Gedaan: duiken met Voodoo Divers, Hurghada, Egypte

Dit bericht is deel 10 van 10 in de serie Hurghada 2018

In 2016, toen we voor de eerste keer in Egypte bij Voodoo Divers gingen duiken schreef ik na afloop van de duiklogs een uitgebreide blogpost over het duiken in Egypte en bij Voodoo Divers. De mensen die toen onder het bericht reageerden dat we er zeker nog wel eens terug zouden komen hadden helemaal gelijk. Vorig jaar waren we er een week en ook dit jaar weer voor 9 duikdagen. Constante hierbij bleef de duikschool Voodoo Divers, dit jaar zaten we voor het eerst in het SeaGull Beach Resort dat “naast” het Bella Vista hotel ligt. Je kunt in het bericht van 2016 lezen wat we van Bella Vista vonden, we zijn er echter nog niet helemaal over uit of we SeaGull nu voor herhaling vatbaar vonden. Ja, het was nog een stuk goedkoper dan de optie van de vorige twee jaren. Maar nu de Russen (en Duitsers) weer terug zijn in Hurghada is ook SeaGull gevuld. En het is een enorm hotel waarbij Bella Vista een oase van rust lijkt opeens. Kwaliteit van de kamers (Egyptisch) en het all-inclusive restaurant (krijg je als je via Duitsland boekt) waar je alleen het ontbijt en eventueel de toetjes ’s avonds van gebruikt zijn vergelijkbaar. We gaan het zien wat volgend jaar betreft.

Veiligheid
De andere zaken voor wat betreft veiligheid van reizen naar Hurghada zijn in de afgelopen twee jaar niet gewijzigd. Het is gewoon veilig om er naar toe te gaan. Veiliger nog zou ik zeggen omdat de toeristenindustrie weer wat aangetrokken is en er dus weer wat meer inkomsten de stad binnen komen. De Egyptische Pond staat nog steeds dramatisch laag (dramatisch dan voor de Egyptenaren, prettig voor ons). In een restaurant kun je voor 400-500 LE prima steak, vis, pizza eten met 4 personen eten en dat zijn dan iets minder dan €20-€25 incl. fooi en drankjes voor 4 volwassen eters. Voor zo’n €425,- (per persoon) vlieg je er naar toe en verblijf je 11 dagen all-inclusive in een hotel. Wij waren (met vaste klantenkorting) daarnaast nog zo’n €375,- (per persoon) kwijt aan 9 dagen duiken (inclusief drank/lunch aan boord en de riftax). Natuurlijk kunnen alle bedragen voor jou anders zijn afhankelijk van korting, huur apparatuur, last minute aanbiedingen van tour-operators etc.
Duiken kan goedkoper er zijn namelijk veel meer illegale dan legale duikscholen in Hurghada. Maar bij een activiteit die potentieel levensbedreigend is kies ik liever voor zekerheid. En ik heb al heel wat ernstige taferelen gezien onderwater met gidsen met enorme (chaotische) groepen, introductieduiken zonder zelfs maar een pak aan, of groepen die met een snelheid voorbij zwommen alsof ze de volgende bus nog moesten halen. Liever niet.

Ervaring
Tijdens deze vakantie realiseerden we ons dat we, haast ongemerkt, van onervaren duikers doorgegroeid waren naar redelijk ervaren duikers. Dat wil zeggen, er zaten regelmatig heel wat minder ervaren duikers op de boot. En dat is wel een apart gevoel. Voor heel even dan.
Het heeft me wel doen nadenken over de manier waarop wij als gezin hebben leren duiken. Ik ben blij dat we ons Open Water in Nederland behaald hebben en ook enige (niet heel veel) Zeeland-ervaring hebben. Ook het verder leren in Kreta (eerst drijfvermogen met de PPB specialty, toen fotografie, nachduiken, navigeren, EFR / Rescue) waren heel nuttig. In de Middellandse Zee is minder leven in het water te vinden dan in de Rode Zee. Maar als je aan het leren duiken bent dan zou dat eigenlijk ook niet nodig moeten zijn. De duiken hier in Hurghada, altijd vanaf een boot, vaak met stroming, met meer te zien dan je in het begin naar kunt kijken, lijken me in het begin niet bevorderlijk voor je drijfvermogen en je luchtconsumptie.
Maar wellicht ben ik wel gewoon zo’n oude vent aan het worden. Die van mening is dat ze het ‘vroeger’ allemaal beter leerden.
Een beetje zoals die Nederlander op het vliegveld van Hurghada die hoorde dat we duikten, vroeg bij welke organisatie en bij het horen van ‘PADI’ zijn oordeel al hoorbaar en zichtbaar klaar had. Tja. Ik neem aan dat dat de grootste fout is die je kunt maken: denken dat je meteen alles van iemand anders weet en/of denken dat jij het beter weet dan een ander.

Foto’s en video’s
Ook dit jaar hebben we met z’n vieren de nodige foto’s en video’s gemaakt. Op Facebook staat een kleine selectie, op Flickr een grotere verzameling.
Het “2D’ filmpje staat hier:

De 360-graden video is nog onderweg (als hij publiceerbaar blijkt). Duidelijk is al dat door het mindere licht (in vergelijking tot in TODI) het resultaat een stuk minder is.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback

Gedaan: duiken met Voodoo Divers, Hurghada, Egypte @voodoodivers
19 duiken in 9 dagen, foto’s en video.… https://t.co/rtt3DgmBpg