Rondje Deurne – Kevelaer – Kempen – Deurne


Grotere kaart weergeven
Bekijk een uitgebreider overzicht op de Garmin website
Gemiddelde trapfrequentie: 85 omwentelingen per minuut
Gemiddelde hartslag: 153 slagen per minuut
Weer: 12,0 – 26,0°C, Droog, lekker zonnetje, nauwelijks wind
Omstandigheden: Voor het eerst sinds 7 weken weer op de Gazelle Vuelta, dus pittig.
Gereden met: de Gazelle Vuelta

Hoewel ik afgelopen twee weken in Groot Brittannië ook wel gefietst heb op de MTB, was het al weer 7 weken geleden dat ik voor het laatst op de Gazelle Vuelta gezeten had en een lange afstand gefietst had. Ik had daarom eigenlijk vandaag ook een rondje van zo’n 100km willen maken, eerst richting Kevelaer (in Duitsland), dan naar het zuiden en via Venlo weer terug.
Ik had die track gemaakt in Bikeroutetoaster en daarna ingeladen in de Garmin. Het vervelende is echter dat (blijkbaar) de Garmin er niet goed mee overweg kan als je het navigeren niet meteen aan zet. Het eerste stuk, richting Venray, kende ik uiteraard en daarom was ik al vertrokken zónder het navigeren aan te zetten. Toen ik hem echter bij Oostrum alsnog aanzette, wilde de Garmin me kost wat kost eerst naar het startpunt laten fietsen (en daar had ik uiteraard niet zo’n trek in). Ik heb daarom op een gegeven er voor gekozen om de course niet meer te volgen, maar de Garmin zelf een koers naar Kevelaer uit te laten zetten. Dat ging op zich prima.

Vanuit Kevelaer heb ik daarna rechtstreeks voor Venlo gekozen als volgende bestemming. En dat ging iets minder prima.

Je kunt hierboven (zeker als je doorklikt naar de Garmin website) de gevolgde route zien. Dit was de route die de Garmin voor me uitgedacht had.
Hieronder zie je een schermafdruk van de route die ik op Bikeroutetoaster gemaakt had.

Zoals je kunt zien stuurde de Garmin met niet direct via Straelen naar het zuiden (zoals Bikeroutetoaster deed), maar via Kerken en Kempen. Ook na Venlo ging het minder direct: niet via Sevenum, America en door naar Deurne, maar via Helenaveen (verder naar het zuiden dan nodig was). Tja, kwestie van goed de kaart in de gaten houden zul je dan (terecht) zeggen, dat klopt, ik zal dus zeker ook niet meer zo op de Garmin vertrouwen als ik daarop een route uit laat rekenen.

Nou ja, ik heb het overleefd, al moet ik bekennen dat ik helemaal kapot was toen ik weer thuis was.

De Garmin levert veel meer informatie/data over een tocht dan de Sigma 1609 en de i-gotU GT-800 apart. Een deel ervan (zoals het gegeven dat ik in totaal ongeveer 1 uur stil gestaan heb) zou wel te achterhalen zijn, maar de Sigma legde sowieso alleen gemiddelden vast en niet, zoals de Garmin, verloop over de tijd van de rit.
Zo kun je nu zien dat mijn gemiddelde hartslag 153BPM was, maar ook dat die max. hartslag vandaag van 179BPM maar heel even een piekje was (ik denk overigens dat dat was toen er heel plotseling een hond, heel dicht bij, maar gelukkig achter een stevig hek, heel hard begon te blaffen toen ik voorbij kwam).
Ook kun je zien dat het weer een bijna vlakke rit was, met slechts een tweetal heuvelachtige stukje erin. Die 148 meter hoogtewinst stelt natuurlijk niets voor.

Ik heb vandaag ook voor het eerst de “ronden” optie gebruikt om data van verschillende deeltrajecten vast te leggen. “Ronde 1” was het stuk tot Oostrum (toen besloot ik de course te gaan volgen)y, ronde 2 tot ergens in de Maasduinen waar ik besloot de course niet langer te volgen, ronde 3 was het resterend stuk naar Kevelaer. Ronde 4 was van Kevelaer naar Venlo (tot 17km er vanaf), ronde 5 was vanaf het moment dat ik ontdekte dat ik toch nog wel ver van Venlo af zat tot Venlo zelf, ronde 6 tenslotte van van Venlo weer terug naar Deurne.
Je ziet dat ronde 5 de laagste gemiddelde snelheid heeft. Toen zat ik er duidelijk even doorheen aangezien ik wist dat van Venlo naar Deurne zeker 30km zouden zijn en ik zag op dat moment dat ik er nog 17km naar Venlo moest.

Omdat het vandaag de eerste keer was dat de Garmin op de Gazelle Vuelta zat, had ik voor de zekerheid ook de Sigma 1609 op het stuur gezet (zoals voorheen ook altijd). De Sigma en de Garmin waren het niet helemaal met elkaar eens. De snelheid die op de Sigma werd weergegeven lag in de regel bijna 1km/uur hoger dan van de Garmin. Datzelfde was het geval met de temperatuur, ook die werd als iets hoger aangegeven op de Sigma. De Sigma gaf de triptijd aan als 05:40:46, terwijl dat op de Garmin 05:29:00 was (scheelt 11 minuten). De gemiddelde snelheid was echter bij beiden gelijk: 26,6km/uur.
De Garmin heeft de instellingen voor de wielomvang zelf vastgesteld, bij de Sigma heb ik dat handmatig ingesteld op basis van de wielmaten. Ik moet nog even nazoeken of er verschillen tussen die twee zijn en welke dus klopt.

Wordt dus nog vervolgd.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback
11 augustus 2012 16:47

Rondje Deurne-Kevelaer-Kempen-Deurne 146km, 05:29, 26,6km/uur. Voor het eerst sinds 7 weken weer op racefiets http://t.co/0pVbyG6j #fietsen