Cardio (Spinning) versus Kracht (BodyPump)

Bodypump
Kracht (Bodypump)
Cardio
Cardio (Spinning)

garmin_forerunner_35Sinds afgelopen weekend beschik ik naast de Garmin Edge 800, die ik alleen op de fiets gebruik, over een Garmin Forerunner 35. De keuze op de Forerunner is gevallen omdat deze zowel over een ingebouwde hartslagmeter beschikt als over de mogelijkheid om een koppeling tot stand te brengen met een externe hartslagmeter. Dat laatste is in de regel nauwkeuriger en betrouwbaarder, al liet een eerste test afgelopen weekend zien dat de resultaten die de Garmin Edge vastlegde op basis van de meter op de borst en de meting van de Forerunner via mijn arm niet zo heel heftig van elkaar verschilden.

De aanschaf was het gevolg van nieuwsgierigheid naar mijn hartslagverloop tijdens mijn trainingen binnen, met name dus tijdens de Bodypumples (meting via de arm) en de Spinningles (meting via de borstband). Het resultaat van afgelopen week (afgelopen maandag en vanavond) zie je in de afbeeldingen hierboven.

De verschillen tussen beide metingen zijn geen echter verrassing, maar wel leuk om te zien. Zoals te verwachten was mijn gemiddelde hartslag bij de Bodypumples (voornamelijk krachttraining) lager dan bij de Spinningles (veel cardio): 131 slagen per minuut versus 151 slagen per minuut.

Bij de Bodypump zie je dat de warming-up nog niet heel veel doet voor mijn hartslag, maar dat de tweede track (squats – de bovenbenen en je billen) zorgt voor een stevige piek in mijn hartslag. Moet ook. De wisseling naar de borsttrack zorgt voor een daling van mijn hartslag en dat blijft zo bij de track voor de rug, de triceps en de biceps. Voor de duidelijkheid: de tracks waren zwaar zat hoor, maar dat uit zich daar niet in een verhoogde hartslag.

De lunges (+ bouncen!) zorgen dan weer voor een piek net als de schouders (incl. opdrukken). De core (buikspieren) vallen dan weer mee en grappig genoeg zorgt de cooling-down dat mijn hartslag die even zakt omdat ik het licht uit doe, toch weer naar dat gemiddelde toe gaat.

Bij de Spinning is er het eerste nummer nog niet veel aan de hand, bij het tweede nummer gooide Teun er al meteen een paar “freeze”s doorheen, die zorgen voor wat verzuring in je benen, maar ook voor een wat hogere hartslag. Ook hier eigenlijk geen man overboord,  die 151 gemiddeld (met wat uitstapjes naar 160-170) kan ik prima hebben.
Duidelijk is dat ik bij het laatste nummer braaf de instructies volg van het zwaarder opdraaien en dat de tempoversnellingen bij die hogere weerstand ook voor een hogere hartslag zorgen. Na 45 minuten zat de les er op en ging mijn hartslag al weer snel omlaag.

Ik zal hem vrijdag ook weer om doen. Dan verzorgt Stefan de les. Die heeft steeds 3 blokjes van 15 minuten met even wat pauze ertussen. Dat zou in de hartslagmeting te zien moeten zijn. De Garmin geeft ook de hartslagzones weer tijdens de training zelf, maar ik ben er nog niet in geslaagd die ook in de (online) afbeelding of in een overzicht weer te geven.

Zonder informatie over het geproduceerde vermogen (zoals ik dat op de Tacx wél krijg) vind ik het trainen op hartslag nog niet gemakkelijk. Alleen de hartslag zegt, vind ik, ook weer niet zo heel erg veel. Ik zou hartslag bij een bepaald vermogen en trapsnelheid willen hebben voor de Spinningles. En hartslag + gewicht of zo bij de Bodypump les.

 

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback

[…] van mijn hartslag te herkennen is, vond ik het leuk om die twee ook naast elkaar te zetten (zie ook dit bericht voor het verschil Cardio- versus […]