Gedaan: duiken met Sealand Diving

Dit bericht is deel 5 van 5 in de serie Duiken Zeeland Hemelvaart 2015

Duiken Zeeland Na de beschrijvingen van de vier duiken die we afgelopen week met het hele gezin gemaakt hebben, leek me een korte review van Sealand Diving, de organisatie waarmee we de duiken gemaakt hebben, toch ook wel op zijn plek. Zeker omdat het absoluut een positieve review is. 🙂

We kwamen in contact met Sealand Diving / Brabant Diving tijdens de Duikvaker beurs in Houten afgelopen februari. Daar ontstond het idee om in het voorjaar dan toch eindelijk maar eens kennis te gaan maken met het duiken in Zeeland. Want dat hadden we nog niet eerder gedaan. Deels omdat we de Open Water duiken in Nederland (Aquabest, De Beldert) nou niet echt in ons geheugen hadden staan als de meest interessante duiken tot nu toe (“duiken in erwtensoep”).
Overigens was het beeld over Zeeland inmiddels naar de positieve kant bijgesteld vanwege de filmpjes die ik er over gezien had op YouTube. Dat zag er al een stuk mooier uit. Maar ja, een onbekende omgeving, daar ga je niet snel zomaar even duiken, zeker niet met twee Junior Open Water divers erbij.

Duiken Zeeland Via de mail hebben we wat heen en weer afgestemd over opties. Uiteindelijk zijn we afgelopen woensdag richting Zeeland vertrokken. We hadden met René Bakens afgesproken bij de duikschool in Port Zélande. Daar hebben we uitgebreid de sets voor de dag erna gepast en klaar gelegd. Daarna gingen wij door/terug naar camping Den Osse. De duikschool heeft daar een stacaravan die je kunt huren. Die is goedkoop en basic: Twee slaapkamers, één met tweepersoonsbed en één met twee losse bedden was voor ons prima. Je hebt een badkamertje met wc, een keukenblokje met koelkast, waterkoker, magnetron en Senseo ter beschikking. Er is een eettafel, TV en bankstel. Er is wel stromend water maar geen warm water. Om te douchen moet je naar een douchehuisje op de camping. Die douches zijn schoon, ruim en heerlijk warm. Op het terrein van de camping ligt een brasserie / restaurant waar je tussen de middag en ’s avonds goed kunt eten, in de omgeving liggen nog meer restaurants en een aantal supermarkten. Die hadden wij voor die twee dagen niet nodig.

Op de camping heeft de duikschool daarnaast een vulstation en mogelijkheid tot het spoelen van de duikspullen. Dat betekende dat we na de woensdag niet meer naar Port Zélande terug hoefden.

Duiken Zeeland René had aangegeven dat ze de voorkeur gaven aan één gids per twee a drie duikers. Voor de eerste dag hadden we daarom twee gidsen afgesproken, voor de tweede dag één gids. Achteraf gezien was dat wellicht een beetje foute zuinigheid. Als het zicht is zoals afgelopen week, variërend van maximaal 5 meter tot soms 1 meter of maar 30 centimeter, dan is moet je er ofwel voor kiezen om gewoon als buddy-team te duiken en dan zelfstandig, ofwel je kiest er voor om met 2 personen + 1 gids te duiken. Anders is de kans van het elkaar kwijt raken groot.
Duiken met een gids die de locatie kent is heerlijk. Voor elke nieuwe locatie liepen we eerste even met z’n allen tot aan de duikstek.Duiken Zeeland Daar vond dan de briefing plaats, d.w.z. er werd kort even doorgesproken wat er te zien was, hoe we onze duik zouden uitvoeren, waar te water etc.
Maar ook ónder water is het heel prettig als je iemand bij je hebt die de duikstek kent, die als het ware weet dat hij na X minuten op een diepte van Y uit moet komen of na Z minuten ongeveer van plek 1 naar plek 2 zwemt. Van de andere kant, als je meerdere keren op een bepaalde locatie gaat duiken, dan hoeft dat natuurlijk ook niet steeds met een gids, dan kun je met z’n tweeën op je gemak een rondje maken, filmen en fotograferen waar je maar wil en zeker als er ook onder water duidelijke markeerpunten zijn zoals een winterdijk of reefballs dan leer je de omgeving ook kennen.

Maar ook na de duiken, bij het invullen van de logboeken namen zowel René als Tom Dam ruim de tijd om over hun duikervaringen te praten, niet alleen over het duiken in het Grevelingenmeer, maar ook het duiken in de Oosterschelde en op andere plekken op de wereld. En dat is niet alleen leerzaam, maar ook gewoon gezellig.

Conclusie: Zeker voor herhaling vatbaar. Den Osse is voor ons 2 uur rijden met de auto, dat zou je op één dag heen en terug kunnen doen, maar zoals wij nu gedaan hebben in de vakantie zou ook goed zijn voor een lang weekend: op vrijdagmiddag/avond heen, zaterdag en zondag duiken en dan zondagavond weer terug naar huis. Komende zomer ronden we alle vier ons Advanced Open Water af, dus daarna zou ik ook wel een nachtduik willen doen. Ik heb dat op Kreta gedaan en het voegt zeker wat toe aan de hele ervaring. En daarnaast zijn er nog wel een aantal specialties die hier goed te doen zijn, zoals het droogpak duiken of het stromingsduiken. Wordt vervolgd.

De vier duiken van afgelopen week:

De verzameling van de foto’s (en 1 filmpje) gemaakt tijdens de vier duiken:

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback

Duiken in Zeeland met @sealanddiving http://t.co/2Ig1Zwrq9I #duiken #foto #verslag