Cardio (Spinning) versus Cardio (Spinning)

Cardio (Spinning)
Cardio (Spinning) – les 1
Cardio (Spinning) - les 2
Cardio (Spinning) – les 2

OK, vooraf eerst: dit is een blogpost die ik schrijf omdat ik geïnteresseerd ben in hoe mijn hartslag verloop tijdens twee verschillende Spinninglessen van twee verschillende instructeurs verschilt. Het is geen blogpost om kritiek te leveren op de een of op de andere. Als je tot het einde door leest, dan zal dat ook wel duidelijk worden, ik wilde het alleen even vooraf benadrukken. 🙂

Vandaag had ik de Garmin Forerunner 35 voor de tweede keer om tijdens een Spinningles. En wees gerust, ik verwacht niet dat ik elke Spinningles een blogpost waard ga vinden hoor, maar omdat het verschil in opbouw van de les van vandaag (ten opzichte van die van woensdag) ook zo heel duidelijk in het profiel van mijn hartslag te herkennen is, vond ik het leuk om die twee ook naast elkaar te zetten (zie ook dit bericht voor het verschil Cardio- versus Kracht-training).

Zoals je ziet zijn de basisgegevens ongeveer vergelijkbaar: gemiddelde hartslag vandaag (les 2) was 153 slagen per minuut met een max. van 187, afgelopen woensdag (les 1) was dat 151 slagen per minuut met een max. van 188. Het verschil zit hem in de opbouw van de les. Ik daarom bij les 2 een aantal verticale lijnen gezet.

Vandaag zat ik ruim voor het begin van de les al op de fiets, de eerste 8 minuten  van het plaatje (tot aan de eerste verticale lijn) is mijn hartslag terwijl ik op wat muziek al lekker warm aan het fietsen ben. De hartslag loopt wat terug bij het begin van de les (de officiële warming-up), de twee piekjes zijn twee momenten van versnellen aan het begin van het eerste blok van 15 minuten. Daarna zie je een geleidelijke opbouw van de hartslag, een klein stukje herstel met daarna twee keer een sprint aan het einde van het blokje, die pieken liggen een stuk hoger dan de eerste twee.

Daarna zakt de hartslag rustig weer terug bij de start van het tweede blok, waarin ook weer een aantal verzuringsmomenten zitten (o.a. via een aantal keer “freeze”) met een stevige stijging door tot het einde van het blok. Ook blok drie begint met herstel, maar je ziet dat ik daar eerst even wat fors van start ga (mijn hartslag gaat weer omhoog), maar ook dan komt het herstel er en ben ik klaar voor de zware stukken van dat laatste blok. Ook hier zie je dat ik twee keer tot boven de 180 slagen per minuut kom totdat de les voorbij is en mijn hartslag, zoals het hoort omlaag dendert tijdens de cooling down.

Kortom, twee heel verschillende lessen. De ene meer een duurtraining met wat extra inspanning op het einde. De andere veel meer interval. Verschil is er duidelijk wel. Strava geeft de training van woensdag (les 1) een “Suffer score” van 54 met 37 punten in het rood en die van vandaag (les 2) een suffer score van 77 met 57 punten in het rood.