Friese Elfsteden Rijwieltocht 2012

Hoe ging het daarna?
De terugreis naar Deurne duurde wat langer dan gepland. Door een aantal files onderweg waren we er pas om 23:00 uur. Gelukkig hadden de kinderen de dag erna vrij van school en ook ikzelf had een dag niet-werken gepland.
Toch ben ik nog niet meteen naar bed gegaan. Ik heb nog een tijdje foto’s zitten kijken die tijdens de dag gemaakt zijn. Ook de dag erna en nu nog komen er foto’s online. De officiële pagina is nog schandalig leeg, bij 11stedenfotos.nl begint het nu te komen. Op sportplaat.nl staat een enorme hoeveelheid foto’s online. Niet dat ik me daar tussen terug kan vinden, ik moet er ergens tussen 13:30 – 14:00 uur voorbij zijn gekomen. Ik snap nu waarom sommige mensen zo vreemd uitgedost aan de tocht mee doen. 🙂
En er komen ook steeds meer filmpjes online. Ik heb er een aantal bij elkaar gezet:

Van mijn benen of de rest van het lijf heb ik geen last gehad. Mijn billen vonden het lange stilzitten in de auto op maandag niet zo heel fijn, maar op dinsdag was er niet meer van over dan een wat stijver gevoel in de benen. Wat fietsen naar het dorp, wat wandelen en alles was OK.

Bleef alleen nog over dat heerlijke gevoel. Het gevoel van iets afgerond hebben waar je een hele tijd naar toegeleefd hebt. Iets gedaan hebben dat eigenlijk gewoon perfect verlopen was. Natuurlijk met die relativering dat ruim 14.000 anderen dat diezelfde dag ook gedaan hadden, en het 10-20-30 keer eerder ook al gedaan hadden onder veel slechtere omstandigheden. Maar dat doet er voor mij niet toe. Toegegeven, ik had natuurlijk veel langer bij de stempelposten kunnen blijven hangen, nog meer kunnen zien van de plaatsen waar we door heen fietsten. Maar ik heb al met al gewoon de hele dag genoten van de tocht en van de mensen.

Ik ben 11 uur en 40 minuten onderweg geweest. Volgens de teller op mijn fiets heb ik daarvan 9 uur 25 minuten en 50 seconden van bewogen. Ik zeg met nadruk niet “gefietst” omdat het lopen bij de stempelposten ook door de teller meegeteld wordt. Dat verklaart ook de gemiddelde snelheid van 24,9 km/uur voor de in totaal 234,71km (nee, hij is inderdaad niet écht 240km lang). Met uitzondering van het stukje langs de dijk tussen Oudemirdum en Stavoren ging het de hele dag met meer dan 25km/uur en het stuk met de wind mee boven de 30km/uur. Er zijn er die het een stuk sneller doen. Maar voor mij was dit een tempo dat ik de hele dag vol kan houden. En dus een tempo waarvan ik wist dat ik hoe dan ook bij de eindbestemming aan zou komen. En daar ben ik dik tevreden over.

Volgend jaar weer?
Dat is een heel moeilijke vraag zo kort na een tocht als dit. Hoe kan volgend jaar nóg beter zijn dan dit jaar? Het weer kan alleen maar slechter zijn, de wind kan anders staan, ik kan een minder goede dag hebben of ik kan juist sterker zijn dan dit jaar en de tocht sneller proberen af te leggen. Maar wat zegt het afleggen van de tocht in 8 uur me dan? Dat ik sneller bij de stempelposten voorbij ben gekomen? Dat ik meer mensen onderweg ingehaald heb?
Nee. Ik denk dat dit een eenmalige ervaring moet blijven. Iets om te koesteren. Iets om iedereen aan te raden die een keertje een lange tocht wil maken en zeker als je net als ik (nog) niet van bergen houdt. De Wikipedia pagina zegt (cursivering door mij):

De afstand is volgens de organisatie 240 km, volgens de meeste deelnemers eerder 230 km. Dat is voor veel mensen een lastig te bevatten afstand om op één dag te fietsen. De zwaarte van de tocht hangt af van de conditie van de deelnemer, het type van de fiets en de weersomstandigheden tijdens de tocht. Harde wind, regen en kou kunnen de tocht flink verzwaren.

Dat is het helemaal: bevatten dat je 240km op één dag kunt fietsen.
Ik denk dat als je dat in je hoofd krijgt, die wetenschap dat dat best te doen is, dan kun je de Friese Elfsteden Rijwieltocht volbrengen. En als je zo’n uitdaging een keer aan wilt, dan kan ik geen betere plek verzinnen dan Friesland. Nou ja, met één uitzondering wellicht. Aanstaande september is namelijk de Zuiderzee Klassieker. Daar doe ik ook aan mee, dus als je zin hebt om te fietsen, schrijf je dan vooral in als lid van Team AG!
Dat is een andere tocht dan in Friesland, ik verwacht met minder publiek langs de kant, zeker weten met minder deelnemers voor de langste afstand, wie weet ook wel slechter weer, maar ook een tocht met een heel goed doel!

En zo verwacht ik de komende tijd nog wel meer nieuwe (fiets-)uitdagingen te vinden. Tochten die ik nog nooit gereden heb of nu nog haast onmogelijk acht (zou de grens bij 426km liggen? Ik ga het in 2012 niet uitproberen, maar wie weet…). Ik weet het niet, ik zie het wel. Komende zondag staat in ieder geval ‘gewoon’ de Ronde van het ED op het programma. Die was vorig jaar goed voor 100km (en dat vond ik toen best wel ver). Dit jaar ga ik in ieder geval voor de 150km (die andere medaille heb ik immers al), maar heel stiekem kriebelt het wel al weer een beetje….zou die 200km er zondag al weer inzitten? Waarschijnlijk beslis ik dat pas om 7 uur als ik bij de inschrijving sta bij WTC Café Wilhelmina in Eindhoven. 🙂

N.B. Ik schrijf deze post op 30-5-2012 maar dateer hem op 28-5-2012 omdat ik verslagen van toertochten altijd op de dag zet waarop ik de tocht gereden heb.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
10 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback

[…] helemaal op het Active Geek blog thuis hoort, vond ik het ook wel een vermelding hier waard. Het is een uitgebreid verslag van het fietsen van de Friese Elfsteden Rijwieltocht 2012 afgelopen […]

trackback

[…] Daar waar de Friese Fiets Elfstedentocht tijdens haar 100ste jubileumjaar schitterend weer en daarom een goed bezette en heel mooie tocht […]

patrick de vos
patrick de vos
6 juni 2012 10:53

Leuk dat instamapper…..je zegt dat de app een beetje verouderd is. Voordat ik nu ga speuren naar een nieuwe app vraag ik of jij er al 1 op het oog hebt?

Gr. Patrick

patrick de vos
patrick de vos
6 juni 2012 11:33

Zo te zien kan Endomondo dat ook alleen die vereist een data connectie open. Dat is natuurlijk niet handig voor de batterij en in het buitenland niet handig voor de kosten.

trackback

[…] is maar goed dat ik besloten heb dat de tocht van dit jaar zó mooi was, dat hem nóg een keer fietsen volgend jaar daar niets aan kan toevoegen. Want ik weet nu al dat […]

trackback

[…] mijn blogpost over de Friese Elfsteden Rijwieltocht 2012 heb ik eerst nog een tijd gezocht naar een geschikte plugin om Tweets in een blogpost weer te geven […]

Sander van Vugt
Sander van Vugt
25 juni 2012 20:19

Hallo Pierre,

Leuk dat je hem uitgefietst hebt!
Volgend jaar weer? Kom je dan ook langs voor een bakkie of kopje soep? Woon aan de route.
Deurne-Hommerts is maar een eindje op deze manier…

trackback
18 november 2012 06:18

@VisieenPassie En eigenlijk had ik vorig jaar besloten het bij die eerste perfecte keer te laten…het kriebelt weer http://t.co/lftQ0Q6T