Grevelingenmeer – Scharendijke Haven / Kabbelaarsrif

Dit bericht is deel 3 van 5 in de serie Duiken Zeeland Hemelvaart 2015

Duiken ZeelandDuik nr: 38
Locatie: Scharendijke Haven / Kabbelaarsrif
Tijd in / uit: 11:30 – 12:09
Flesdruk in / uit: 200 – 100 bar
Max. Diepte: 12,5 meter
Gewicht lood: 10 kg
Zicht: smilie2 (30 cm – 5m)
Computer: Zoop
Temperatuur (lucht): 14°C
Temperatuur (bodem): 11°C
Omstandigheden: Zout | Kant
Gids: René Bakens
Buddy: Marit, Niek, Josine

En toen was het 1 mei. Dat is in Nederland gewoon de dag na wat vroeger Koninginnedag was. Maar in België en Duitsland is dat de Dag van de Arbeid, een feestdag, een dag dat iedereen vrij heeft. En als je dan duiker bent in België, dan ga je naar Zeeland om te duiken. Het was dus redelijk druk bij Scharendijke Haven. Dat betekent een stuk verder lopen naar de steiger.
Duiken in Zeeland Duiken in Zeeland

Hier bij Scharendijke kwamen we veel zeesterren tegen. Die lagen niet “netjes” gestrekt op de bodem, maar waren meestal ergens innig omheen gekneld, in een poging datgene open te krijgen wat ze vast hadden. En ook hier natuurlijk weer veel krabbetjes.

Bij Scharendijke Haven liggen ook reefballs. Maar door het gebrek aan zicht op die plek hebben we ze niet gezien. Ook liggen er drie wrakken die daar afgezonken zijn. De ene, de Serpent, ligt op zo’n 30 meter, daar mogen wij nu nog niet naar toe. De andere twee liggen op zo’n 12 meter. De eerste heb ik nauwelijks gezien. Ik dacht dat René een net aanwees, zoals we die de dag ervoor ook wel een paar tegen gekomen waren, het bleek een stuk van het wrak te zijn geweest. De tweede hebben we wél omheen gezwommen en was duidelijk herkenbaar. Alleen heb ik daar geprobeerd een filmpje van te maken met de camera en dat was geen goed idee omdat die moeite heeft gehad met het scherp stellen. Dus je zult het even moeten doen met dit filmpje van Etienne Van Wambeke van een paar jaar geleden:

Some contents or functionalities here are not available due to your cookie preferences!

This happens because the functionality/content marked as “Google Youtube” uses cookies that you choosed to keep disabled. In order to view this content or use this functionality, please enable cookies: click here to open your cookie preferences.


Het filmpje van Jeroen Thoolen, eveneens van even geleden, geeft wel een goed beeld van het zicht ter plekke:
Some contents or functionalities here are not available due to your cookie preferences!

This happens because the functionality/content marked as “Google Youtube” uses cookies that you choosed to keep disabled. In order to view this content or use this functionality, please enable cookies: click here to open your cookie preferences.

Het duiken met een groep van vijf als je af en toe zicht hebt van niet meer dan een vinlengte is niet handig. Ik snap nu wat René bedoelde toen hij aangaf dat ze de voorkeur gaven aan groepjes van 2-3 personen per gids. Als je water hebt met zicht van een meter of vijf is een paar mensen meer geen probleem, maar bij elkaar blijven als je zó weinig zicht hebt is niet gemakkelijk, dan kun je beter twee groepjes maken en zo bij elkaar blijven (naast elkaar gaat dat gemakkelijker). Maar ik moet bekennen dat ik toch wel heel erg blij was dat ik iemand bij ons had die de locatie heel goed kende. Want als je dit alleen op kompas en dieptemeter moet doen is dat geen makkie.

Deel dit bericht:

Een gedachte over “Grevelingenmeer – Scharendijke Haven / Kabbelaarsrif”

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.

Op deze website wordt gebruik gemaakt van tools die kleine bestanden (cookies) op je computer opslaan. Cookies zijn veilig en worden gebruikt de site goed te laten werken en om (anonieme) gebruiksrapportages te maken (technische cookies). Andere cookies, zoals van YouTube of Addthis kun je naar wens uitschakelen, maar dan werkt die functionaliteit (uiteraard) ook niet. Je kunt via dit voorkeurvenster schakelen tussen je keuze. Lees meer over het privacybeleid van dit weblog