Gedaan: Try and Dive tijdens WK Onderwaterfotografie 2015

Dit bericht is deel 5 van 5 in de serie Duiken Zeeland Pinksteren 2015

2015-05-24 09.53.20Als je geen duiker bent, of als je niet van het maken van foto’s onderwater houdt, dan zal het je vast ontgaan zijn, maar afgelopen week/weekend vond in Zeeland het Wereldkampioenschap Onderwaterfotografie plaats. Als onderdeel van dat kampioenschap, dat samen viel met de duikweek 2015 werden er een aantal “side-events” georganiseerd. Een daarvan was een “Try and Dive” waar een aantal leveranciers aanwezig waren met producten. We hebben ze niet allemaal bezocht, zo duiken we nog geen van vieren met een droogpak, dus daar zijn we ook niet gaan kijken. En eerlijk is eerlijk, de dag was meer dan snel genoeg voorbij.

Onderwaterhuis.nl / Olympus
Een van die leveranciers was Olympus die aanwezig waren via Onderwaterhuis.nl. En zij waren de voornaamste reden dat we juist dít weekend alweer in Zeeland te vinden waren. We hadden aangegeven dat we al een Canon PowerShot G16 hadden, het testen met een mooie Olympus is dan leuk, maar daar hadden we natuurlijk eigenlijk niks aan (je kunt hoogstens ontevreden worden over je eigen Canon). Maar we hadden nog geen ervaring met het fotograferen met een externe flitser. En ook dat was mogelijk. Dus kregen we een Inon S-2000 flitserset Pro met flex arm te leen.
Je werd niet zomaar het water in gestuurd, eerste kregen we samen met de mensen die wél een Olympus wilden testen, uitgebreide uitleg van Karin Brussaard over hoe we daar het beste gebruik van konden maken.

Ik had ook aangegeven dat we een GoPro 4 hadden en nog geen ervaring met Macrolezen. En ook daar had Onderwaterhuis.nl voor gezorgd in de vorm van een Flip 3.1 (laat ik nou geen foto hebben van de GoPro als de Flip er op zit).
En voor de uitleg daarbij was niemand minder dan John Landa aanwezig. Voor als je niet weet wie dat is: dat is de ligfietsende duiker en iemand waarvan ik al heel wat filmpjes en foto’s bekeken heb. Ik verwees ook naar hem in mijn bericht over de Bergse Diepsluis. John maakt ook veel macro-video’s en had ook zijn eigen set bij zich:
2015-05-24 10.16.30 2015-05-24 10.06.06

Na de ochtendduik was me duidelijk dat macro-video’s heel erg mooi zijn, maar dat je er dan ook echt voor moet gaan “liggen”. Het “frame” dat ik bij me had was daar niet zo geschikt voor (in tegenstelling tot dat van John dat je hierboven ziet). Sowieso moet je, nog meer dan voor het maken van foto’s echt voordat je met een duik begint weten dat je macro-video’s wil gaan maken zodat ook je buddy weet dat je écht sloom bent. Maar ja, het resultaat is wel mooi natuurlijk (uiteindelijk, als je de video’s verwerkt hebt). Een uitgebreid testverslag van de Flip 3.1 door John kun je hier lezen/zien.

Mares
Ook Mares stond op de Try & Dive. Nadat we heerlijk geluncht hadden in het zonnetje (verbrande schouders want bij het fietsen zijn die nooit bloot en nu met het thermoshirt wel) gingen we ook bij Mares langs. Daar kregen we uitgebreide uitleg over de verschillen tussen ademautomaten van kunststof (Technopolymer) versus die van metaal (zoals de Fusion) en de verschillen in de eerste trap.
Voor onze middagduik mocht ik een Fusion lenen. En tja, wat kan ik daar van zeggen. De Fusion ademde heel prettig, het geluid van het stromen van de lucht is in het begin wat apart, maar went snel. Probleem bij ademautomaten is natuurlijk dat een deel van de kwaliteit niet direct te zien of te merken is.

Wel grappig was de verontwaardiging van de vertegenwoordiger (sorry, ik heb geen kaartje van hem en ben zijn naam vergeten) over het feit dat mensen zomaar, tegen betaling nota bene, met een gehuurde automatenset het water in gingen. Als hij ons vroeg of we zijn tandenborstel wilden lenen, dan zouden we hem toch ook raar aankijken? Terwijl we wel, als duikers in het algemeen, zonder twee keer na te denken een gehuurde ademautomaat die al heel wat andere mensen in hun mond gehad hadden. 🙂

Het staat op het lijstje, net zoals pakken en vesten. Maar ja, alles x 4, dus even goed kijken wat en hoe.

Conclusie
Het was hoe dan ook een heel informatieve ochtend en middag met veel nuttige uitleg. Met dank aan de NOB voor het organiseren! Uitproberen is natuurlijk toch gewoon de beste manier om te bepalen wat je denkt nodig te hebben. Met slechts ervaring met één externe flitser kan ik niets zeggen over de vraag of deze INON nou beter was dan andere merken of wat in praktijk verschillen zijn. Maar ik weet wel al wat het verschil is tussen met of zonder flitser.

Ook nu verbleven we weer op Camping Den Osse en huurden we onze spullen bij Sealand Diving. En dat is ons ook nu weer goed bevallen.

2015-05-23 21.03.05-2Het blijft natuurlijk altijd een heel gesjouw met spullen. Hiernaast zie je onze Berlingo met 8 flessen (zodat we op zondag niet hoefden te vullen), een koffer met 4 paar vinnen, maskers, snorkers en 4 kisten met lood, handschoenen, schoentjes, sokken en vest. De tas met de thermoshirts en pakken ligt er dan nog niet eens in/op.

Op de achterbank tussen de kinderen de koffer met camera’s en elektronica, een tas met logboeken, 4 tasjes met handdoeken en badkleding, wat eten en drinken voor na de duik. Dan denk je dat je een grote auto hebt….

Ook leuk: het kletsen met en kijken naar andere duikers op de parkeerplaats. Nee, niet omdat mannen of vrouwen in hun blote billen nou zou interessant zijn om naar te kijken. Maar wel de uitrusting en spullen die ze bij zich hebben. Zo heb ik duikers gezien die die grote blauwe Ikea tassen gebruikten om in te staan bij het omkleden. Anderen hadden vloerkleedjes of matjes bij zich om niet op het asfalt te hoeven staan. Duikkoffers komen in heel veel verschillende soorten en maten, sommige busjes zijn compleet omgebouwd tot rijdende duikmateriaaltransporters. En duikers die een waterpijp zitten te roken op de parkeerplaats? Je kunt het meemaken in Zeeland.
Soms zeg je vriendelijk iets in het Nederlands en dan zie je aan de glazige blik dat het Duitsers zijn, maar op andere momenten kun je gezellig een praatje maken. Zo ook ’s avonds op de camping waar we samen gegeten hebben met Atilla, een Fin die een week naar Zeeland gekomen was om er te duiken. Zijn verhaal over hoe hij van Schiphol met trein en bus een avontuur beleefd had om Den Osse te komen klonk bekend maar ik kon me ook weer helemaal voorstellen dat het als buitenlander dan helemaal onbegrijpelijk is. Wel weer typisch ook dat het restaurant op de camping wel een kaart had in het Nederlands + Duits, maar niet met Engels.

Tip die we in ieder geval meegekregen hebben is om eens in de Boschmolenplas te gaan duiken. En natuurlijk de geruststelling dat anders dan vermeld de Bergse Diepsluis helemaal niet veel stroming kent en dus ook voor niet ervaren stromingsduikers veilig is.

De vier duiken van dit weekend vonden allemaal plaats bij De Nieuwe Kerkweg:

Bij de duikverslagen vindt je ook een kleine selectie van de foto’s die we gemaakt hebben tijdens die duik.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback

Gedaan: Try and Dive tijdens @Netherlands2015 http://t.co/gFqYfiS1F4 #duiken @NOB_Duiken @onderwaterhuis

trackback

[…] in Zeeland. Karin Brussaard komt voorbij en Aad van der Meulen (waar ik de naam bij de vorige post van vergeten was)  van Mares. En als je goed kijkt dan zie je mijn witte schouders ook een paar […]