dec 212019
 

Duik nr: 249
Locatie: TODI (Beringen)
Tijd in / uit: 14:47 – 15:48
Flesdruk in / uit: 200 – 110 bar (fles: 12 liter, staal)
Diepte Max: 6,1 meter
Gewicht lood: 8 kg
Zicht: smilie2 smilie2 smilie2
Computer: Zoop
Temperatuur (lucht): 24°C
Temperatuur (bodem): 22°C
Omstandigheden: Zoet | Binnen
Buddy: Marit + Niek + Josine

Dit jaar onze winterduik samen laten vallen met de initiatieduik van Ardian Vrijenhoek. TODI is zeker geen verkeerde plek om je eerste proefduik aan het maken.

Dit keer weer mijn 7 mm pak + het 3 mm shirt eronder, vond het niks te warm. We hadden alle camera’s (de Canon G16, de Tough en de GoPro 7 Black) bij ons, maar de foto’s en video’s daarvan moeten nog even wachten.

Deel dit bericht:
 Gepubliceerd door om 20:00

Gedaan: duiken met Thalassa Dive Resorts Indonesia

 Duiken  Reacties uitgeschakeld voor Gedaan: duiken met Thalassa Dive Resorts Indonesia
aug 202019
 

De vakantie zit er weer op. De logs staan online, de foto’s verwerkt, duikspullen opgeborgen, was is gedraaid. Zoals ik voor Mexico , Bonaire en Curacao, Egypte (meerdere keren), Zeeland én Kreta steeds gedaan heb, ook nu even een korte terugblik.

Het was allemaal heel relaxed
Het stukje van Indonesië waar wij geweest zijn, Noord Sulawesi, meer specifiek Lembeh en Manado is heerlijk easy going (geen idee nog hoe dat op andere plekken in Indonesië is). De mensen zijn er goedlachs, er zijn toeristen, maar als blanke toerist (bule) ben je een bezienswaardigheid. Mensen kijken, glimlachen, zeggen meestal wat, vragen soms of ze met je op de foto mogen. Maar de sfeer is vriendelijk en rustig. Zelfs in een drukke stad als Manado waar het verkeer schijnbaar kris kras door elkaar heen rijdt, maar waar je gewoon een drukke straat kunt oversteken door te beginnen met lopen.
Het is even wennen dat er voor alles gezorgd wordt. Dat de jongens (en soms meiden) van de boot alles dragen, direct klaar staan om je fles op te tillen als het lijkt dat je je BCD aan wilt doen, een kop thee voor je klaar hebben na je eerste duik, kortom, hard voor je aan het werk zijn. Maar goed, zij verdienen er hun boterham mee en jij, jij hoeft niets te doen.
Het is ook maar goed dat het allemaal relaxed gaat, want in Manado is het veel te warm om druk te doen (in Lembeh staat deze tijd van het jaar veel wind en is het lekker koel).

20190810_115005

Thalassa Dive Resorts Indonesia
Er is geen groter contrast mogelijk tussen de beide resorts van Thalassa in Indonesië en de resorts waar we vorig jaar in Mexico gezeten hebben. Hier geen dronken hotelgasten in het zwembad ’s middags, maar de zwemles (van 6:00 – 8:00 uur ’s ochtends) van de lokale jongens en meisjes die opgeleid worden tot duikgids/instructeur. En meiden en jongens die trainen voor het nationale boogschutteam. Karaffen met (drink)water op de kamer en in het restaurant om het gebruik van wegwerpplastic tegen te gaan. Koks die lokaal eten klaar maken. Lokale gerechten die soms voor ons een beetje vreemd en onbekend smaken, met groenten uit de eigen groentetuin van het resort.
Lokale staf, mensen uit Lembeh zelf of andere dorpjes in de buurt die in het resort hun salaris verdienen, aangevuld met Nederlandse staf (Kees, Anika, Arjen) en eigenares (Simone) die niet alleen begaan zijn met zowel de lokale natuur en bevolking, maar die graag een praatje komen maken met de gasten.
Het betekende ook dat we gasten tegenkwamen waarmee het ook interessant was om kennis te maken, uit Nederland, Japan, Spanje. Soms dus in het Nederlands, anders in het Engels (omdat ons Spaans en Japans slechter is dan hun Engels).

En ook hier, net als in Egypte, medewerkers van het Resort die eerst terughoudend zijn (beleefd, soms wat verlegen omdat ook hun Engels wisselend van niveau is), maar waarmee je na verloop van tijd ook een gesprekje aan kunt gaan, of wat kunt dollen. Waarbij het zichtbaar verschil maakt of je de moeite neemt om te weten dat pagi (ze gebruiken zelf onderling nooit het complete selamat pagi) goedemorgen betekent en daarmee mensen dan ook begroet ’s ochtends. En een terima kasih wordt ook prijs gesteld (waarbij je dan als reactie sama-sama krijgt – geen dank). En dat het op de boot best pelan pelan (rustig aan) in plaats van cepat cepat mag gaan. Dat iya (al spreek je dat uit als io) ja betekent en tidak nee is ook handig om te weten.
Sommige woorden zijn heel gemakkelijk: handuk is (je raad het al) handdoek, teh is thee, pisang (banaan) kende je vast zelf al net als ayam (kip).
Maar ik dwaal af. Al zou ik ook hier de taal graag een stuk beter spreken omdat je dan eenmaal een stuk eenvoudiger ook met de lokale inwoners te kunnen praten.

20190806_092957

Thalassa Lembeh en Manado zijn twee heel verschillende resorts. Lembeh is de kleinste van de twee en nog heel nieuw (nu 2 jaar oud). Dat zie je uiteraard aan de huisjes. In deze tijd van het jaar is het lekker koel in Lembeh met een stevige wind die soms herfstachtig aandoet. Maar vergis je niet, als de zon zichtbaar is kun je ook hier snel verbranden. Het duiken is er uiteraard anders, je zoekt (en vindt!) hier veel nudi’s en andere rare critters. Ben je fotograaf en hou je niet alleen van heel groot spul, dan kom je hier aan je trekken.
Lembeh Manado is groter en ouder. Ouder klinkt haast negatief maar het geeft het resort ook karakter. Kijk je in Lembeh uit op de zee, in Manado zit je in het oerwoud, in het groen. In deze tijd van het jaar is het daar een stuk warmer, daar komt de wind in oktober. Ook in Manado kun je klein spul vinden, maar we hebben er meer schildpadden en haaien gezien dan wij in ieder geval tot nu toe gezien hebben. Manado heeft meer voorziening, voor zover je daar behoefte aan hebt.
De cameraruimte met airco was op beide plekken prima en een goede plek om je spullen te bewaren. Op beide plekken was het veilig om ze daar ook ’s nachts te laten.
Je doet jezelf tekort als je maar bij één van beide resorts een verblijf boekt.

Het verliep allemaal heel vlotjes.
En tenslotte: wat natuurlijk ook heel erg hielp was dat het allemaal heel vlotjes verliep. Ook het deel van de reis waar Thalassa geen invloed op had. De reis van thuis naar Lembeh, waar we de eerste dag 6 dagen verbleven duurde lang (zo’n 36 uur), daarbij moesten we 2x overstappen van vliegtuig, kwamen we aan in een land waarvan we de taal niet spraken. Onze vijf koffers hebben zowel heen als terug de overstap ook steeds gemaakt, we werden zoals afgesproken opgehaald, de duiken verliepen probleemloos, kortom, er was eigenlijk nooit gedoe. En dat is heerlijk tijdens een vakantie.

Tot slot
Tijdens de Minahasa Highland Tour kwamen we toevallig op het juiste moment in de plaatst Tomohon. Daar vond een parade plaats. Kijk zelf maar even. 🙂

20190815 - Kinderparade Tomohon (Sulawesi)

Volgend jaar weer?
Nee. En niet omdat we het er niet ontzettend naar ons zin gehad hebben. Maar anders dan Egypte, waar je in een paar uurtjes naar toe vliegt en waar we nu al meerdere keren zijn geweest, ligt dit niet helemaal naast de deur (en het kost best een paar centen, ettelijke miljoenen als je in Indonesische Roepia betaalt). En er zijn nog veel andere plekken waar we ook nog naar toe willen. Maar het is wel een plek die voor altijd een plaatsje in mijn hart en hoofd gewonnen heeft. Dus twijfel je nog over een (duik-)vakantiebestemming in Noord Sulawesi? Niet te lang twijfelen: https://thalassamanado.com/
Je zult je er vast thuis voelen, kunt een heel klein beetje kennis maken met de lokale cultuur en de duikstekken zijn er heel mooi, zowel in Lembeh als in Bunaken.

p.s. over de ervaringen met de Olympus Tough TG-6 komt er nog een aparte blogpost.

Deel dit bericht:
 Gepubliceerd door om 19:44

Duikdag 12 – Lekuan 2 + Cela-Cela

 Duiken, Duiklog  Reacties uitgeschakeld voor Duikdag 12 – Lekuan 2 + Cela-Cela
aug 142019
 

Duik nr: 247
Locatie: Lekuan 2
Tijd in / uit: 8:48 – 9:45
Flesdruk in / uit: 210 – 70 bar (fles: 11 liter, aluminium)
Diepte Max: 23,5 meter
Gewicht lood: 8 kg
Zicht: 20 meter
Computer: Zoop
Temperatuur (bodem): 28°C
Omstandigheden:  Zout |  Boot | Golven
Gids: Novlin
Buddies: Marit + Josine + Niek

Duik nr: 248
Locatie: Cela-Cela
Tijd in / uit: 10:57 – 11:59
Flesdruk in / uit: 200 – 70 bar (fles: 11 liter, aluminium)
Diepte Max: 22,6 meter
Gewicht lood: 8 kg
Zicht: 15-20 meter
Computer: Zoop
Temperatuur (bodem): 27°C
Omstandigheden:  Zout |  Boot | Stroming
Gids: Novlin
Buddies: Marit + Josine + Niek

En toen was het alweer zover: onze laatste duikdag in Indonesië. We hebben er gewoon maar van genoten. Tijdens de eerste duik telden we 21 schildpadden. Omdat de golven bij Lekuan erg hoog waren (geen probleem bij het duiken, maar niet fijn tijdens een oppervlakte-interval) gingen we naar Cela-Cela waar meer beschutting was.
20190814-094019_Indonesie2019_CanonG16_IMG_8412_NG
Niek wist een ieniemini garnaaltje op de foto te zetten:
20190814-111136_Indonesie2019_Olympus_P8142118_NG
filmpje:
20190814-P8142120
Het stuk koraal is ongeveer 1cm dik.
Grappige grote schelp:
20190814-111257_Indonesie2019_CanonG16_IMG_8427_PG
Hij was niet gediend van mijn geflits en klapte resoluut zijn mond dicht.
Nóg eentje in de categorie heel klein:
20190814-111119_Indonesie2019_CanonG16_IMG_8424_PG

Foto’s van deze duikdag zie je hieronder, de hele verzameling is hier te vinden.

Deel dit bericht:
 Gepubliceerd door om 23:00

Duikdag 11 – Saliden 2 + Saliden Jetty

 Duiken, Duiklog  Reacties uitgeschakeld voor Duikdag 11 – Saliden 2 + Saliden Jetty
aug 132019
 

Duik nr: 242
Locatie: Mandolin Point
Tijd in / uit: 8:59 – 9:59
Flesdruk in / uit: 210 – 60 bar (fles: 11 liter, aluminium)
Diepte Max: 27,4 meter
Gewicht lood: 8 kg
Zicht: 20 meter
Computer: Zoop
Temperatuur (bodem): 28°C
Omstandigheden:  Zout |  Boot | Stroming
Gids: Kurny
Buddies: Marit + Josine + Niek

Duik nr: 243
Locatie: Pangalisan
Tijd in / uit: 11:06 – 12:08
Flesdruk in / uit: 200 – 80 bar (fles: 11 liter, aluminium)
Diepte Max: 22,6 meter
Gewicht lood: 8 kg
Zicht: 20 meter
Computer: Zoop
Temperatuur (bodem): 27°C
Omstandigheden:  Zout |  Boot | Stroming
Gids: Kurny
Buddies: Marit + Josine + Niek

Voor onze elfde duikdag in Indonesië gingen we naar twee duikstekken bij het kleine eiland Siladen (kleink, maar met ook gewoon een Resort er op). Het zouden de enige twee duiken hier aan deze kant van het eiland worden waarbij we géén schildpadden zagen. En dat schrijf ik niet als klacht, maar omdat we zó verwend waren dat het daarom opviel. Genoeg Nudi’s hoor, geen probleem.
20190813-121010_Indonesie2019_CanonG16_IMG_8344_PG
20190813-101306_Indonesie2019_Olympus_P8132053_NG
20190813-093600_Indonesie2019_CanonG16_IMG_8309_JG
En ghost pipefish:
20190813-093858_Indonesie2019_Olympus_P8131999_NG
Murenes:
20190813-102329_Indonesie2019_Olympus_P8132063_NG
Kortom, je kunt ook daar mooi duiken.

Foto’s van deze duikdag zie je hieronder, de hele verzameling is hier te vinden.

Deel dit bericht:
 Gepubliceerd door om 23:00

Duikdag 10 – Mandolin Point + Pangalisan + Blackrock (nachtduik)

 Duiken, Duiklog  Reacties uitgeschakeld voor Duikdag 10 – Mandolin Point + Pangalisan + Blackrock (nachtduik)
aug 122019
 

Duik nr: 242
Locatie: Mandolin Point
Tijd in / uit: 8:59 – 9:59
Flesdruk in / uit: 210 – 60 bar (fles: 11 liter, aluminium)
Diepte Max: 27,4 meter
Gewicht lood: 8 kg
Zicht: 20 meter
Computer: Zoop
Temperatuur (bodem): 28°C
Omstandigheden:  Zout |  Boot | Stroming
Gids: Kurny
Buddies: Marit + Josine + Niek

Duik nr: 243
Locatie: Pangalisan
Tijd in / uit: 11:06 – 12:08
Flesdruk in / uit: 200 – 80 bar (fles: 11 liter, aluminium)
Diepte Max: 22,6 meter
Gewicht lood: 8 kg
Zicht: 20 meter
Computer: Zoop
Temperatuur (bodem): 27°C
Omstandigheden:  Zout |  Boot | Stroming
Gids: Kurny
Buddies: Marit + Josine + Niek

Duik nr: 244
Locatie: Blackrock
Tijd in / uit: 18:14 – 19:22
Flesdruk in / uit: 200 – 80 bar (fles: 11 liter, aluminium)
Diepte Max: 17,7 meter
Gewicht lood: 8 kg
Zicht: 20 meter
Computer: Zoop
Temperatuur (bodem): 28°C
Omstandigheden:  Zout |  Boot
Gids: Kurny
Buddies: Josine

Veel slakjes vandaag, een Fish Photobomb
20190812-100520_Indonesie2019_Olympus_P8121871_NG
En dolfijnen (veel!) naast de boot!
20190812 Dolfijnen naast de boot! (Bunaken, Indonesië)
Tweede nachtduik, nu in Bunaken.
20190812-164516_Indonesie2019_Olympus_P8121896_PG

Foto’s van deze duikdag zie je hieronder, de hele verzameling is hier te vinden.

Deel dit bericht:
 Gepubliceerd door om 23:00

Duikdag 9 – Pante Parigi + Buro Point

 Duiklog  Reacties uitgeschakeld voor Duikdag 9 – Pante Parigi + Buro Point
aug 112019
 

Duik nr: 240
Locatie: Pante Parigi
Tijd in / uit: 8:15 – 9:11
Flesdruk in / uit: 210 – 50 bar (fles: 11 liter, aluminium)
Diepte Max: 27,4 meter
Gewicht lood: 8 kg
Zicht: 20 meter
Computer: Zoop
Temperatuur (bodem): 28°C
Omstandigheden:  Zout |  Boot
Gids: Kurny
Buddies: Marit + Josine + Niek

Duik nr: 241
Locatie: Buro Point
Tijd in / uit: 11:01 – 12:01
Flesdruk in / uit: 200 – 70 bar (fles: 11 liter, aluminium)
Diepte Max: 24,7 meter
Gewicht lood: 8 kg
Zicht: 20 meter
Computer: Zoop
Temperatuur (bodem): 27°C
Omstandigheden:  Zout |  Boot | Stroming
Gids: Kurny
Buddies: Marit + Josine + Niek

In mijn papieren logboek staat voor de duiken van vandaag “ongeveer 4 schildpadden” bij de eerste duik en “ongeveer 6 schildpadden” bij de tweede duik. We hebben hier in Bunaken één duikdag gehad (op 13 augustus) waarbij we geen schildpadden tegen komen. We maken inmiddels ook al nauwelijks meer foto’s ervan, maar kijken, dát blijven we doen!
20190811-113036_Indonesie2019_CanonG16_IMG_8212_NG
En natuurlijk blijven we oog houden voor het kleine grut, zoals deze Candy Crab:
20190811-065732_Indonesie2019_Olympus_P8111761_NG
Of deze Blue Dragon:
20190811-070231_Indonesie2019_Olympus_P8111769_NG
Beiden (heel) klein.

(en ook vandaag nog een Witpunt rifhaai :))

Foto’s van deze duikdag zie je hieronder, de hele verzameling is hier te vinden.

Deel dit bericht:
 Gepubliceerd door om 23:00

Duikdag 8 – Fikui Point + Timur Point

 Duiken, Duiklog  Reacties uitgeschakeld voor Duikdag 8 – Fikui Point + Timur Point
aug 092019
 

Duik nr: 238
Locatie: Fikui Point
Tijd in / uit: 8:58 – 10:01
Flesdruk in / uit: 210 – 60 bar (fles: 11 liter, aluminium)
Diepte Max: 26,2 meter
Gewicht lood: 8 kg
Zicht: 20 meter
Computer: Zoop
Temperatuur (bodem): 28°C
Omstandigheden:  Zout |  Boot | Stroming
Gids: Kurny
Buddies: Marit + Josine + Niek

Duik nr: 239
Locatie: Timur Point
Tijd in / uit: 11:11 – 12:13
Flesdruk in / uit: 200 – 70 bar (fles: 11 liter, aluminium)
Diepte Max: 23,2 meter
Gewicht lood: 8 kg
Zicht: 20 meter
Computer: Zoop
Temperatuur (bodem): 23°C
Omstandigheden:  Zout |  Boot | Stroming
Gids: Kurny
Buddies: Marit + Josine + Niek

Wat Lekuan 2 en 1 waren voor wat betreft schildpadden was Timur Point voor de rifhaaien. Maar liefst 5 Wittip Rifhaaien en 1 Zwarttip rifhaai tijdens één duik, en allemaal op een meter of 10-15 extra diepte onder ons door. Wauw.
20190809-P8091710
20190809-P8091707
Een verklaring voor het feit dat er zó veel zo hoog zaten zou kunnen zijn dat het er heel koud was, 23°C is natuurlijk heel wat anders dan de 28°C die hier gebruikelijk is. Wij vonden het niet erg natuurlijk. Kurny, onze gids, met zijn 3mm pak wel.

Foto’s van deze duikdag zie je hieronder, de hele verzameling is hier te vinden.

Deel dit bericht:
 Gepubliceerd door om 23:00

Duikdag 7 – Lekuan 2 + Lekuan 1

 Duiken, Duiklog  Reacties uitgeschakeld voor Duikdag 7 – Lekuan 2 + Lekuan 1
aug 082019
 

Duik nr: 236
Locatie: Lekuan 2
Tijd in / uit: 8:54 – 9:55
Flesdruk in / uit: 210 – 60 bar (fles: 11 liter, aluminium)
Diepte Max: 26,2 meter
Gewicht lood: 8 kg
Zicht: 15-20 meter
Computer: Zoop
Temperatuur (bodem): 28°C
Omstandigheden:  Zout |  Boot
Gids: Alan
Buddies: Marit + Josine + Niek

Duik nr: 237
Locatie: Lekuan 1
Tijd in / uit: 11:19 – 12:19
Flesdruk in / uit: 200 – 70 bar (fles: 11 liter, aluminium)
Diepte Max: 23,2 meter
Gewicht lood: 8 kg
Zicht: 10 meter
Computer: Zoop
Temperatuur (bodem): 28°C
Omstandigheden:  Zout |  Boot | Stroming
Gids: Alan
Buddies: Marit + Josine + Niek

Deze tweede duikdag in Bunaken was een beetje de overtreffende trap qua ‘groot spul’. We telden ruim 40 schildpadden, ongeveer gelijk verdeeld over de twee duiken, tijdens het afdalen bij de tweede duik zagen we een Eagle Ray voorbij komen (geen foto) en tijdens de duik een witpunt rifhaai. Het leek niet op te kunnen.

2019-08-08 - Schilpadden Mania4

Foto’s van deze duikdag zie je hieronder, de hele verzameling is hier te vinden.

Deel dit bericht:
 Gepubliceerd door om 23:00

Duikdag 6 – Alban + Lekuan 3

 Duiklog  Reacties uitgeschakeld voor Duikdag 6 – Alban + Lekuan 3
aug 072019
 

Duik nr: 234
Locatie: Alban
Tijd in / uit: 11:05 – 12:06
Flesdruk in / uit: 210 – 60 bar (fles: 11 liter, aluminium)
Diepte Max: 23,2 meter
Gewicht lood: 8 kg
Zicht: 15 meter
Computer: Zoop
Temperatuur (bodem): 28°C
Omstandigheden:  Zout |  Boot | Stroming
Gids: Alan
Buddies: Marit + Josine + Niek

Duik nr: 235
Locatie: Lekuan 3
Tijd in / uit: 13:59 – 15:00
Flesdruk in / uit: 200 – 70 bar (fles: 11 liter, aluminium)
Diepte Max: 18 meter
Gewicht lood: 8 kg
Zicht: 10 meter
Computer: Zoop
Temperatuur (bodem): 28°C
Omstandigheden:  Zout |  Boot | Stroming
Gids: Alan
Buddies: Marit + Josine + Niek

De eerste duikdag in Manado, of eigenlijk vanuit in het Bunaken National Marine Park. Tijdens de eerste dag wordt onze boot al geënterd door een bootje met heren die komen controleren of we de benodigde toegang ook wel betaald hebben. Daarvoor heb je een munt + kaartje met serienummer van de betaling ontvangen. Gelukkig hebben we die ook bij ons. Na een uitgebreide foto-sessie (ja, de hele groep duikers moet met kaartje op de foto) waarmee gedocumenteerd wordt dat de controle uitgevoerd is en dat alles in orde is, gaan de heren weer verder.

Bunaken is duidelijk anders dan Lembeh. Hier heb je veel ‘wanden’, drop-offs met weelderige begroeiing, die de diepte in gaan, ook wel Nudi’s daar niet van, en ook wel (heel) klein spul, maar ook groot spul. Zoals een grote tonijn die langs zwemt op zoek naar een hapje:
20190807-141625_Indonesie2019_CanonG16_IMG_8072_PG
En schildpadden, veel schildpadden. De eerste twee duiken waren we (nog) onder de indruk van de in totaal 12 schildpadden die we gezien hadden. Dat zouden er nog veel meer worden.
20190807-144532_Indonesie2019_CanonG16_IMG_8092_PG
20190807-P8071553
En een witpuntrifhaai!
20190807-P8071543
Ook dit zou niet de enige zijn die we zagen. Haaien zijn geen standaard verschijnsel tijdens de duiken in Bunaken, ze houden zich meestal graag op veiligere (diepere) dieptes op. Jammer, maar ik kan ze ook geen echt ongelijk geven.

Foto’s van deze duikdag zie je hieronder, de hele verzameling is hier te vinden.

Deel dit bericht:
 Gepubliceerd door om 23:00

Duikdag 5 – Hairball + Teluk Kembahu (TK) 1

 Duiklog  Reacties uitgeschakeld voor Duikdag 5 – Hairball + Teluk Kembahu (TK) 1
aug 052019
 

Duik nr: 232
Locatie: Hairball
Tijd in / uit: 8:31 – 9:33
Flesdruk in / uit: 210 – 60 bar (fles: 11 liter, aluminium)
Diepte Max: 21 meter
Gewicht lood: 8 kg
Zicht: 10 meter
Computer: Zoop
Temperatuur (bodem): 24°C
Omstandigheden:  Zout |  Boot
Gids: Irfan
Buddies: Marit + Josine + Niek

Duik nr: 233
Locatie: Teluk Kembahu (TK) 1
Tijd in / uit: 10:56 – 11:58
Flesdruk in / uit: 200 – 70 bar (fles: 11 liter, aluminium)
Diepte Max: 18 meter
Gewicht lood: 8 kg
Zicht: 10 meter
Computer: Zoop
Temperatuur (bodem): 24°C
Omstandigheden:  Zout |  Boot | Stroming
Gids: Irfan
Buddies: Marit + Josine + Niek

De vijfde en laatste duikdag in Lembeh. Morgen is een reisdag naar het resort in Manado (en tussendoor een bezoek aan het Tangkoko Natuurpark). We zullen Kees, Annika en de staf van Thalassa Lembeh gaan missen.
20190806_130915
Maar eerst nog twee duiken natuurlijk. De eerste duik bij Hairball leverde weer 3 zeepaadjes tijdens de duik op. Wauw!
En ook dit heel kleine sepiaatje:
20190805-091703_Indonesie2019_CanonG16_IMG_7957_NG
De duik bij TK1 had een heel klein Frogfishje:
20190805-111102_Indonesie2019_CanonG16_IMG_7996_PG
En we kunnen Lembeh niet afsluiten zonder minimaal één foto van een ghost pipefish extra onder de aandacht te brengen:
20190805-090429_Indonesie2019_Olympus_P8051357_NG

Marit en Niek hadden in Indonesië beiden hun 200e duik. Marit eigenlijk pas tijdens de zesde duikdag, maar Niek al tijdens de vierde duikdag, daarom: taart tijdens de lunch van de vijfde duikdag. Vers gebakken door de staf van Thalassa Lembeh. Super!
20190805_134212

Foto’s van deze duikdag zie je hieronder, de hele verzameling is hier te vinden.

Deel dit bericht:
 Gepubliceerd door om 23:00

Op deze website wordt gebruik gemaakt van tools die kleine bestanden (cookies) op je computer opslaan. Cookies zijn veilig en worden gebruikt de site goed te laten werken en om (anonieme) gebruiksrapportages te maken (technische cookies). Andere cookies, zoals van YouTube of Addthis kun je naar wens uitschakelen, maar dan werkt die functionaliteit (uiteraard) ook niet. Je kunt via dit voorkeurvenster schakelen tussen je keuze. Lees meer over het privacybeleid van dit weblog