iBook Duiken op Kreta

Duiken op Kreta - iBook Zoals ik in het samenvattend bericht over afgelopen maand al schreef, zijn we begin juli een week gaan duiken op Kreta. Geregeld via Dive2Gether, een Nederlandse duikschool in Plakias.

Speciaal (ook) voor het duiken had ik een GoPro HD HERO 2 aangeschaft. We gingen er vooraf (terecht) vanuit dat we op Kreta heel wat meer zouden kunnen zien onder water dan in de brakke plassen waar we in Nederland tot nu toe in gedoken hadden. En dat wilden we ook kunnen vastleggen om achteraf nog langer van te kunnen genieten.

Voor mezelf had ik eigenlijk besloten dat het video moest zijn. Foto’s zijn mooi, maar zijn toch ook statisch en ik krijg zelf meer gevoel bij video. Maar wat rondkijken had ook al duidelijk gemaakt dat goede videoapparatuur voor onderwater niet goedkoop is. Met name de behuizingen en zeker ook de belichting (lampen) kost een aardige duit. Ik wilde dus wat kleiner beginnen. De GoPro was een goedkope instapmogelijkheid en op YouTube had ik toch wel een paar aardige filmpjes voorbij zien komen die gemaakt waren met een GoPro.

Er waren twee dingen die ik wel al vooraf begrepen had:

  • de standaard behuizing van de GoPro kan in principe tot 60 meter diep, maar is vanwege de bolle lens eigenlijk niet geschikt om onder water te filmen.
  • onder water raak je kleuren kwijt (rood als eerste) en dus zou een roodfilter handig zijn om de kleuren op dieptes groter dan een meter of 5 levendig te houden.

Ik had een GoPro Wrist Housing gekocht waarmee ik de GoPro op mijn arm kon bevestigen.
Daarnaast had ik een vervangende lens gekocht voor op de behuizing. Deze lens was plat en er werd een roodfilter bijgeleverd. Dit zou de vervorming onderwater en het kleurverlies moeten oplossen.

Dat blijkt deels inderdaad zo te zijn. Je moet er echter rekening mee houden dat door de andere lens je de GoPro zo moet instellen dat hij een minder breed gezichtsveld heeft. Standaard had ik dat namelijk op 170 graden staan, terwijl je hem met de vlakke lens op 127 graden moet zetten.
Ook is het roodfilter goed als je dieper dan 5 meter bent, maar het betekent ook dat opnames dichter onder het wateroppervlakte of boven water veel te rood worden. Daar is de filter immers niet echt nodig.

Ook de bevestiging op mijn arm was wel even wennen. Je hebt bij de GoPro geen LCD-scherm (kun je wel apart aanschaffen, maar standaard film je “blind”) en dat maakt het richten van de camera wat moeilijker. Je mikt een algemene richting op. Inzoomen op vissen of koraal dat net wat verder weg is, kan niet.

Kortom, we hebben een verzameling filmpjes, die staan (nog) niet online, geven wel een algemene indruk van de verschillende duiken, maar zijn zeker een hoge kwaliteit duikclips.
Een ervaren duiker zegt nu meteen: “Ja, maar dat had je toch kunnen weten gezien de configuratie die je bij je had!”. En dat is waar. Het is dus ook geen klacht, puur een constatering.

Gelukkig wist Dive2Gether ook dat duikers graag een aandenken aan hun duik hebben. Bij elke duik gaat namelijk altijd een gids mee. En die gids heeft ook een (goed) onderwaterfototoestel bij zich. Daarmee maakt hij (of zij) tijdens de duik foto’s van de vissen, het koraal, ander onderwaterleven en natuurlijk de duikers zelf. Die foto’s kun je na afloop kopen en zo hadden wij dus na afloop ook een CD met mooie foto’s als aanvulling op de video’s die we zelf gemaakt hebben.

Gecombineerd met de foto’s die we zelf gemaakt hadden tijdens de andere uitstapjes op het eiland was het voor mij al snel duidelijk dat ik dit keer een fotoboek wilde samenstellen. En dan niet eentje op papier die ik in de kast zou leggen, maar eentje die ik op de iPad kon bekijken. Ideaal zou natuurlijk zijn geweest als hij ook op andere plekken digitaal te bekijken was, maar het moest ook vooral gemakkelijk te maken zijn.
De week na de duikvakantie was ik in Spanje en op weg er naar toe had ik vooral mijn iPad te beschikking, dus daar zou het op moeten kunnen.

Ik heb er voor gekozen om Book Creator te gebruiken. Dit is een programma op de iPad waarmee je eenvoudig fotoboeken kunt maken. Helemaal mooi is dat sinds de laatste versie je ook video in kunt voegen. Al bleek dat toch nog wel een uitdaging.
Ik had de foto’s van de vakantie (onze eigen foto’s en die van Dive2Gether) vooraf op een USB-stick gezet zodat ik die naar keuze op de iPad kon zetten en in Book Creator kon importeren. Omdat ik een jailbreak heb uitgevoerd en iFile kan gebruiken, kon ik de foto’s eerst met iFile vanaf de USB-stick bekijken en dan selectief alleen de foto’s die ik wilde gebruiken op de iPad zetten. Zonder jailbreak zul je ze er allemaal op moeten zetten en dan daarna eventueel opruimen (ik had onderweg geen netwerkverbinding om de foto’s online te selecteren).

De video’s waren echter niet in het juiste formaat. Die van de GoPro leek ik zo te kunnen gebruiken, maar als je een iBook wilt indienen bij de Apple bookstore, dan moeten de video’s in het iBook in M4V formaat zijn. En dus moest het toevoegen van de video’s wachten totdat ik op een computer de video’s geconverteerd had naar dit formaat. Vreemd was dat ik geen enkel programma heb kunnen ontdekken dat óp de iPad voor die conversie kan zorgen.

Het aantal video’s in het iBook is beperkt gebleven om het iBook niet té groot te laten worden. Standaard bevat het iBook namelijk de volledige video’s, er zijn wel opties in (uitbreidingen voor) iBook Author zijn op YouTube filmpjes in te plakken, kan dat in Book Creator nog niet.

Het indienen van het iBook bij Apple was inmiddels een bekend proces, dat is een kwestie van een aantal screenshots maken, een beschrijving en uploaden.
Ook nu duurde het niet heel lang voordat het boek beschikbaar was in de iBook store.

En hoewel ik niet echt verwacht dat er veel internationale belangstelling voor is, heb ik, toen we in Groot Brittannië op vakantie waren en ik dus toch volledig in het Engels aan het denken was, ook een Engelstalige versie van het vakantieboek gemaakt.

Je kunt de boeken hier vinden:

Zoals elk vakantieboek is het in eerste instantie natuurlijk een eigen herinnering, maar wie weet geeft het je inspiratie voor je volgende vakantie! 🙂
Enne, als je het een leuk iBook vindt, laat dan ook even een reactie of beoordeling achter in de iBook store. Dank je!

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback
8 augustus 2012 07:54

Het maken van een iBook met foto’s en filmpjes van onze duikvakantie op Kreta @D2G_Crete
http://t.co/Zqq3kU0t #ebook #ipad #duiken

sander
sander
14 augustus 2012 11:44

Hallo! Bedankt voor het delen van je ervaring. Zou je mij kunnen laten weten waar je de platte lens met de roodfilter heb gekocht?
Bedankt alvast l.
Gr sander

trackback
14 november 2012 22:43

@sabrina_73 LOL, dan doe ik gewoon allebei. Het ene vaak en het andere zo af en toe. http://t.co/zTmQYG7D #beetjeafwisselen