Gedaan: duiken met Voodoo Divers, Hurghada, Egypte

Dit bericht is deel 10 van 10 in de serie Hurghada 2016

26612357550_23722c333d_z Zoals inmiddels gebruikelijk na een eerste keer duiken bij een duikschool, ook nu een afsluitende blogpost na (voor mij) 16 duiken bij Voodoo Divers (de rest van het gezin heeft er 14 gemaakt de afgelopen week). Zie hier voor de lijst met duiklogs.
Het was onze eerste keer in de Rode Zee, in Egypte, voor de kinderen de eerste keer buiten Europa.
Dat maakte het vooraf natuurlijk toch wel spannender dan weer eens naar de Middellandse Zee. Het feit dat ik niet de enige was die afgelopen vrijdag nog helemaal niet terug wilde naar Nederland zegt eigenlijk wel voldoende. Het was een super vakantie.
Toen we vertrokken was het 4 graden in Nederland, de voorspelde temperaturen van 30-40 graden in Hurghada vielen heel erg mee. Net als op Kreta zorgt de wind er namelijk voor dat het heel aangenaam is. Twee dagen was er relatief weinig wind en de wind die er was kwam vanuit het zuiden. Toen was het best warm, maar ook dan is het op een boot en in het water (23-24 graden bodemtemperatuur) goed uit te houden.

Ten opzicht van de Middellandse Zee is de Rode Zee net een aquarium. En dat bedoel ik dan positief. Jemig, wat is er veel te zien zeg. En dan hebben we nog niet eens schildpadden of dolfijnen gezien tijdens het duiken (alleen vanaf de boot). Moet je in de Middellandse Zee echt op zoek naar elk beetje leven, in de Rode Zee kom je ogen te kort om alles te bekijken onderweg. Dat maakt fotograferen zeker niet altijd gemakkelijker, maar wel uitdagender. Zeker vanwege alle koraalvelden die je absoluut niet wilt aanraken en/of verstoren.
Hurghada 28-4-2016 Hurghada 28-4-2016
Voodoo Divers
We hadden nog geen ervaring met Voodoo Divers als duikschool. We hadden over hen gelezen online en met een van hun vaste klanten gesproken tijdens de Duikvaker beurs. Nu, na onze eerste vakantie kan ik ze van harte aanbevelen. Zoals altijd: er zullen vast betere, goedkopere, andere goede duikscholen in Egypte of Hurghada zijn, daar kan ik allemaal niet over oordelen.
Het is een oerdegelijke, Nederlandse, duikschool, met een duidelijk eigen beeld van hoe een duikvakantie in elkaar zou moeten zitten. De gidsen hebben stuk voor stuk veel kennis van de omgeving én zijn erg begaan met het behoud van het koraal.
De boot is groot en ruim. De boot heeft een eigen bootcrew van vijf personen die voor, tijdens en na de duiken zo veel mogelijk voor je regelen. Ben je wat langzamer met het ombouwen van je setje na de eerste duik? Dan hebben zij het al haast voor je gedaan. Ritsluiting van je pak op je rug buiten bereik? Zip open of dicht. Flessen worden opgeruimd, kratjes van en naar de duikschool, het wordt allemaal door de crew (en die aan wal) geregeld.
Tussen de middag zorgen ze voor een (betaalde) lunch die klaar gemaakt wordt in de keuken aan boord. Super!
Hurghada 29-4-2016 Hurghada 29-4-2016 Hurghada 29-4-2016
Uitzondering op het helpen is overigens als een van de duikers bijvoorbeeld nog in opleiding is. Dan krijgen de instructie om hem/haar vooral zelf alles op en af te laten bouwen. En persoonlijk zorgde ik er ook wel voor dat ik na de duik meteen even alles ombouwde. Blijft toch ook een deel van de checks als je zelf alles aansluit. Maar het zorgde wel ook wat dit betreft voor een relaxte sfeer.

De gidsen zijn ervaren, geven duidelijke briefings, zijn in voor een grapje en een praatje en nemen de tijd voor je.
Leuk was dat er een groep Nederlanders op de boot was die allemaal ook in het Bella Visa hotel zaten en allemaal bijna elke dag op de boot zaten. Zij kenden elkaar vooraf al, maar door de tijd op de boot kenden we elkaar na een week allemaal wel. Maakt het gewoon ook relaxed en gezellig.
De sociale activiteiten vanuit de duikschool (barbecue op woensdag, steak eten bij Retro op maandag) zijn niet bindend, niet iedereen doet er aan mee, maar als je wilt kun je zo ook na het duiken verder doorkletsen.

Het enige kritiekpunt zou wat mij betreft zijn dat de spullen van de mensen die de volgende dag weer met de boot duiken aan boord van de boot blijven. Dat betekent dat ze niet gespoeld worden. Duik je 7 dagen achter elkaar, dan drogen ze telkens aan de hanger in de buitenlucht respectievelijk in de krat onder de bank op de boot. Dat lijkt met verre van ideaal voor de levensduur van de spullen. Nou hadden wij een BCD, ademautomaat en pak gehuurd van Voodoo divers, maar dan nog is het fijn als een duikschool net zo goed voor de spullen zorgt als je zelf zou doen.

Bella Vista Hotel
Er is het nodige te zeggen over het Bella Vista hotel. Wij kenden het niet, we wisten dat Voodoo divers echt tegen het hotel aan zit. Je loopt dus niet eens de voordeur uit, maar via de achterkant naar de duikschool en de aanlegsteiger voor de boot. Relaxed dus.
We hebben geboekt via Altours en die doen alleen all-inclusive reizen. Hadden wij niet nodig, ik ben welgeteld 1 dag tijdens lunchtijd in het hotel geweest, avondeten hebben we er ook 1 keer gedaan. Het eten is niet slecht maar, op de toetjes na ook niet super. Lunch is warm en vergelijkbaar met avondeten. Als ontbijt is het prima, zeker omdat je pannenkoeken en/of omelet ter plekke voor je klaar kunt laten maken. De kamers zijn niet slecht, het is geen top-hotel, maar je betaald ook geen top-prijzen. Lig je bij het zwembad dan wordt je “lastig gevallen” (aangesproken) door mensen die je een massage in de massagesalon willen verkopen, of een henna tattoo, of je willen uitnodigen voor de bingo-avond met live muziek.
Is niet zo vreemd natuurlijk, het hotel is half leeg, Hurghada draait op 18% van het aantal toeristen dat er in de hoogtijdagen kwamen, je ziet aan het aantal mensen dat ’s ochtends in de eetzaal borden aan het opruimen is dat de lonen vast niet hoog zijn, kortom ze zullen moeite hebben om de tent draaiend te houden.
Bella Vista Hotel, Hurghada Bella Vista Hotel, Hurghada Bella Vista Hotel, Hurghada
Wat mij betreft boeken we dus de volgende keer weer hetzelfde hotel al zou ik dan een kamer op de 1e t/m 3e verdieping vragen zodat het wat gemakkelijker is om ’s nachts de schuifdeuren open te laten voor frisse lucht (muggen zitten er binnen ook wel als je de deuren dicht houdt) en om spullen op het balkon te laten drogen.
Voor het overige voldeed het gewoon wat mij betreft.

Is het wel veilig?
Er zijn een aantal mensen geweest die me toch zorgelijk aankeken toen ze hoorden dat we naar Hurghada gingen tijdens de april/mei-vakantie. Dat ik dat durfde. Tja, het is al een tijdje onrustig in Egypte, zo kun je ook lezen op de website van de Rijksoverheid. Hurghada, de badplaats waar wij zijn geweest ligt, net als de hele kuststrook in een “gele” zone. De Sinaï is deels rood, voor de rest van Egypte geldt code oranje. Toegegeven, voor Brussel, Parijs en Londen wordt code “groen” gegeven, verschil met die plaatsen is er inderdaad wel. Maar onveilig heb ik me er niet gevoeld.
De verkopers die je hun winkel in willen praten zijn ongetwijfeld nog een stuk volhardener dan dat ze waren toen de stad vol zat met toeristen, maar vanuit dat oogpunt kun je het ze ook niet echt kwalijk nemen.
En ja, er zijn heel wat delen van de stad waar ik te voet niet alleen in het donker naar toe zou gaan. Van de andere kant, 25 jaar geleden kwam ik in Amsterdam al Amerikanen tegen die op het hart gedrukt was om toch vooral na 6 uur ’s avonds niet het hotel uit te gaan. Want Amsterdam was niet veilig. Een beetje gezond verstand en er rekening mee houden dat je in een land bent waar je de taal niet van spreekt (en niet iedereen Engels spreekt) en waar het welzijnsniveau een stuk lager ligt dan in Nederland (en waar dus ook echte armoede is), brengt je al een heel eind.

Voor herhaling vatbaar?
Absoluut! Wanneer? Weet ik nog niet, maar het was zeker voor herhaling vatbaar.

Vodafone
Note to self: volgende keer gewoon even bij de Vodafone balie in de bazaar tegenover het hotel een prepaid data-kaartje halen. Ja, het was eigenlijk wel fijn om veel offline te zijn (de gratis wifi in de hal was ’s ochtends ok, ’s avonds knudde), maar vanaf de boot alvast wat foto’s kunnen delen via Facebook is ook wel handig.

Over de foto’s bij de logs
Even voor de duidelijkheid: we duiken als gezin met 4 personen en 2 camera’s. Ook dit jaar hebben we nog geen waterdichte (haha) administratie voor wat betreft wie op welk moment foto’s maakt met een van de twee camera’s. Soms weten we het precies, soms zijn dezelfde soort foto’s vaker gemaakt. Ik kan dus niet alleen de credits van alle foto’s claimen. Is iets wat we in de toekomst beter gaan regelen nu we meer en (al zeg ik het zelf) ook steeds betere foto’s gaan maken.
Het waren er overigens eerst ruim 1.200 die zowel in RAW formaat als in JPG formaat gemaakt worden. Dat terug brengen naar iets minder dan de helft op Flickr, witbalansen waar nodig en converteren van RAW naar JPG was een flinke klus. Bekijk het totaaloverzicht hier.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
5 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback

Gedaan: 10 dagen duiken met Voodoo Divers in Hurghada, Egypte https://t.co/zKrvysNTfi @voodoodivers #duiken #egypte https://t.co/H1qetH3Wxd

trackback

[…] vandaag weer aan het werk na 10 heerlijke dagen duiken in Hurghada, Egypte. Meer daarover kun je hier lezen. Voor wie twijfelt en nog nooit in de Rode Zee heeft gedoken: het is een […]

Florina
9 mei 2016 22:15

Pierre,
Ademloos…. dat was ik na het bekijken van je foto’s… En dat in combinatie van bovenstaand overduidelijke verslag en ‘review’ kan ik alleen maar concluderen: het was een supervakantie! En het is je van harte gegund!
Dank je wel dat je erover blogde. Heel fijn om te lezen.
Groetjes, Florina.

Edward
Edward
11 mei 2016 17:04

Leuke reportage, mooie foto’s en alles wel heel herkenbaar!
Goed dat jullie het zo positief ervaren hebben, wij zijn er in juli weer!

Groetjes Edward, Simone en Natascha

Ed vd knaap
Ed vd knaap
11 mei 2016 19:31

En weer een egypteganger erbij mooi verhaal leuk om te lezen,ben het geheel met je eens het is top duiken bij die jongens van voodoo kom er regelmatig ff buurten! Gr ed vd knaap