Eerste test met GoPro HD HERO 2

GoPro HD HERO 2 Het is schandalig, maar ik heb de GoPro HD HERO 2 nu al een paar weken in huis en gewoon nog geen tijd gehad om hem aan een fatsoenlijke test te onderwerpen. Niet dat ik in de tussentijd nog niet op de fiets gezeten heb, maar ik ben simpelweg niet aan het vooraf uittesten uitgekomen. En dit is toch een apparaat dat je eerst even rustig wilt testen voordat je een opname maakt die er toe doet, zo bleek ook gisterenavond.

Ik heb de GoPro HD HERO 2 gekocht om te gebruiken op de fiets en tijdens het duiken. De keuze ging tussen de GoPro en de Contour modellen. Contour had als voordelen dat ik de camera er mooier en compacter uit vond zien op een fiets en er zijn modellen die GPS ingebouwd hebben zodat je de video na een fietstocht ook meteen op de kaart kunt laten zien. En je hoeft bij de Contour GPS niet apart te betalen voor een bluetooth module om de video meteen op je smartphone te zien.
Voordelen van de GoPro waren de meteen meegeleverde waterdichte case, die tot 60 meter onder water werkt (dieper dan ik ooit zal duiken), maar die ook op de fiets in moeilijkere omstandigheden (regen, op de MTB in de blubber) de camera beschermt. Ook was het duidelijk uit de filmpjes op YouTube dat de GoPro nou eenmaal veel vaker door duikers gebruikt wordt dan de Contour modellen.

Nadelen
Nadeel van beide apparaten waren hoe dan ook de prijs/kosten. De camera’s zelf lijken best betaalbaar, je koopt al een GoPro HD HERO 2 Outdoor edition voor iets onder de 300 euro. Maar zoals zo vaak (denk: iPad e.d.) zijn het de accessoires die het meeste extra kosten. Uiteraard heb je minimaal één SD-kaartje nodig. Er kan er een in van maximaal 32GB (€20,-). Dan is een reserve accu ook wel handig, want na max. 2,5 uur is de meegeleverde accu leeg. Je kunt de accu in een battery pack (€59,95) kopen zodat je beide accu’s tegelijkertijd aangesloten kunt hebben en je niet onderweg hoeft te wisselen. Bij de Outdoor edition krijg je al een bevestiging voor op een fietshelm meegeleverd, dus die hoef je niet meer te kopen.
Ik had ook de bevestiging voor aan de stuurstang/zadelstang gekocht (€24,95). Die blijkt helaas niet de passen op het stuur van een racefiets! Wel op het stuur van een gewone stadsfiets of van een MTB, maar niet op het stuur van een racefiets. Daar heb je blijkbaar dan weer de Roll bar mount (€30,-) voor nodig. Die had ik nog niet besteld, maar moet ik dus alsnog doen.

Duiken
Ook voor het duiken heb je de nodige accessoires. Veel gebruikt is de Wrist housing (€40,-), waarmee je de GoPro aan je pols kunt bevestigen. Dat zorgt voor maximale controle over wat je filmt onder water. Alleen heb je onder water eigenlijk een andere lens nodig op de behuizing zodat je geen vertekening krijgt. GoPro verkoopt sinds kort een lens/behuizing hiervoor (€50,-) maar die is niet geschikt voor polsbevestiging. Alternatieve lenzen waarmee dat wel kan kosten ongeveer evenveel, maar vereisen nog wat zelf in elkaar zetten van de behuizing.
En tot slot zijn er ook voor de GoPro opties beschikbaar om het beeld op de camera te bekijken (€100,-) en komt er een optie om de video draadloos op afstand te bekijken via de WiFi backpack (€130,-).

De test
Goed, de test dan. Ik had de handleiding niet vooraf gelezen en dus niet gezien dat de camera standaard op 906p (1280×960) staat. Anders had ik geweten dat ik hem naar 1080p (1920×1080) had kunnen omschakelen voor volledig breedbeeld kwaliteit of anders 1280×720. Hoe dan ook, het levert nu balken links en rechts op in de video.

Het bevestigen van de GoPro op mijn fietshelm was geen direct succes. Het is, ondanks dat hij klein is, nog best een zwaar apparaat op je hoofd. Ik had het gevoel dat de helm steeds wat heftiger heen en weer bewoog op het moment dat ik nu mijn hoofd bewoog. Het kan een kwestie van wennen zijn, maar het is niet een plek die mijn voorkeur heeft. Het monteren van de camera komt ook even precies. Ik had hem nu niet helemaal recht zitten, waardoor je een randje van de helm in beeld ziet.
Bij de montage aan de zadelstang had ik het probleem dat mijn zadeltasje tamelijk groot is en in de weg zat. Omdat je het beeld van de camera kunt omdraaien was dat op te lossen door de camera ondersteboven te bevestigen. Toch vind ik achteraf gezien de positie waarop ik hem in de garage getest had (de eerste clip in de video) aantrekkelijker omdat je dan meer beweging ziet.
De opname vanuit de zadelstang naar voren is apart. Iets voor een kort tussenshot, maar niet om iets van de omgeving te zien. Ik heb de stuurmontage getest op een gewone stadsfiets. Daar zaten de kabels van de handrem in de weg, die wil je niet altijd in beeld hebben omdat ze bibberen en dan niet altijd scherp in beeld zijn. Op zich vind ik het in beeld hebben van een stukje voorwiel en lamp dan wel weer handig.

Wat me opviel was dat de video de perceptie geeft dat het heel hard gaat. De video is allemaal op normale snelheid opgenomen en ook niet achteraf versneld. De snelheden liggen tussen de 30-35 km/uur. Totaal was het een ritje (zie kaart) van 12,54km met een gemiddelde van 30,1 km/uur.

Conclusie na eerste test
Duidelijk is dat ik toch ook voor de racefiets de mogelijkheid wil hebben om de camera aan het stuur te bevestigen. Dat geeft een rustig beeld naar voren en zorgt er voor dat ik niet met extra gewicht op mijn hoofd hoef te fietsen.
Al met al valt het me echter niet tegen. Ik ben benieuwd naar de onder water shots en aangezien van de zomer ook de MTB mee op vakantie gaat, verwacht ik hem dan ook al een paar keer te kunnen testen in wat ruwere omstandigheden dan de mooie rechte Nederlandse fietspaden. 🙂

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback

[…] al zal ik hem volgende maand ook tijdens het duiken uittesten. Je kunt het volledige bericht hier lezen. Geen gerelateerde berichten gevonden.  Reacties […]

trackback

[…] had afgelopen zondag voor het eerste de GoPro HD Hero 2 bij me tijdens een toertocht. Toch voor op het stuur, er blijkt namelijk een klein stukje te zijn […]

Maurice
Maurice
29 juni 2012 15:47

Ik heb de wifi back pack gekocht wie kan mij uitleggen hoe ik m kan conecten met mijn iPhone of iPad ???