Langenboom-Millingen-Langenboom


Bekijk een uitgebreider overzicht op de Garmin website
Totaal: 125,75 km totaal
Duur: 04:13:52
Gemiddeld: 29,7 km/uur (met autopause)
Gemiddelde trapfrequentie: 84 omwentelingen per minuut
Aantal hoogtemeters: 648 meter
Weer: 10,0°C-20,0°C, Het zag er dreigend uit vanochtend, maar het bleef droog.
Omstandigheden: Heerlijk fietsweer, pittige wind (14 km/uur uit WZW)
Gereden met: de  Ridley Fenix Classic

Er zijn van die dagen, die beginnen verkeerd en worden alleen maar slechter gedurende de dag. Vandaag was gelukkig niet zo’n dag. Hij begon wel heel slecht. Om half 6 werd ik wakker omdat er kramp in mijn linkerkuit schoot. Daar heb ik niet vaak last van in bed, maar als het gebeurt, dan ook heftig en van het soort dat je daarna ook nog wel voelt. Dus toen ik om 6 uur opstond, had mijn linkeronderbeen er niet echt heel veel zin in. Buiten miezerde het een beetje. Kortom, niet echt omstandigheden waardoor je heel erg veel zin krijgt om te gaan fietsen. Ik ben tóch gegaan. En heb er gelukkig geen spijt van gekregen. Na de start vanuit Langenboom sloot ik aan bij een groepje van vier heren uit Riethoven. Die fietsen met een mooi tempo van rond de 30-32 km/uur en ‘draaiden’ om commando steeds netjes door. Na er eerst een tijdje achter gehangen te hebben ben ik gaan meedraaien in het treintje. Dat liep lekker.
In Duitsland kwamen we ook in een wat heuvelachtiger gebied. Daar viel het groepje een beetje uiteen. Er was er één die niet zo goed kon klimmen en ik ging juist heel lekker omhoog. In het bos na die eerste klim ging het ook heel mooi en recht naar beneden. De Garmin en de Endomondo app op mijn iPhone verschillen van mening over hoe snel het ging. De ene zegt max. 54,7 km/uur, de andere zegt 56,6 km/uur, ik vind het beide goed.

Het zag er in Duitsland nog best dreigend uit, maar het is de hele rit droog gebleven, wel zo prettig. De gemiddelde snelheid bij de stop na 68 km lag op 31,3 km/uur. Dat zou nog gaan zakken. De eerste reden daarvoor was dat er nog wel een paar klimmetjes kwamen waarvan we er één (de Van der Veurweg -> Bosweg in Beek), twee keer gedaan hebben omdat ze een pijl weg gehaald hadden waardoor we weer onder aan die weg terecht kwamen. Toen we hem de tweede keer gedaan hadden stond er iemand een nieuwe pijl te bevestigen die aangaf dat we na de afdeling door de Nieuwe Holleweg linksaf de oude Holleweg op moesten.

Overigens: wijze les van vandaag is toch wel dat het principe van plakken van je banden (na thuiskomst) als je ze lek gereden hebt, wellicht voor een paar euro besparing zorgt, maar als je er, zoals de heren vandaag deden, 2 bij je blijkt te hebben die toch nog een gat bevatten, dan maakt dat een stop om even een band te wisselen wel extra lang. Ik heb zelf 2 nieuwe reservebanden bij me voor zulke gevallen. Plakken doe ik niet.

De tweede reden voor het zakken van de gemiddelde snelheid was de wind. Hoewel het al harder gewaaid heeft de afgelopen maanden, hadden we hem terug regelmatig pittig op de kop of van opzij. En dat zorgde er voor dat ik het toch ook wel weer fijn vond dat we terug in Langenboom waren. Het was een mooie rit met mooi weer. En hoogtemeters zijn toch best wel grappig in een tocht.

De kramp van vanochtend heeft er wel voor gezorgd dat ik de toertocht voor zondag geschrapt heb. Waarschijnlijk ga ik wel een rondje fietsen, maar dan vanuit huis. Over een week (2e Pinksterdag) staan de 235 km van de Fietselfstedentocht voor de deur en een week later de 200 km van de Ronde van het ED. Een zondag rustig aan doen is dan helemaal niet verkeerd. Endomondo heeft de test van vandaag goed doorstaan. Niet 100% live kunnen tracken omdat mijn SIM-kaart niet ingesteld stond op roaming (wel zo verstandig), dus in Duitsland geen live beeld. De eerste 70 km trokken ongeveer 40% van de accu van de iPhone leeg, dat betekent dat voor de Elfstedentocht de externe accu wel gewoon mee moet (net als vorig jaar), maar dat is geen probleem.

Zoals gezegd, wel verschillen tussen wat Endomondo trackt en de Garmin:

Endomondo Garmin
Afstand 129,61 km 125,75 km
Gemiddelde snelheid 29,4 km/uur 29,7 km/uur
Hoogtemeters 677 meter 648 meter
Max. snelheid 56,5 km/uur 54,7 km/uur
Tijdsduur 04:18:30 04:13:52
Calorieën 4.208 5.001

Een aantal dingen kan ik verklaren. De Garmin berekent de afstand en snelheid op basis van de omwentelingen van het wiel, Endomondo op basis van de GPS van de iPhone. Dat laatste is onnauwkeuriger. De Garmin schakelt op pauze bij snelheden < 5 km/uur, bij Endomondo staat autopauze wel aan, maar zonder snelheid. Als hij dat later detecteert, dan verklaart dat ook het verschil in gemiddelde snelheid. Nou ja, tot nu toe gebruikte ik de Garmin altijd als referentie, daar hou ik nu ook aan vast.