Ervaringen met de Garmin Edge 800

Ik was het eigenlijk niet van plan. Ik vond het al apart dat ik mijn iPhone mee nam op mijn racefiets, een ‘snelheidsmeter’ die meer moest kosten dan dat ik voor die racefiets betaald had, dat kon al helemaal niet. Maar toen ik me realiseerde dat ik tijdens onze vakantie in het Verenigd Koninkrijk (afgelopen zomer) niet veel had aan de iPhone (zonder internationale dataverbinding) en ik naar verwachting redelijk snel de weg kwijt zou raken (zeker als ik van de begaande paden af zou gaan), besloot ik toch maar voor de aanschaf van een Garmin Edge 800 te gaan. De 800 omdat ik juist ook de routefunctie wilde kunnen gebruiken. Ik heb hem gekocht als set met cadanssensor en hartslagmeter. Inmiddels heb ik los een tweede cadanssensor gekocht zodat ik de set op mijn MTB en op mijn racefiets kan gebruiken. Je kunt in de Edge profielen voor meerdere fietsen aanmaken zodat je eenvoudig om kunt schakelen.

Zoals gezegd, ik had hem gekocht om in het Verenigd Koninkrijk niet de weg kwijt te raken. Ik wilde niet ook nog eens veel geld uitgeven aan de Garmin kaarten en heb gebruik gemaakt van de tip om Open Streetmap kaarten te installeren op de micro-SD kaart die ik er wél bij gekocht had. In het Verenigd Koninkrijk werkte dat prima, als was het zo dat de routeplanner op de Garmin zeker niet de meest efficiënte was. Het duurt soms lang voordat hij een route berekend heeft en ook in Nederland (en Duitsland) heb ik mogen ervaren dat je soms flink veel extra kilometers maakt als het fout gaat.
Ook een poging met het downloaden van een track en daarna volgen ervan was geen succes, de track liep ook over onverharde paden, iets wat in Groot Brittanië geen probleem was geweest, maar op een racefiets natuurlijk niet aan te raden is.
Ik ben zeker (nog) niet tevreden over de routefunctie, maar weer zo wel dat, indien nodig, ik kan opzoeken waar ik ben en waar het begin-/eind-punt ongeveer ligt ten opzichte van mijn huidige positie.

Was het dan een miskoop? Nee, zeker niet.

Want los van de vraag of ik zonder die routefunctie met een goedkoper apparaat uit had gekund, is het voor het overige een prima apparaat. Ik had eerst een eenvoudige fietsmeter die naast de huidige snelheid, temperatuur en kadans, alleen het gemiddelde weer gaf.
De Garmin doet dat constant voor snelheid, locatie, hoogte, temperatuur, cadans en hartslag. Ik heb (nog) geen power meter op mijn fiets zitten.
Die data kun je na afloop van je rit uploaden naar Garmin Connect. Hier zie je bijvoorbeeld de data van mijn rit gisteren. Je kunt die kaart dan ook weer embedden in een blogpost, maar ik heb gemerkt dat de service wat onstabiel is. Ik geef er dus de voorkeur aan om een GPX-export te maken uit Garmin Connect, die op mijn server te zetten en dan via Google Maps te tonen. Zie ook deze post over de tocht van gisteren voor een voorbeeld.
Als je een beetje van cijfers houdt, dan is dit enorm kicken. Zeker als je die data dan weer heel eenvoudig kunt koppelen aan een video (als je die gemaakt hebt) van die rit. Met behulp van Dashware kun je de FIT-bestanden die de Garmin maakt eenvoudig linke aan de video. Het resultaat van zoiets zie je hier.

Garmin maakt gebruik van een plugin, maar je kunt de bestanden op de micro-SD kaart ook benaderen vanuit de verkenner op je PC, dus daarvoor heb je niet persé de plugin nodig.

[update] Plaatsbepaling en snelheid
De cadanssensor registreert niet alleen de snelheid waarmee je de trappers rond beweegt, maar heeft ook een snelheidsmeter aan boord.
Garmin Cadanssensor
De foto is niet 100% scherp (en mijn Ridley is nog niet gepoetst) maar je kunt hier de cadanssensor zien zitten op het frame. Het ronde deel aan de trapperkant registreert het aantal omwentelingen van je trapper. Aan de wielkant zit een magneetje en een arm voor de snelheidsregistratie.
Dat betekent dat de snelheid (actueel en gemiddeld) gemeten wordt op basis van de omwentelingen van je achterwiel (de afstand kan door de Garmin automatisch vastgesteld wordt op basis van de GPS data of je kunt de afstand van een wielomwenteling naar keuze handmatig instellen). Daardoor is die niet afhankelijk van de beschikbaarheid van een GPS signaal en dus veel nauwkeuriger.

De cadanssensor maakt draadloos verbinding met de Garmin, dus je hoeft geen kabels te verbinden.

Voor mijn gevoel is deze combinatie tamelijk betrouwbaar, maar soms komen er toch wat rare resultaten in de logs voor.

Hierboven zie je een uitsnede uit de resultaten van de rit van gisteren.
De eerste en de laatste dip in snelheid is te verklaren, het is het moment dat ik aan kom bij het Bikkeltjesbos (je ziet mijn hartslag ook dalen omdat ik daar even stil sta voor de spoorwegovergang) en het moment voordat ik van het Bikkeltjesbos weer naar huis fiets (ook hier dip in hartslag zichtbaar).
Maar de drie andere punten (in het rode kader) kan ik niet verklaren. Ik weet zeker dat ik op geen enkel moment tijdens de route helemaal stil gestaan heb (dat zal uit de video ook blijken), maar toch heeft de Garmin daar om de een of andere reden een snelheid van 0 km/uur geregistreerd.

Samenvattend
Ik ben over het algemeen heel tevreden met de Garmin Edge 800, maar vanwege de problemen met het routeren (en daar kocht ik hem oorspronkelijk juist voor) krijgt hij als totaalcijfer niet meer dan een 7.

Zie voor een heel uitgebreide review met foto’s de website van DCRainmaker en voor meer tips deze website.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
5 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback
24 oktober 2012 08:28

@Koene_Rem Ik had niet genoeg aan 140 tekens: http://t.co/TO3pKBZH

Patrick de Vos
Patrick de Vos
24 oktober 2012 10:13

Bedankt voor je review. Wat ik eigenlijk mis in je verhaal is waar ik zelf ook mee zit. Ik gebruik nu mijn HTC Wildfire icm Endomondo. Wat daar nogal eens mis gaat is het GPS signaal, wat vaak resulteert is een gereden route die niet volledig is omdat het GPS signaal vaak onderbrekingen heeft. Of het nu het GPS signaal is of de software van Endomondo weet ik natuurlijk niet.

Ik lees niet dat je de Garmin gebruikt met een snelheidssensor. Ik ga ervan uit dat je daarvoor het GPS signaal gebruikt. Zijn alle opgenomen tochten zonder onderbrekingen van het GPS signaal? Ook bij tochten door de bossen?

trackback
25 oktober 2012 07:45

RT @PeterMcAllister: @Koene_Rem Review Gramin 800: http://t.co/uHpJcTKW

trackback
27 januari 2013 18:04

@Koene_Rem @mark_bart Hier is de link nogmaals: http://t.co/TO3pKBZH