbaar om het huis heen.  Ik begrijp dat er toch nog 800 deelnemers op de MTB-tocht in Deurne (vertrek echt haast letterlijk bij mij om de hoek) afgekomen zijn, dus toch nog genoeg mensen die zich daar niet door hebben laten afschrikken. Toen het vanochtend eenmaal licht was, viel het eigenlijk ook wel mee. Er stond een stevig windje, maar bij de start was het droog en met een graad of 8 niet koud. Toen ik de ATB-tocht van de Wekkers in 2011 fietste (vorig jaar viel hij samen met Spinning4SeriousRequest) was de route nog uitgespreid over een groot gebied. Maar dit jaar hadden ze al vooraf aangekondigd gebruik te zullen maken van het prachtige vaste netwerk van ATB-routes dat we hier in de buurt hebben liggen. Ik weet dat er mensen zijn die dat maar niets vinden. Die voor een toertocht (waar je een paar euro voor betaald) graag een route willen die ze nog nooit hebben gefietst. Maar het zou toch ook zot zijn als je als vereniging een deel van een netwerk van zo’n 80 km aan vaste ATB-routes onderhoudt en dan voor je jaarlijkse toertocht op zoek zou moeten gaan naar stukjes bos waar de lokale MTB-er nooit komt. Lijkt me bijna onmogelijk. Daarom wat mij betreft prima idee ook al omdat ik van de in totaal 67 km van vandaag toch maar een deel echt vaker fiets.

Dus kwam ik vandaag ook op vaste tracks die ik voor een groot deel niet meer gefietst had sinds de opening van het netwerk begin dit jaar. Het stukje in de Walsberg zat toen aan het einde en ik vond het toen niet echt spannend. Gelukkig liep ook dit stuk van het track inmiddels prima, maar jemig wat een bochten. Al had ik het gewild (nee, ik heb het niet geprobeerd) dan nog was ik op die eerste 10 km gegarandeerd de tel kwijt geraakt van het aantal bochten naar links en naar rechts. Dat stuk track is ongetwijfeld het meest efficiënte gebruik van een vierkante kilometer bos in de verre omtrek.

Hoewel de start droog was, bleef het dat niet de hele ochtend. En voor een aantal mensen kwam het eigenlijk net op het verkeerde moment. Het stukje voor de pauzeplek ging namelijk tegen de wind door een stukje veld en op het moment dat ik er voorbij kwam door de motregen. Net na de pauzeplek lag de splitsing. Voor de 65 km was het rechtdoor voor een lus van 20 km richting Liessel. Voor de 45 km was het meteen rechtsaf. Ik heb de nodige heren die even pauze stonden te houden met elkaar horen overleggen en vanwege het weer het besluit horen nemen om maar gewoon de 45 km te doen. Was goed genoeg met dit weer.
Ik ben blij dat ik de verleiding heb weten te weerstaan, want het droogde niet lang erna op en het was gewoon een mooie lus, die me bijna een uur later weer bij dezelfde pauzeplek bracht. Het laatste stuk was weer voor iedereen hetzelfde, dus gemist heb ik niks.

Nadat we voor de tweede keer een stuk van de vaste route door het Zandbos gevolgd hadden stond mijn teller op ruim 65 km. Daarom niet meer het laatste stukje semi-verhard naar de start/finish genomen, maar afgeslagen naar mijn startplek: mijn eigen garagedeur.

Al met al best een pittig tochtje. Natuurlijk, niet de langste afstand die ik ooit op de MTB gefietst heb, maar het aandeel asfalt was vandaag heel beperkt. En wat dat betreft realiseer ik me terdege de luxe van het slecht anderhalve kilometer te hoeven fietsen van garagedeur naar de start van een tocht van 67 km die voor 95% over vaste ATB-routes voert. Met dank aan de gemeenten voor het verlenen van de benodigde vergunningen en de lokale verenigingen voor het onderhoud ervan! 🙂

Deel dit bericht:

5 Comments

 1. Hallo Pierre,

  Ook ik woon in Deurne en ook in de Heiakker.
  Ik ben het helemaal eens met jouw goede omschrijving van de toertocht.
  We zijn ook met drie man gegaan voor de 65 km en horen ook links en rechts dat het lekker makkelijk is om de vaste routes te pakken.
  Nou, dat zijn vooral de “locals” die dit zeggen.
  Stel je voor dat je de bossen die allemaal in de toertocht zaten niet kent, dan heb je inderdaad een fantastische rit gehad, met op het juiste moment wat herstelstukken, kan niet beter.
  Wij hebben ooit is een tocht in Mariaheide gefietst waar ook zo’n 267 bochten op een klein lapje grond lagen, dat vonden we fantastisch,
  nou het bosje in de Walsberg is vergelijkbaar met zoiets.
  Mochten er bovendien mensen gaan ATB-en op een vaste route die niet meededen aan de toertocht dan fietste die in ieder geval ook in de goede richting mee van de tocht, wel zo veilig. Ik vond het een leuke tocht.
  Eerst ging de tocht van de Wekkers altijd richting de Peel en de Stippelenberg, dit jaar dus Deurnes terrein 🙂 mooi toch.
  Gelukkig zat de Peel en Stippelenberg in de toertocht van de Rips (Milheeze) een aantal weken geleden.

  Groet Riny

  p.s.: af en toe kom ik wel eens uit op je leuke site uit.

  1. Hoi Riny,

   Dank je voor je reactie! 🙂
   Klopt inderdaad denk ik dat je als je hier niet bekend bent, dit een ideale manier is om de omgeving te leren kennen. Met daarbij de wetenschap dat je de gefietste route ook buiten de toertocht gemakkelijk nog een keer kunt fietsen omdat hij immers ook dan (voor het overgrote deel) uitgepijld is.
   En ja, wel zo veilig dat ze de bestaande stukken de juiste richting op namen. Want tegenliggers op een single-track zijn niet handig! 🙂

  2. Nog een aanvulling:

   Ik zag dat de eerste versie van je reactie helaas in de SPAM-map (niet eens in de moderatie-map, daar krijg ik een mail van) van WordPress terecht was gekomen. Die had maar één link extra:

   “Tip voor een mooie tocht tijdens de feestdagen, misschien ben je er al van op de hoogte: De toertocht in Haelen op de 2de Kerstdag door het Leudal: http://www.mountainbike.nl/forum/viewtopic.php?f=5&t=106743

   Geen idee waarom Akismet dacht dat dit SPAM was, extra fijn dat je de reactie nóg een keer ingestuurd hebt zodat hij wel meteen zichtbaar werd. De toertocht door het Leudal kende ik niet, maar ik moet bekennen dat ik voor tijdens de kerstdagen ook niet op zoek was geweest naar “buitentochten”. Binnen op de Tacx een uurtje fietsen is goed te combineren met de rest van de gezinsactiviteiten, maar een hele ochtend op pad….daar heb ik ook de andere dagen voldoende gelegenheid voor! 🙂

   1. Hoi Pierre,

    Ja, soms is er ook nog zoiets als een gezinsleven, dat is ook heel belangrijk.

    Groet Riny.

De reacties zijn gesloten.

Op deze website wordt gebruik gemaakt van tools die kleine bestanden (cookies) op je computer opslaan. Cookies zijn veilig en worden gebruikt de site goed te laten werken en om (anonieme) gebruiksrapportages te maken (technische cookies). Andere cookies, zoals van YouTube of Addthis kun je naar wens uitschakelen, maar dan werkt die functionaliteit (uiteraard) ook niet. Je kunt via dit voorkeurvenster schakelen tussen je keuze. Lees meer over het privacybeleid van dit weblog