Trainen met een hartslagmeter

Ik train al een hele tijd met een hartslagmeter. Dus ook binnen, bij de BodyPump en de Spinninglessen. Samen met een Garmin Forerunner 35 die de data ontvangt, opslaat en via mijn telefoon naar Garmin Online en Strava doorstuurt.

Een reden om met een hartslagmeter te trainen kan zijn omdat je in een bepaald bereik wilt blijven met je hartslag zodat je bv aan vetverbranding doet of juist aan conditie werkt. Omdat ik binnen alleen groepslessen volg, is dat bij mij geen optie. Het is immers de bedoeling dat ik de instructies en de muziek volg.

Ik gebruik de hartslagmeter daarom ook vooral als een indicator. En om lessen te vergelijken, zoals in dit bericht over Cardio (Spinning) versus Kracht (BodyPump) of dit bericht waarbij ik twee Spinninglessen van verschillende instructeurs vergelijk.

Hierboven kun je zien dat ik wát ik doe in een Spinningles sowieso best aardig onder controle heb. Je ziet in het groen het hartslagprofiel van de Spinningles van afgelopen vrijdag en in het blauw het profiel van vanochtend. Beide lessen door dezelfde instructeur verzorgd met dezelfde muziek en oefeningen.
Zo te zien begon ik afgelopen vrijdag wat rustiger (net gek omdat ik al twee weken met een stevig kou worstel) en op het einde ging het ook niet helemaal identiek. Vandaag pakte ik het voorlaatste nummer steviger aan dan vrijdag, terwijl dat bij het laatste nummer juist andersom was.
In beide gevallen zie je dat mijn hartslag stevig de hoogte in gaat tijdens een les (max. resp. 188 / 189) maar steeds ook weer netjes en snel zakt zodra een oefening afgelopen is.

Het laat ook zien dat mijn “gevoel” voor hoe zwaar ik bij wil draaien redelijk consistent is. Ik krijg tijdens de les geen enkele indicatie van het vermogen dat ik fiets, mijn hartslag is de enige indicator.

Wat kun je met die info? Niet heel veel denk ik, anders wellicht dan dat je nu mogelijk zelf ook nieuwsgierig geworden bent naar hoe jouw hartslag zich van dag tot dag gedraagt.

De grafiek is overigens gemaakt in Excel. De standaardgrafiek van Garmin was niet handig omdat de schaal op de Y-as niet gelijk was. Ik heb toen van beide dagen de TCX geëxporteerd en met TCX Converter omgezet naar CSV zodat ik de data in Excel in kon lezen. Omdat ik zelf de opname start en stop per Spinningles liepen de grafieken niet helemaal synchroon, daar heb ik in Excel de voor de grafiek geselecteerde bereiken iets op aangepast.