22e Klaver van Brabant


Bekijk een uitgebreider overzicht op de Garmin website
Totaal: 140,47 km totaal
Duur: 04:40:12
Gemiddeld: 30,1 km/uur (met autopause)
Gemiddelde trapfrequentie: 79 omwentelingen per minuut
Weer: 2,0°C-18,0°C, droog, 5 km/uur NNO wind
Omstandigheden: Heerlijk fietsweer!
Gereden met: de Ridley Fenix Classic

Vorige week had ik nog een beetje gebaald dat mijn gemiddelde snelheid op de terugweg vanuit Eindhoven net onder die toch wel magische grens van 30 km/uur gezakt was. Geen halszaak natuurlijk, maar wel iets wat deze week door mijn hoofd speelde. Geen lichamelijke klachten (zoals vorig jaar), lekker weer (beetje frisse start, maar heerlijk) en deze 22e Klaver van Brabant was dik 20 km korter dan de tocht van vorige week. Daar moest toch een lekker tijd voor neergezet kunnen worden? De dag begon weer met vertrek vanuit thuis, eerst 10 km naar Asten om in te schrijven. Dat ging met 30,5 km/uur gemiddeld. Nette start dus. Dit keer geen groepje om bij aan te sluiten vanaf de start (zoals vorige week), dus alleen vertrokken. Het is duidelijk te merken dat ik inmiddels niet meer de langzaamste ben, want ik haalde nu van tijd tot tijd individuele deelnemers en groepen in. Eerst een groep uit Someren en daarna eentje uit Mierlo (compleet met fluit gebruikende aanvoerder). Toch zag ik na een tijdje een groepje van achteren dichterbij komen. Het was een groep van 9 renners uit Meyel die me na 55 km oppikten. Aansluiten en meedraaien dus. Ging lekker en het verbaasde me dan ook een beetje toen ik bij de pauzeplek na (voor mij) 70 km zag dat het tweede deel net wat langzamer gegaan was (29,8 km/uur gemiddeld). Toch wat veel verloren in dat eerste stuk alleen.

Nou was ik er vanuit gegaan dat ik, net als vorige week, de wind op het tweede deel in de rug zou hebben. En ook nu ging ik dus, na een niet al te lange stop, alleen op pad voor dat tweede deel. Maar dat viel dus toch wel tegen. Er was veel meer wind, die weliswaar niet hard was, maar omdat ik ook geen enkel zicht op andere deelnemers had, zakte mijn humeur en het gevoel in mijn benen na zo’n 90 km toch wel een beetje in. Extra sanitaire stop, wat extra eten en weer verder. Na 100 km nog maar een stop en ook even armstukken af, handschoenen gewisseld (van dunne dichte handschoenen naar open handschoenen) en weer verder. Gelukkig gebeurde na nog eens 10 km datgene waar ik een beetje op zat te hopen: ik werd opgepikt door een groep. En wat voor een groep. Het waren de heren van TWC Asten en zeker niet hun langzame groep!

snelheid_22e_klaver_van_brabant

Hierboven zie je het snelheidsverloop vanaf 100 km. Het stuk van 110 km tot 130 (aankomst in Asten) was samen met TWC Asten. Er zaten de nodige bochten, oversteekpunten, kruisingen etc. in, en na elke vertraging ging het weer even extra hard in de beugels om tempo te maken. Tot twee keer toe gingen we op het vlakke zo tot tegen en zelfs even over de 40 km/uur heen. Maar het was heerlijk! En mijn benen? Die heb ik niet meer gehoord totdat we in Asten waren. En de gemiddelde snelheid, die eerst gezakt was tot onder de 30 km/uur zat in Asten weer netjes op dezelfde 30,1 km/uur van vorige week bij aankomst in Eindhoven. Nou was ik vorig jaar op de 10 km van Asten terug naar Deurne de man met de hamer tegen gekomen. En ik wist dat ik ook nu weer overwegend de wind tegen zou hebben. Maar ik zou die gemiddelde snelheid tot thuis brengen, dat was iets wat zeker was. Dus rustig even 10 minuutjes pauze gehouden in Asten. Ik had zo’n lekker stuk appeltaart willen eten dat ze er verkochten, maar de dames van het terras hadden het net wat té druk, dus helaas. Dan maar een reep. En toen op naar Deurne. Je ziet aan het plaatje hierboven dat ik, ondanks de wind tegen, de rotondes onderweg en de dorpskernen waar ik doorheen moest, de snelheid goed hoog genoeg kon houden om extra tevreden thuis aan te komen.

OK, ik weet het, het gaat helemaal nergens over. Maar ik wilde vandaag wat bereiken, ging er voor, had met tegenslag te maken onderweg waarbij het er niet naar uitzag dat ik mijn doel zou halen, en wist het uiteindelijk tóch te doen. Fietsen doe je met je benen, maar ook met je hoofd! 🙂

Volgende week dinsdag 30 april is de Oranjetocht vanuit Horst. Mooie tocht (zie vorig jaar) met wat heuveltjes en afdalingen in Duitsland. Hopen op mooi weer. Zóndag er voor is de Twan Poelsklimclassic vanuit Ottersum / Gennep. Of ik die ook fiets laat ik een beetje van het weer afhangen.