Grevelingenmeer – Den Osse Kerkweg [Nachtduik]

Dit bericht is deel 3 van 6 in de serie Duiken Zeeland augustus 2015

Duiken Zeeland Augustus 2015 Duik nr: 47
Locatie: Grevelingenmeer – Den Osse Kerkweg
Tijd in / uit: 21:50 – 22:36
Flesdruk in / uit: 180 – 90 bar
Max. Diepte: 9,1 meter
Gewicht lood: 8 kg
Zicht: smilie2 smilie2 smilie2 (4-6 meter)
Computer: Zoop
Temperatuur (lucht): 20°C
Temperatuur (bodem): 20°C
Omstandigheden:  Zout | Kant
Gids: Tom
Buddy: Marit

Voor de nachtduik werden Marit en ik vergezeld door Tom, die bij de eerste duiken in het Grevelingenmeer ook met ons gedoken had. Op zich kenden we de duikstek meer dan goed genoeg, maar voor een eerste nachtduik vonden we het toch wel prettig om een ervaren gids mee te hebben. Het was heerlijk weer en we werden getrakteerd op een mooie zonsondergang voordat we het water in gingen.

Helaas leerde ik weer een wijze les over de flitser: na 2 volledige duiken moet je ook die batterijen vervangen. Ik had afgelopen weekend maar één set oplaadbare batterijen bij me (de reservesets zijn inmiddels binnen) en die had ik niet vervangen. Eigenlijk had ik van de Inon waar we eerder mee gedoken hadden ook onthouden dat die tot zo’n 440 foto’s op één set zou moeten kunnen doen. Die hebben we er met deze set batterijen en de YS-01 in ieder geval niet uit gehaald. Nou ja, dan maar gewoon genieten van de duik.

Want mooi was hij. De enige ervaringen met nachtduiken die ik had waren op Kreta. Maar daar waren de groepen groot en de lampen heel sterk. Resultaat: heel veel licht onderwater en zodra je wat zag was het er ook heel druk. Nu, met z’n drieën was het heerlijk. Je kon de drie bundels van de lampen duidelijk onderscheiden. Ik hoefde dus ook niet steeds om te kijken om te zien of Marit nog steeds in de buurt zwom, ik kon haar lichtbundel duidelijk zien vanuit mijn ooghoek. Ook de bundel van Tom, die iets voor ons zwom was duidelijk zichtbaar. Maar voor de rest was het donker om ons heen. En dat geeft een heel fijn gevoel van rust. Het zicht was overigens prima, beter nog dan overdag.

Naast een aantal Noordzeekrabben en kreeften die rond liepen op zoek naar voedsel ook de nodige botervisjes en een aantal zeedonderpadden.

Balen: nadat we uit het water kwamen bleek Marit een van haar loodpockets verloren te zijn. Ze had het niet opgemerkt. 🙁
Duiken Zeeland Augustus 2015