Welke fietstrainer: To Tacx or Not?

Tacx Fortius De foto hiernaast plaatste ik nu bijna 2 jaar geleden online. Het was midden in de winter van het jaar waarin ik voor het eerst de Elfstedentocht zou gaan fietsen. Dat was voor mij op dat moment voor het eerst een tocht van >200 km. Toen wist ik nog niet of ik dat zou kunnen en ik wilde alle mogelijke voorbereiding die ik kon krijgen nemen. En een hobby mag geld kosten. Dat deed het ook, want de Tacx Fortius Multiplayer die ik gekocht had moest toen € 664,45 kosten. En dat was dan zonder het scherm dat ik aan de muur had hangen, zonder de laptop (die had ik al) en het extra achterwiel met speciale Tacx-band.

Nu krijg ik van tijd tot tijd vragen in de trant van “Welke Tacx zou ik moeten kopen?”, “Ben jij tevreden over jouw Tacx?”, “Zou je hem nog een keer kopen?”. Daarom vond ik het wel tijd worden om er een complete blogpost aan te wijden.
Laat ik het antwoord op die laatste vraag alvast verklappen: “Nee, waarschijnlijk niet!”.

Waarom deze combinatie gekocht?
Ik was vooraf in de veronderstelling dat ik vaker/meer gebruik zou maken van de opties om in virtuele omgevingen rond te fietsen of zelfs online tegen andere (levende) tegenstanders te fietsen. Daarnaast heeft de Fortius een “rem” die ook als motor kan dienen. Dat betekent dat als je je benen stil zou houden op een helling bergaf, je automatisch sneller gaat, zoals dat in het echt ook zou gebeuren.

Helaas bleek het online fietsen extra geld te kosten (abonnement) en het fietsen in een virtuele wereld viel nogal tegen (na een paar keer de route kwijt geraakt te zijn was de lol er wel een beetje vanaf).
Daarnaast bleek ik eigenlijk in het begin al tevreden met één simpele feature: importeer een GPX-bestand van een route en volg die. De weerstand wordt automatisch zwaarder als je bergop moet en lager als je bergaf fietst. Je kon de route volgen op Google Earth, tegelijkertijd zien hoe hart je fietst, het vermogen, je hartslag, kortom, alles wat ik zou willen kunnen.

Software
De software van Tacx is berucht. Het is uitgebreide software, maar als het niet werkt, dan schijn je een probleem te hebben. Mijn werk-laptop trok het allemaal maar net. Dus was ik elke keer ook weer heel benieuwd of de volgende update daar verbetering in aan zou brengen. Ik begon met versie 3.5 van de Tacx software. Die versie 3 is uiteindelijk tot een versie 3.13 gekomen.
Toen ik onlangs de software op een ander systeem wilde installeren bleek ik niet in één keer 3.13 te kunnen installeren of van 3.5 naar 3.13 te kunnen updaten. Zelfs de stand-alone (downloadbare) updates van 3.5 t/m 3.13 bleken niet allemaal te werken. Ik moest uiteindelijk stap voor stap, vanuit de Tacx software de updates starten van 3.5 naar 3.6, van 3.6 naar 3.7 etc. en dan zo door tot 3.13.
Toen ik dat eenmaal gedaan had kwam ik achter een andere wijziging. Google heeft een tijd geleden besloten dat het gebruik van Google Earth in de Tacx software niet zomaar meer gedoogd kon worden. Dus sinds versie 3.10 moet je een jaarlijkse licentie van 30 euro kopen om Google Earth te mogen gebruiken.
Laat dat nou nét de feature zijn die ik het meeste gebruik. Dus ben ik op 3.9 blijven zitten om te voorkomen dat ik elk jaar hier voor betaal.

Een update naar versie 4.x van de software is ook dusdanig duur dat ik die maar even laat zitten.

Maakt zo’n ding veel geluid?
Ja, enorm veel lawaai. Als ik een film wil kijken tijdens het fietsen, dan moet ik de audio flink hoog zetten. Je wilt dit ding niet in een ruimte hebben staan waar iemand TV zit te kijken of zo.

Kun je er ook “gewoon” mee fietsen, dus zonder filmpje?
Jazeker, ik fiets meestal zonder video, maar met alleen een GPX-track.
Met de GPX-track die ik inlaadt wordt de weerstand op het wiel verhoogd of verlaagd. Door te schakelen fiets je dan lichter of zwaarder. Het inladen van zo’n GPX-bestand is redelijk eenvoudig en ik heb dat ook gedaa.

Heb je altijd een laptop nodig?
Bij de Tacx Fortius heb je altijd een computer nodig, er zijn ook Tacx-modellen waar je met of zonder computer kunt trainen. Ook zijn er modellen die met een iPad samenwerken. De ontwikkelingen op dit gebied gaan hard, kijk zeker ook even op http://www.tacx.com/nl/products/trainers voor een overzicht.

Bij de Aldi hebben ze een Fietstrainer staan die (zover ik kan zien) helemaal niet met filmpjes of tracks werkt, daar moet je waarschijnlijk zelf zwaarder schakelen.

Hoe makkelijk gaat het opbouwen?
Het is echt een gevalletje “1x opbouwen en dan de hele winter laten staan” want je wilt de hele constructie echt niet elke keer weer opbouwen en afbreken. Ook al niet omdat je dan de rem opnieuw moet kalibreren. Ik vond zelfs de laptop iedere keer aansluiten en loskoppelen teveel gedoe, dus nu hangt er een Mac Mini aan. Er is namelijk niets zo goed in het draaien van Windows als een Mac. 😉
En je wilt eigenlijk sowieso een tweede fiets, speciaal voor op de Tacx. Het is namelijk niet aan te raden om een gewone wegband te gebruiken op de Tacx. Het rubber daarvan kan namelijk niet goed tegen de hogere temperatuur als gevolg van de wrijving.  En ik zal vast lui zijn, maar als ik in het voorjaar als het regent eerst het achterwiel van mijn fiets moet omwisselen, dan de fiets op de Tacx moet zetten, de rem moet kalibreren en dan eindelijk een uurtje kan fietsen waarna ik het geheel weer zou moeten omwisselen als ik de weg op wil, dan gaat mij de zin al redelijk over.

Is het niet slecht voor je fiets?
Dat is een goede vraag. Je gebruikt voor je achterwiel een aparte naaf om de fiets in het frame met de rem/motor op te hangen. Op zich veert dat allemaal wel wat, dus ik neem aan dat zo een deel van de krachten opgevangen wordt, maar of dit slecht is voor je fiets? Ik ben er eigenlijk een beetje vanuit gegaan dat áls het slecht was, het internet al lang vol stond met verhalen daarover. Maar zelfs bij ervaren testers als DC Rainmaker ben ik daar nooit opmerkingen over tegen gekomen.

Zou je als je nog eens kon kiezen, dezelfde nemen?
Ik begon de toelichting al met de opmerking dat ik niet meer dezelfde Tacx zou kopen als dat ik nu gedaan had. En niet alleen omdat deze nu niet meer te koop is.
Maar eerlijk is eerlijk, een echt alternatief dat beter is, weet ik ook niet helemaal.

Omdat ik de afgelopen maanden zelf een aantal keer Spinninglessen gegeven heb, heb ik ook een aantal lessen gemaakt/samengesteld. Dan heb je dus ongeveer 45 minuten aan muziek en oefeningen waar je jezelf ook solo tamelijk mee in het zweet kunt werken. Dus een ‘gewone’ Spinningfiets thuis zou voor mij ook al iets zijn waar ik me stevig mee zou kunnen vermaken. Maar een Spinningfiets is nóg moeilijker op te ruimen, d.w.z. die staat er eigenlijk altijd.

Jammer van een gewone Spinningfiets vind ik ook dat er helemaal niet bijgehouden wordt van een oefening, geen wattage, hartslag, afgelegde afstand, snelheid. Deels is dat ook niet nodig/zinvol, maar voor de vergelijking met je inspanningen een week eerder is dat toch wel handig.
Ook zou ik wel graag een ‘automatisch’ programma willen kunnen samenstellen, bijvoorbeeld op basis van een GPX-bestand. Dus zoals ik nu ook doe op de Tacx.

En daarnaast is de ergonomie van een Spinningfiets toch net weer wat anders dan van een racefiets, neem alleen de vorm van het zadel al, maar ook van het stuur. Zadel zou je nog kunnen wisselen, maar met de Tacx bereik ik toch meer een vergelijkbare situatie als op de weg.

Helaas blijkt zelfs een peperduur apparaat (zo’n €1.500,-) als de Pro-Form Le Tour de France speedbike niet altijd even goed uit de reviews te komen.

Niet dat ik het in mijn hoofd zou halen om zo’n bedrag uit te geven aan een fiets om thuis mee te trainen.

Daarom, geen direct koopadvies, maar een aantal zaken om over na te denken:

  • Denk goed na over wat je wilt voordat je koopt; welk soort trainingen wil je kunnen uitvoeren? Waar heb je plek voor?
  • Watertanden van virtuele opties is leuk, maar geef er je geld niet aan uit, kans is klein dat je ze ooit gebruikt;
  • Heb je een fiets die je een heel winterseizoen vast kunt toewijzen aan je trainer?
  • Wat is de bovengrens van je budget?
  • Ga er vanuit dat je veel liever buiten fietst dan binnen en dat je elke mogelijkheid die je hebt om buiten te fietsen aan zult grijpen; zorg er voor dat je oplossing ook in het voorseizoen en naseizoen handig is.

Overigens, afgelopen tijd was ik tijdelijk even niet in het bos te vinden en ook niet in de sportschool. Reden: stevige verkoudheid en daarom geen fut om te trainen/fietsen. Dan is een mogelijkheid om thuis te kunnen fietsen extra handig. Groepstrainingen zijn bedoelt om je flink op te jutten, thuis kun je je eigen tempo bepalen en rustig weer op gang komen. Of je dat op een Spinningfiets doet of op een Tacx maakt dan niet zo heel veel uit. Belangrijkste is dat je lekker kunt fietsen.

En: zorg voor een TV, iPad of iets anders om naar te kunnen kijken terwijl je aan het trainen bent. Want anders wordt het snel saai.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback
8 november 2013 19:23

Welke fietstrainer: To Tacx or Not? Via @PeterMcAllister http://t.co/PBsb7DWEsU