Grevelingenmeer – Den Osse Kerkweg

 Duiken, Duiklog  Reacties uitgeschakeld voor Grevelingenmeer – Den Osse Kerkweg
aug 092015
 

Duiken Zeeland Augustus 2015Duik nr: 45
Locatie: Den Osse Kerkweg
Tijd in / uit: 11:54 – 12:42
Flesdruk in / uit: 220 – 100 bar
Max. Diepte: 8,2 meter
Gewicht lood: 8 kg
Zicht: smilie2 smilie2 (3 meter)
Computer: Zoop
Temperatuur (lucht): 22°C
Temperatuur (bodem): 20°C
Omstandigheden:  Zout | Kant
Buddy: Marit, Niek, Josine

Het was een actie in de categorie “last minute”. We hadden het er al even over gehad om de nieuwe flitser ook in Nederland alvast een keer uit te proberen. Dus stuurde ik op donderdagavond laat een mail naar Sealand Diving met de vraag wat nog opties waren. Op zaterdag hadden we telefonisch contact en was alles geregeld. Op zondagochtend om half 8 met de auto naar Den Osse en tegen 12 uur lagen we in het water. Voor de eerste duik hadden we geen gids, dus doken we met z’n vieren samen. Niet dat we voor de stek zelf nog een gids nodig hebben, maar Niek is met z’n 12 jaar nog wat licht om als volwaardige buddy te fungeren. We kenden de duikstek al en omdat we de vorige keren, tijdens het WK, alleen rechts mochten duiken, was het logisch om nu de linkerkant weer eens te nemen. Eerst uit tot aan de oude zeedijk, dan naar het westen langs de dijk voor een minuut of 20-25 (of als iemand eerder op 100 bar zou komen te zitten) en dan terug. Ik had de Canon G16 nu zo ingesteld dat hij minimaal flitst. De interne flits is immers alleen nodig om de externe flitser te vertellen dat er werk aan de winkel is. Foto’s maken mét flitser is handig omdat je zelf licht op het object dat je wilt fotograferen kunt gooien, maar het is zeker geen garantie voor het lukken van een foto. Zeker als je visjes of kreeftjes wilt fotograferen, dan is de uitdaging juist om ze voor de lens te krijgen.

Al met al een goede duik, we hadden nog ruim lucht over op het einde. Veel meer leven ook dan de vorige keren.

Duiken Zeeland Augustus 2015 Duiken Zeeland Augustus 2015 Duiken Zeeland Augustus 2015 Duiken Zeeland Augustus 2015

Deel dit bericht:
 Gepubliceerd door om 14:00
aug 092015
 

Duiken Zeeland Augustus 2015Duik nr: 46
Locatie: Dreischor Frans Kok Rif
Tijd in / uit: 15:24 – 16:12
Flesdruk in / uit: 200 – 90 bar
Max. Diepte: 6,1 meter
Gewicht lood: 8 kg
Zicht: smilie2 smilie2 (3 meter)
Computer: Zoop
Temperatuur (lucht): 22°C
Temperatuur (bodem): 20°C
Omstandigheden:  Zout | Kant
Buddy: Marit

Voor de middag hadden we wel een gids en dus gingen we in twee groepjes uit elkaar: Josine en Niek met gids Marlène en Marit en ik als tweede buddyteam. Het fototoestel ging met Josine en Niek mee, de foto’s bij dit log zijn dan ook door hen gemaakt. Maar hun set geeft ook onze ervaring aan: duikstek Dreischor Frans Kok Rif was een kreeftenhotel. De kunstmatige rif zat aan alle kanten vol met kreeften die van tijd tot tijd (ondanks dat het overdag was) zich ook buiten de veilige holletjes lieten zien.  Duidelijk een plek om een keer terug te gaan om een keer echt goede foto’s te maken van die kreeften.

Het was een schitterende duik, de bodem van het Grevelingenmeer zit op deze diepte echt helemaal ramvol met leven. Zijn het geen kreeften, dan zijn het wel garnaaltjes, krabbetjes, visjes, mosselen. Kortom, alles leeft en beweegt als je er langs komt.

Duiken Zeeland Augustus 2015 Duiken Zeeland Augustus 2015 Duiken Zeeland Augustus 2015 Duiken Zeeland Augustus 2015 Duiken Zeeland Augustus 2015

Deel dit bericht:
 Gepubliceerd door om 17:00

Grevelingenmeer – Den Osse Kerkweg [Nachtduik]

 Duiken, Duiklog  Reacties uitgeschakeld voor Grevelingenmeer – Den Osse Kerkweg [Nachtduik]
aug 092015
 

Duiken Zeeland Augustus 2015 Duik nr: 47
Locatie: Grevelingenmeer – Den Osse Kerkweg
Tijd in / uit: 21:50 – 22:36
Flesdruk in / uit: 180 – 90 bar
Max. Diepte: 9,1 meter
Gewicht lood: 8 kg
Zicht: smilie2 smilie2 smilie2 (4-6 meter)
Computer: Zoop
Temperatuur (lucht): 20°C
Temperatuur (bodem): 20°C
Omstandigheden:  Zout | Kant
Gids: Tom
Buddy: Marit

Voor de nachtduik werden Marit en ik vergezeld door Tom, die bij de eerste duiken in het Grevelingenmeer ook met ons gedoken had. Op zich kenden we de duikstek meer dan goed genoeg, maar voor een eerste nachtduik vonden we het toch wel prettig om een ervaren gids mee te hebben. Het was heerlijk weer en we werden getrakteerd op een mooie zonsondergang voordat we het water in gingen.

Helaas leerde ik weer een wijze les over de flitser: na 2 volledige duiken moet je ook die batterijen vervangen. Ik had afgelopen weekend maar één set oplaadbare batterijen bij me (de reservesets zijn inmiddels binnen) en die had ik niet vervangen. Eigenlijk had ik van de Inon waar we eerder mee gedoken hadden ook onthouden dat die tot zo’n 440 foto’s op één set zou moeten kunnen doen. Die hebben we er met deze set batterijen en de YS-01 in ieder geval niet uit gehaald. Nou ja, dan maar gewoon genieten van de duik.

Want mooi was hij. De enige ervaringen met nachtduiken die ik had waren op Kreta. Maar daar waren de groepen groot en de lampen heel sterk. Resultaat: heel veel licht onderwater en zodra je wat zag was het er ook heel druk. Nu, met z’n drieën was het heerlijk. Je kon de drie bundels van de lampen duidelijk onderscheiden. Ik hoefde dus ook niet steeds om te kijken om te zien of Marit nog steeds in de buurt zwom, ik kon haar lichtbundel duidelijk zien vanuit mijn ooghoek. Ook de bundel van Tom, die iets voor ons zwom was duidelijk zichtbaar. Maar voor de rest was het donker om ons heen. En dat geeft een heel fijn gevoel van rust. Het zicht was overigens prima, beter nog dan overdag.

Naast een aantal Noordzeekrabben en kreeften die rond liepen op zoek naar voedsel ook de nodige botervisjes en een aantal zeedonderpadden.

Balen: nadat we uit het water kwamen bleek Marit een van haar loodpockets verloren te zijn. Ze had het niet opgemerkt. 🙁
Duiken Zeeland Augustus 2015

Deel dit bericht:
 Gepubliceerd door om 23:30

Grevelingenmeer – Den Osse Kerkweg

 Duiken, Duiklog  Reacties uitgeschakeld voor Grevelingenmeer – Den Osse Kerkweg
aug 102015
 

Duiken Zeeland Augustus 2015 Duik nr: 48
Locatie: Grevelingenmeer – Den Osse Kerkweg
Tijd in / uit: 9:11 – 9:55
Flesdruk in / uit: 200 – 100 bar
Max. Diepte: 8,2 meter
Gewicht lood: 8 kg
Zicht: smilie2 smilie2 smilie2 (3-5 meter)
Computer: Zoop
Temperatuur (lucht): 20°C
Temperatuur (bodem): 20°C
Omstandigheden: Zout | Kant
Buddy: Marit

Ik weet het, qua titels van duikplekken zit er niet veel variatie in zo. Oorspronkelijk hadden we vandaag ook in Scharendijke Haven willen gaan duiken, maar de verloren loodpocket tijdens de nachtduik deed ons anders besluiten. De kans dat we hem zouden vinden was klein, de kans dat hij er nu nog zou liggen heel groot. Omdat we vandaag al ’s middags weer richting huis wilden/moesten hadden we ook besloten om én vroeg te duiken (zeker na de nachtduik) én beide duiken op dezelfde stek te maken. Dus daarom nog 2 duiken vanaf De Nieuwe Kerkweg.

Zoals gezegd, de kans dat je zo’n loodpocket terug vindt is niet heel groot, maar de verwachting was dat Marit hem aan het begin van de nachtduik verloren was omdat ze zich niet kon herinneren tijdens de duik een verschil in ligging gemerkt te hebben. Dus zwommen we dezelfde route nog eens langs: eerst uit tot aan de oude zeedijk, toen naar het westen. En net toen ik een kreeft op de foto wilde zetten, zag ik iets omhoog steken: de loodpocket! Yes!

Daarna een relaxte duik, Marit met de GoPro en ik met het fototoestel. Niek en Josine waren op pad met René. Langs de oude zeedijk ging het tot aan de verzameling gedenkstenen. Daarna niet langs dezelfde weg terug, maar over het ondiepere deel van de route. Dat was een tip van Tom van de avond ervoor. Niet alleen is het leuker omdat je daar andere delen van de duikstek ziet, maar je zwemt ook niet door je eigen “zooi” aan opgedwarreld zand etc. terug.

Al met al relaxte duik met natuurlijk als prettige bijkomstigheid het terugvinden van de loodpocket.

Duiken Zeeland Augustus 2015 Duiken Zeeland Augustus 2015 Duiken Zeeland Augustus 2015 Duiken Zeeland Augustus 2015

Deel dit bericht:
 Gepubliceerd door om 10:30

Grevelingenmeer – Den Osse Kerkweg

 Duiken, Duiklog  Reacties uitgeschakeld voor Grevelingenmeer – Den Osse Kerkweg
aug 102015
 

Duiken Zeeland Augustus 2015Duik nr: 49
Locatie: Den Osse Nieuwe Kerkweg
Tijd in / uit: 11:04 – 11:53
Flesdruk in / uit: 190 – 100 bar
Max. Diepte: 10,1 meter
Gewicht lood: 8 kg
Zicht: smilie2 smilie2 (3-5 m)
Computer: Zoop
Temperatuur (lucht): 20°C
Temperatuur (bodem): 19°C
Omstandigheden: Zout | Kant
Buddy: Marit

De laatste duik van deze twee dagen was ook bij De Nieuwe Kerkweg. Het had als voordeel dat we tussen de twee duiken ons pak aan konden houden en we ons niet hoefden te verplaatsen met de auto.

Het was echter zeker geen saaie duik. Ten eerste al niet omdat het vandaag mijn beurt was om te navigeren. Marit had de fotocamera bij zich en het doel was de reefballs aan de rechterkant van de steiger. We hadden de vorige keer, tijdens het WK al aan die kant geoefend met navigeren op het kompas. Dat is daar goed te doen. Je kunt namelijk boven water een boei zien, die ligt boven de reefballs. Daar richt je je compas op en je stelt de koers in. Dan ga je onderwater en volgt die koers. Het eerste stukje is simpel, daar is het zicht goed. Dan kom je bij een drop-off, d.w.z. het wordt een stukje dieper en het zicht wordt dan meteen een stuk slechter. Na een minuut of 10 en op zo’n 7 meter diepte moet je dan uiteindelijk bij de reefballs aankomen.

Nu had ik twee uitdagingen: ten eerste had ik niet mijn eigen kompas aan retractor bij me. Er zat er namelijk eentje op de console van automatenset die we gehuurd hadden. De slang was echter tamelijk kort waardoor het moeilijk was om de kompas goed voor me te houden. Ten tweede was Marit onderweg foto’s aan het maken. Dat betekende regelmatig stoppen, omdraaien, kijken of ze volgde of dat we even moesten wachten. Niet eenvoudig dan om je koers te behouden.

Toen we na een minuut of 10 op 10 meter diepte zaten wisten we dat we niet helemaal goed gezwommen waren, dus bogen we af richting de kust (richting het zuiden). En zo kwamen we alsnog bij de reefballs.

Lees verder »

Deel dit bericht:
 Gepubliceerd door om 12:30
aug 132015
 

Na de logs over de duiken en de foto’s op Flickr zijn de twee filmpjes die we van de verschillende duiken gemaakt hebben nu (eindelijk) ook gereed. De opnames zijn gemaakt met een GoPro Hero 4 Black Edition + Bigblue AL1000WP lamp en bewerkt in Adobe Premiere Pro CC 2015. De filmpjes zijn gemaakt met een resolutie van 2704 x 1520 (2,7K) en met 50 frames per seconde. Dat leverde voor 3 duiken in totaal ruim 2 uur video en 55,5 GB aan bronbestanden op. Dat betekende ook nu al flink terugsnijden naar 2 x ruim 4 minuten film. De resulterende video was toch nog steeds ongeveer 1,7 GB groot per clip. Maar gelukkig heeft YouTube daar geen problemen mee.

Het eerste filmpje is van de tweede duik op de zondag bij Dreischor Frans Kok Rif:

Some contents or functionalities here are not available due to your cookie preferences!

This happens because the functionality/content marked as “Google Youtube” uses cookies that you choosed to keep disabled. In order to view this content or use this functionality, please enable cookies: click here to open your cookie preferences.

Het tweede filmpje is samengesteld op basis van de twee duiken op maandag bij Den Osse Nieuwe Kerkweg:

Some contents or functionalities here are not available due to your cookie preferences!

This happens because the functionality/content marked as “Google Youtube” uses cookies that you choosed to keep disabled. In order to view this content or use this functionality, please enable cookies: click here to open your cookie preferences.

Ik weet het, beeld is niet altijd even stabiel, maar het was voor ons allemaal ook een eerste ervaring met en oefenen met de combinatie van GoPro en lamp. Uitdaging is niet alleen het lang genoeg stabiel en stil houden van de camera als je ergens hangt en iets ziet wat interessant is, maar ook het inschatten wanneer je iets scherp in beeld hebt. De GoPro heeft wel een schermpje, maar dat is onderwater niet altijd eenvoudig te zien.
Premiere Pro heeft een stabilisatiefunctie voor de video’s, maar de analyse per frame duurde dusdanig lang dat het voor nu even geen optie was. Ik had niet veel langer tijd om de filmpjes te bewerken.

Deel dit bericht:
 Gepubliceerd door om 09:50

Op deze website wordt gebruik gemaakt van tools die kleine bestanden (cookies) op je computer opslaan. Cookies zijn veilig en worden gebruikt de site goed te laten werken en om (anonieme) gebruiksrapportages te maken (technische cookies). Andere cookies, zoals van YouTube of Addthis kun je naar wens uitschakelen, maar dan werkt die functionaliteit (uiteraard) ook niet. Je kunt via dit voorkeurvenster schakelen tussen je keuze. Lees meer over het privacybeleid van dit weblog