Grevelingenmeer – Den Osse Kerkweg

Dit bericht is deel 1 van 5 in de serie Duiken Zeeland Hemelvaart 2015

Duiken in Zeeland Duik nr: 36
Locatie: Den Osse Kerkweg
Tijd in / uit: 10:37 – 11:22
Flesdruk in / uit: 200 – 90 bar
Max. Diepte: 11,30 meter
Gewicht lood: 10 kg
Zicht: smilie2
Computer: Zoop
Temperatuur (lucht): 12°C
Temperatuur (bodem): 11°C
Omstandigheden: Zout | Kant
Gids: René Bakens
Buddy: Marit

Onze eerste duik in het Grevelingenmeer en in Zeeland. We gingen in twee teams, Josine en Niek gingen met Tom van Dam mee, Marit en ik met René Bakens. Den Osse Kerkweg is een ideale plek om je eerste duik in het Grevelingenmeer te maken. Het was er niet druk op donderdag en op zich was het weer ook buiten het water prima. Op de parkeerplaats heb je prima voorzieningen: een kleedruimte voor als het wat slechter weer is en je je niet naast de auto wilt omkleden, wc’s en een spoelbak. Aan een snackbar en restaurant wordt nog gewerkt.
Ook het te water gaan gaat er prima met aan twee kanten van de steiger een brede trap waar je zo het water in kunt lopen en aan het einde van de steiger een vlonder met trap waar je er ook uit kunt.

De watertemperatuur is nog niet erg hoog (10-12°C), dus de duiken die we gemaakt hebben, gebeurden met volledig (nat) pak: een 6mm dik Aqualung Sharm II wetsuit met daaronder een 3mm Bare thermoshirt. Voor noodgevallen hadden we een extra 7 mm vest voor erover, maar dat heb ik niet nodig gehad. Voor de vingers hadden we 5mm dikke Bare Handschoenen, een hele ervaring weer omdat we alle vier nog nooit met handschoenen gedoken hadden. Aan de voeten uiteraard de gewone Bare 6mm duikschoenen, bijbehorende sokken en onze eigen Slingshot vinnen van Aqua Lung. Zoals altijd (tenminste tot nu toe in Nederland) doken onze gidsen in droogpakken. Maar dat is een specialty die wij nog niet gedaan hebben en droogpakken zijn nou eenmaal ook niet goedkoop.

Ik dook met 10kg lood. Dat is erg veel voor mijn doen, maar ook hier waren de gidsen erg bezorgd dat we met alle drijfvermogen dat onze pakken produceerden niet onder zouden kunnen blijven. Dat was geen enkel probleem en ik denk dat ik ook wel met 8kg bij dit drijfvermogen had kunnen duiken.

Bij Den Osse Kerkweg ga je in de regel “linksom” of “rechtsom” (zie ook dit kaartje). We begonnen vandaag linksom, eerst een stuk uit zwemmend en daarna parallel aan de oude zeedijk.
Duiken in Zeeland Duiken Zeeland Duiken Zeeland Duiken in Zeeland Duiken in Zeeland

Nou waren we al gewend “op zoek” te moeten naar het onderwaterleven, maar eigenlijk was dat nauwelijks nodig. Als echte toeristen hadden we volop “wauw”, “kijk daar”, “o, daar beweegt ook nog wat!” momenten al meteen de eerste paar minuten. Aan krabbetjes geen gebrek. Hier en daar was een stevige kreeft te zien en in tegenstelling tot de kleine kwalletjes die we bij Mallorca tegen kwamen, waren de kwallen hier alleen maar mooi en niet van het type “pas op dat je ze niet aan raakt!”. Dat was sowieso nu al een stuk minder een issue aangezien er maar een paar stukjes gezicht niet bedekt waren.

Het zicht was wisselend, uiteraard bij lange na niet de 30 meter die we in de Middellandse zee hadden, maar soms wel een paar meter. Op andere momenten was het goed opletten en had je niet meer dan een vinlengte zicht.

Na 45 minuten gingen we weer het water uit, afdrogen, terug naar camping Den Osse voor het vullen van de flessen en lunch.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback

[…] laatste duik alweer van deze serie van vier in Zeeland. We gingen nog een keer terug naar Den Osse Kerkweg. De parkeerplaats was voor het overgrote deel overgenomen door Belgen. Er stond een tentje voor de […]

trackback

[…] Grevelingenmeer – Den Osse Kerkweg #1 […]