Winteravondronde


Grotere kaart weergeven
Bekijk een uitgebreider overzicht op de Garmin website
Totaal: 29 km totaal
Duur: 01:45
Gemiddelde hartslag: 175 slagen per minuut
Weer: 5,0°C-7,0°C, Af en toe een bui, vooral tegen het einde van de rit
Omstandigheden: Heerlijk! Maar wel warm ten opzichte van vorige week.
Gereden met: de Ridley Blast 29er

Dit had gemakkelijk een verhaal kunnen worden over wat er allemaal niet liep zoals zou moeten/ik zou willen. Mijn achterrem liep aan en in het donker krijg je dat niet zomaar gerepareerd. De Garmin heeft maar een klein stukje van de route de trapfrequentie bijgehouden en op het laatst stopte hij (geen idee waarom) helemaal met het registreren van de snelheid waardoor de track niet 100% is. En ik (nou ja, wij, want ik ben dan met een groepje verkeerd gefietst) heb ergens een afslag gemist waardoor ik 4km minder gefietst heb én de pauzeplaats gemist heb. En natuurlijk bleef het niet droog.

Maar daar gaat dit bericht niet over. Dit bericht gaat over hoe ontzettend kicken het was om in het donker te fietsen. Ik had het één keer eerder gedaan in het Verenigd Koninkrijk, maar toen was het in verhouding een veel korter en gemakkelijker stuk dan deze tocht. Die had alles in zich: asfalt, bos, zand, modder, modder en een heleboel zaken die ik niet eens echt heb kunnen zien. Ik had een lamp voor op mijn stuur die 1400 Lumen aan licht zou moeten geven en een klein lampje op mijn helm en als achterlichtje. Bij de start kwam ik een paar ervaren ‘in het donker’ fietsers tegen die een veelvoud hiervan op hun fiets hadden zitten. En ik moet bekennen dat ik inmiddels weet waarom deze toch niet slordige hoeveelheid licht zeker geen overbodige luxe is. Ik kreeg van Appie Verschoor via Twitter nog de tip om een andere lens te monteren zodat de lichtbundel meer in de breedte dan in de rondte schijnt. Dat ga ik voor een volgende keer regelen, want dat die volgende keer er komt is wel zeker wat mij betreft.

Want jemig wat was het ruim anderhalf uur lekker intensief crossen. Zodra het bijna helemaal donker om je heen is en alles wat je ziet de man voor je is, of als je voorop fietst de bundel van je eigen lamp, dan ben je super gefocust op wat er komen gaat. En zoals gezegd, de route was lekker gevarieerd. Bij de start hadden een paar van de ervaren deelnemers aangegeven dat het wel eens een loodzware rit kon worden met vooral modder, maar eigenlijk viel dat reuze mee. Er was één stuk op het einde waarbij je ‘wist’ dat links van ons de Dommel stroomde (een zwarte strook) waarbij het wel een beetje heftig was, maar ook daar ben ik zonder nat pak of gedwongen lopen doorheen gekomen.

Helaas is niet iedereen er zonder kleerscheuren vanaf gekomen, gezien dit bericht. Ik was alleen drijfnat toen ik weer terug kwam in Eindhoven. En het was natuurlijk warm. Bijna 18 graden warmer dan een week eerder. En ik had dezelfde hoeveelheid laagjes aan, het was een beetje moeilijk inschatten vooraf wat de temperatuur zou doen en ook de dreiging van regen maakte dat ik mijn windstopper aangedaan had. Dat had niet gehoeven.

Ik had gisteren de GoPro op mijn stuur gezet. Ik had geen idee of er iets uit zou komen dat bruikbaar was, ik ben aangenaam verrast door het resultaat. Leerpunt voor de volgende keer: omdat ik de lamp onder het stuur bevestigd had (ik had gelezen dat dat de lamp beschermde en voorkwam dat hij ging bewegen) scheen hij tegen de kabels van mijn shifters aan. Dat zie je van tijd tot tijd als een donkere schaduw/streep in beeld. Tja.

Omdat de Garmin niet de hele afstand opgenomen had, heb ik het GPX-bestand van mijn backup-GPS gebruikt (die ik gelukkig wel bij me had). Dat betekent dat ik geen temperatuur, hartslag, cadans en eigenlijk ook niet echt snelheid ter beschikking had. Mijn backup-GPS berekent de snelheid namelijk op basis van de GPS locatie en als ik zo naar de video kijk is die niet altijd 100% correct. Het ging van tijd tot tijd wel aardig rap, maar de Garmin geeft als maximum snelheid 30 km/uur (op basis van wielbeweging) en in de video zie je hem af en toe daar een stuk boven springen. Nou ja, het gaat om het idee.
Na 1 minuut en 4 seconden zie je trouwens de ‘bliksem van opzij‘ komen. Dat was de eerste van twee keer dat dat gebeurde. De tweede keer was niet goed op de video zichtbaar dus die heb ik er uit gelaten. Maar het blijft knap om in het donker (en regen) fietsers die zelf soms bakken licht voeren in het voorbij rijden op de foto te krijgen.

Winteravondronde
Je ziet aan die tweede foto dat ik nog steeds voluit aan het genieten ben. En dat was ook zo. Kortom, het was niet de laatste keer wat mij betreft! 🙂

Volgende week geen toertocht, dan ben ik in Alblasserdam om 12 uur te Spinnen voor Serious Request. Is weer even heel wat anders dan dit weekend.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
9 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback
16 december 2012 20:05

Verslag van de #Winteravondronde georganiseerd door @WTC_CW Lekker MTB-en in het donker. Incl. video: http://t.co/nV0Edyej #mijntoertocht

trackback
16 december 2012 20:52

Altijd leuk zo’n verslag! RT @PeterMcAllister: Verslag #Winteravondronde. Lekker MTB-en in het donker. Incl. video: http://t.co/gvWBF4Kq

trackback
16 december 2012 22:59

Reacties op #Winteravondronde @WTC_CW. Dank aan alle enthousiaste deelnemers, @CSinteurfoto, en beterschap voor patje! http://t.co/GjJ1QzzT

koen
koen
19 december 2012 00:10

wat leuk om een indruk te hebben hoe onze rit er in het donker uitziet; ik heb al 3 keer de rit mee uitgepijlt maar nog nooit gereden zelf… dank voor deze impressie! en fijn dat je er zo van geniet, daar doen we t voor met onze wtccw…

trackback
20 december 2012 18:00

Mooi verslag van de winteravondronde van afgelopen zaterdag.Vooral het filmpje geeft goede indruk http://t.co/WU70ya8h #inhetdonkermtbenisok

Dominique
Dominique
20 december 2012 22:30

Complimenten voor het mooie verslag en het gemaakte filmpje. Het was weer een legendarische tocht (voor ons met veel regen). Is het mogelijk om mij de gps track van afgelopen tocht te sturen?

trackback

[…] gaan worden weet ik nog niet. Ik zal vooral naar interessante tochten blijven zoeken, zoals de Winteravondronde waarbij ik voor het eerst een hele tocht op de MTB in het donker reed. En voor komend jaar zullen […]