Retour Zoutelande – Domburg – Burg-Haamstede

Some contents or functionalities here are not available due to your cookie preferences!

This happens because the functionality/content marked as “Google Maps” uses cookies that you choosed to keep disabled. In order to view this content or use this functionality, please enable cookies: click here to open your cookie preferences.


Grotere kaart weergeven
Bekijk een uitgebreider overzicht op de Garmin website
Totaal: 81,48 km totaal
Duur: 03:11:33
Gemiddeld: 25,5 km/uur (met autopause)
Gemiddelde trapfrequentie: 79 omwentelingen per minuut
Weer: 5,0°C-15,0°C, droog, pittig windje
Omstandigheden: Met de wind mee was het heerlijk, tegen de wind in wat zwaarder 😉
Gereden met: de Ridley Blast 29er

Toen Koene Rem via zijn Facebook pagina een verwijzing naar mijn tocht van afgelopen maandag deelde, leidde dat tot een aantal reacties, o.a. van Wim Ijpelaar die een aantal tracks van tochten die hij hier in Zeeland gefietst heeft deelde. Hij verwees daarbij ook naar het Patrick Tolhoek MTB parcours bij Burg-Haamstede. Dat klonk wel interessant. Het was wel bijna 40 km fietsen van Zoutelande af, maar de route ging voor een groot deel door de duinen en ook over de Oosterscheldekering, daar was ik met de fiets nog niet eerder overheen geweest. Dus ook de tocht er naar toe was al de moeite waard.

Gisteren was het er niet van gekomen, maar vanochtend was de lucht mooi blauw.
Zoutelande
Een blik op buienrader leerde me dat dat zeker niet zo de hele ochtend zou blijven (het trok inderdaad al snel dicht), maar het zou wel droog blijven. Met de wind vanuit het zuiden zou ik pas op de terugweg hoeven af te rekenen, zorgen voor later dus.

Tussen Zoutelande en Westkapelle was de gemeentelijke groendienst in ieder geval flink aan de slag geweest. Want waar maandag nog veel bladeren en takken lagen van de regen/storm van zondag, waren de fietspaden door de duinen nu weer helemaal schoon.
Zoutelande Zoutelande
Tot in de buurt van Vrouwenpolder was het bekend terrein, al was er vanochtend onderweg meer te zien dan afgelopen maandag. Een paar patrijzen die geen haast hadden om over te steken een vrouwtjeshert dat overstak én een mannetje met vol gewei. Die rende een stuk langs het fietspad op omdat aan zijn andere kant een hekwerk stond. Mooi!

En toen lag hij daar in de verte: de Oosterscheldekering. Ik blijf zulke bruggen, dijken of sluizen heel mooi vinden, ook al betekent het er in mijn uppie overheen fietsen in de regel dat ik stevig tegen de wind (die je dan altijd wel hebt) op moet boksen.
Nu viel dat héén heel erg mee. De wind kwam vandaag uit het zuiden en dus in mijn rug. De planners/ontwerpers van de Oosterscheldekering hebben er voor gezorgd dat je als fietser in ieder geval alle kanten van de Oosterscheldekering te zien krijgt. Dus fiets je een deel aan de linkerkant, dan steek je door naar de rechterkant, maakt een boog over Neeltje Jans en gaat dan weer terug naar de linkerkant. Prima hoor, het uitzicht was er mooi genoeg voor.
Zoutelande Zoutelande
(de linkerfoto is voordat ik er overheen ging, de rechter voordat ik terug kwam, duidelijk zichtbaar is dat de lucht al dicht aan het trekken was!)

Toen ik aan de overkant aan kwam wist ik dat ik “alleen” nog maar even het Patrick Tolhoek MTB parcours hoefde te vinden. En omdat ik geen idee had hoe ik dat zou doen, besloot ik gewoon het eerste het beste bord te volgen dat ook aantrekkelijk leek. Dat van de Noordzeeroute. Die bracht me in het duingebied van Burgh-Haamstede waar blijkbaar ook een compleet geasfalteerde fietsroute aangelegd is. Door de duinen, dus niet vlak, maar zeker geen MTB-route. Die blijkt daar ook te liggen, want op een gegeven moment zag ik in een ooghoek het bekende MTB-bordje (in het rood dit keer) dat aan gaf dat er een MTB-route vanaf het fietspad af de duinen in ging. Ik vind het toen wel goed genoeg en heb de gemakkelijke route afgefietst. Zeker omdat ik wist dat ik nog bijna 40 km terug moest (tegen de wind).
De route blijft dus nog even op het lijstje “TO DO” staan, want uiteraard moet ik hem ook nog een keer compleet fietsen.

Terug over de Oosterscheldekering ging een stuk trager dan heen, omdat ik nu wél de wind pal van voren had. Door de duinen was dat weer niet zo’n probleem, op de zeedijk bij Westkapelle was het weer wat harder werken. Voor de rest liep het best lekker.
Op zich was ik daarom ook niet echt heel erg tevreden met de 25,5 km/uur gemiddeld. Natuurlijk, de afstand was dubbel ten opzichte van maandag, maar 1,5 km/uur gemiddeld minder is wel een groot verschil. Och ja, het was in ieder geval een mooie tocht, door een mooie streek en met best mooi fietsweer.

Deel dit bericht:

4 Comments

  1. Leuk verslag Pierre en doe zeker nog een keer de MTBroute , hij is maar n km of 7 maar best pittig.
    En wat betreft de OSK kun je bij de Sluis kiezen of je links langs de Noordzee fietst of recht langs de Oosterschelde , kan wel een gunstig zijn met strakke westenwind hahaha.
    Nog een fijne vakantie !!!
    Groeten Wim

  2. Pingback: Koene (@Koene_Rem)

De reacties zijn gesloten.

Op deze website wordt gebruik gemaakt van tools die kleine bestanden (cookies) op je computer opslaan. Cookies zijn veilig en worden gebruikt de site goed te laten werken en om (anonieme) gebruiksrapportages te maken (technische cookies). Andere cookies, zoals van YouTube of Addthis kun je naar wens uitschakelen, maar dan werkt die functionaliteit (uiteraard) ook niet. Je kunt via dit voorkeurvenster schakelen tussen je keuze. Lees meer over het privacybeleid van dit weblog