ATB-tocht de Wekkers

Some contents or functionalities here are not available due to your cookie preferences!

This happens because the functionality/content marked as “Google Maps” uses cookies that you choosed to keep disabled. In order to view this content or use this functionality, please enable cookies: click here to open your cookie preferences.


Grotere kaart weergeven
Bekijk een uitgebreider overzicht op de Garmin website
Totaal: 67,12 km totaal
Duur: 03:13:56
Gemiddeld: 20,8 km/uur (met autopause)
Gemiddelde trapfrequentie: 77 omwentelingen per minuut
Weer: 5,0°C, bijna helemaal droog, beetje miezer regen halverwege.
Omstandigheden: Prima omstandigheden ondanks de regen van gisteren. Bos en de tracks lagen er goed bij!
Gereden met: de Ridley Blast 29er

Het voorspelde allemaal niet veel goeds gisterenavond toen ik in mijn bed kroop. Het regende en de wind blies stevig hoorbaar om het huis heen.  Ik begrijp dat er toch nog 800 deelnemers op de MTB-tocht in Deurne (vertrek echt haast letterlijk bij mij om de hoek) afgekomen zijn, dus toch nog genoeg mensen die zich daar niet door hebben laten afschrikken. Toen het vanochtend eenmaal licht was, viel het eigenlijk ook wel mee. Er stond een stevig windje, maar bij de start was het droog en met een graad of 8 niet koud. Toen ik de ATB-tocht van de Wekkers in 2011 fietste (vorig jaar viel hij samen met Spinning4SeriousRequest) was de route nog uitgespreid over een groot gebied. Maar dit jaar hadden ze al vooraf aangekondigd gebruik te zullen maken van het prachtige vaste netwerk van ATB-routes dat we hier in de buurt hebben liggen. Ik weet dat er mensen zijn die dat maar niets vinden. Die voor een toertocht (waar je een paar euro voor betaald) graag een route willen die ze nog nooit hebben gefietst. Maar het zou toch ook zot zijn als je als vereniging een deel van een netwerk van zo’n 80 km aan vaste ATB-routes onderhoudt en dan voor je jaarlijkse toertocht op zoek zou moeten gaan naar stukjes bos waar de lokale MTB-er nooit komt. Lijkt me bijna onmogelijk. Daarom wat mij betreft prima idee ook al omdat ik van de in totaal 67 km van vandaag toch maar een deel echt vaker fiets.

Dus kwam ik vandaag ook op vaste tracks die ik voor een groot deel niet meer gefietst had sinds de opening van het netwerk begin dit jaar. Het stukje in de Walsberg zat toen aan het einde en ik vond het toen niet echt spannend. Gelukkig liep ook dit stuk van het track inmiddels prima, maar jemig wat een bochten. Al had ik het gewild (nee, ik heb het niet geprobeerd) dan nog was ik op die eerste 10 km gegarandeerd de tel kwijt geraakt van het aantal bochten naar links en naar rechts. Dat stuk track is ongetwijfeld het meest efficiënte gebruik van een vierkante kilometer bos in de verre omtrek.

Hoewel de start droog was, bleef het dat niet de hele ochtend. En voor een aantal mensen kwam het eigenlijk net op het verkeerde moment. Het stukje voor de pauzeplek ging namelijk tegen de wind door een stukje veld en op het moment dat ik er voorbij kwam door de motregen. Net na de pauzeplek lag de splitsing. Voor de 65 km was het rechtdoor voor een lus van 20 km richting Liessel. Voor de 45 km was het meteen rechtsaf. Ik heb de nodige heren die even pauze stonden te houden met elkaar horen overleggen en vanwege het weer het besluit horen nemen om maar gewoon de 45 km te doen. Was goed genoeg met dit weer.
Ik ben blij dat ik de verleiding heb weten te weerstaan, want het droogde niet lang erna op en het was gewoon een mooie lus, die me bijna een uur later weer bij dezelfde pauzeplek bracht. Het laatste stuk was weer voor iedereen hetzelfde, dus gemist heb ik niks.

Nadat we voor de tweede keer een stuk van de vaste route door het Zandbos gevolgd hadden stond mijn teller op ruim 65 km. Daarom niet meer het laatste stukje semi-verhard naar de start/finish genomen, maar afgeslagen naar mijn startplek: mijn eigen garagedeur.

Al met al best een pittig tochtje. Natuurlijk, niet de langste afstand die ik ooit op de MTB gefietst heb, maar het aandeel asfalt was vandaag heel beperkt. En wat dat betreft realiseer ik me terdege de luxe van het slecht anderhalve kilometer te hoeven fietsen van garagedeur naar de start van een tocht van 67 km die voor 95% over vaste ATB-routes voert. Met dank aan de gemeenten voor het verlenen van de benodigde vergunningen en de lokale verenigingen voor het onderhoud ervan! 🙂

Deel dit bericht:

5 gedachten over “ATB-tocht de Wekkers”

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.

Op deze website wordt gebruik gemaakt van tools die kleine bestanden (cookies) op je computer opslaan. Cookies zijn veilig en worden gebruikt de site goed te laten werken en om (anonieme) gebruiksrapportages te maken (technische cookies). Andere cookies, zoals van YouTube of Addthis kun je naar wens uitschakelen, maar dan werkt die functionaliteit (uiteraard) ook niet. Je kunt via dit voorkeurvenster schakelen tussen je keuze. Lees meer over het privacybeleid van dit weblog