Banden vervangen

Band vervangen Band vervangen Het had niet direct te maken met het feit dat ik vorige week voor het eerst lek reed, het was meer een “wanneer zou een geschikt moment zijn?” met als conclusie “dan nu maar”.

Toen ik mijn Gazelle Vuelta vorig jaar maart kocht, werd hij uiteraard geleverd met een setje banden erop. Die zagen er nog best goed uit. Ik was tot gisteren ruim 2.600km verder op diezelfde set banden en was me al een tijdje aan het afvragen of het handig zou zijn om ze in ieder geval voor de Friese Elfsteden Rijwieltocht. Dus daarom dit weekend maar gedaan, dit bericht is ook niet veel meer dan een notitie voor mezelf om een beetje bij te houden hoe lang dit setje mee gaat. En een goede reden om eens te kijken hoe veel ik per jaar fiets.

Ik heb gekozen voor de Continental GP 4000 S. Dat is niet de goedkoopste buitenband die er te koop is. Ik heb ze gekocht bij rose.nl daar kosten ze nu €27,95 excl. €7,95 verzendkosten, bij fietssportiefonderdelen.nl kosten ze nu €26,50 excl. €5,95 verzendkosten en bij Futurumshop kosten ze €31,95 (gratis verzending). Het zal er dus een beetje vanaf hangen hoeveel je er besteld en/of wat je er bij besteld. Bij 2 of meer ben je  bij fietsonderdelen.nl in dit geval het goedkoopste uit.

Maar ze komen goed uit de verschillende testen, dus ging ik er voor.
Band vervangen Het is een vouwband, die als compact pakketje geleverd wordt. je zou ze dus mee kunnen nemen als je écht op zeker wilt spelen bij een lange toertocht. Er gaat in ieder geval een setje mee naar Friesland, maar ik ben er nog niet uit of ik ze ook op de fiets mee ga nemen.

Grappig is ook dat als je hem uitvouwt, hij eerst te groot lijkt voor het wiel, maar als je de ene rand er eenmaal omheen hebt zitten, dan past hij toch precies.
Je moet even opletten. Het profiel op de band is niet symmetrisch. Dat betekent dat er ook een juiste richting is om de band op de fiets te leggen. Dat kun je zien aan de pijl die op de band staat. Dat is de rijrichting. Even kijken dus voordat je hem er op begint te leggen.
Band vervangen Band vervangen
Grappig ook zijn de twee gaatjes in de band. Dat is geen productiefout. Als je die twee gaatjes niet meer ziet, dan weet je dat je band zover versleten is dat hij vervangen moet worden. Ik heb geen idee wanneer dat voor deze banden gaat zijn, dat laat ik hier dan uiteraard weer weten.

Het vervangen van de banden was ook een reden om even een tussenstand op te maken met betrekking tot de afstanden die ik de afgelopen jaren met mijn drie fietsen gereden heb.

2010 2011 2012
Giant Ligero 982,20 279,10
Gazelle Vuelta 2.204,50 525,92
Ridley Blast 403,16 320,62
982,20 2.886,76 846,54

Het lijstje is niet helemaal compleet, in 2010 en 2011 had ik nog een aantal ritten op andere fietsen. Dus globaal loopt het van zo’n 1.000km in 2010 naar 3.000km in 2011 naar ???? km in 2012. Het is natuurlijk nu pas april en in tegenstelling tot vorig jaar rij ik nu elke week een toertocht van zo ongeveer 100km. Eens zien waar ik uit kom tegen het einde van het seizoen. Aan mijn banden zal het in ieder geval niet liggen. 😉