Voorjaarstocht


Bekijk een uitgebreider overzicht op de Garmin website
Totaal: 162,56 km totaal
Duur: 05:28:43
Gemiddeld: 29,7 km/uur (met autopause)
Gemiddelde trapfrequentie: 79 omwentelingen per minuut
Weer: 10,0°C-20,0°C, droog, beetje wind (13 km/uur)
Omstandigheden: Heerlijk voorjaarsweer.
Gereden met: de Ridley Fenix Classic
Vorig jaar schreef ik na afloop van de Voorjaarstocht: “Het ging vandaag niet om snelheid, maar om afstand“. Maar dat was vorig jaar. Dit is dit jaar en waar ik toen heel tevreden was met de 27,11 km/uur over 167 km, baalde ik vandaag een beetje van de 29,7 km/uur over 162,5 km. Ik zal uitleggen waarom. Net als vorig jaar was vandaag de eerste rit waarbij ik wat meer afstand zou gaan maken. De afgelopen drie ritten zaten steeds zo tussen de 100-110km, vandaag zou ik van Deurne naar Veldhoven fietsen, het rondje van 100 km fietsen en dan weer terug. Totaal vorig jaar 167 km, nu iets minder (geen idee waar dat aan ligt).
Vanochtend op tijd vertrokken, om 7 uur de deur uit richting Veldhoven. Rustig opwarmen, weinig last van ander verkeer en dat eerste stuk van bijna 30 km ging met een mooie 29,6 km/uur gemiddeld. Ingeschreven en vertrokken. Vorig jaar heb ik de rit bijna helemaal alleen gefietst, dit jaar was ik lui en pikte ik aan bij een groepje dat best fors van start ging.  Net als vorig jaar kwam ook nu de wind weer uit het Zuiden en dat betekende 50 km wind tegen en dan weer 50 km wind mee, ideaal eigenlijk. Maar snelheden van boven de 30 km per uur, die haalde ik vorig jaar niet. Op een gegeven moment werd het erg gortig en ging het regelmatig tot tegen de 35 km/uur. Het gevolg was dat het groepjes in tweeën brak en ik in een groepje van vijf personen over bleef. Met een snelheid van nog steeds net iets op de 30 km/uur gingen we door. Het tweede stuk van 55 km tot aan de pauzeplek ging met 29,9 km/uur. Zeker niet slecht voor een stuk tegen de wind in. Bij de pauzeplek verloor ik de andere vier uit het oog en omdat ik niet zo’n lange pauzehouder ben, besloot ik alleen door te gaan. Ik had immers toch de wind in de rug. De 48 km terug gingen lekker al begonnen mijn benen toen we de 100 km totaal gepasseerd hadden wel zo af en toe te sputteren. Moeten ze maar aan wennen. Het stuk terug gin met 30,6 km/uur gemiddeld waardoor het totaal gemiddelde na 130 km op een mooie 30,1 km/uur stond.

Bij de startplek even wat uitgebreider pauze gehouden, wat gegeten, bidons weer bijgevuld (drinken heb ik inmiddels onder de knie) en toen moest ik natuurlijk ook nog terug naar huis. En dat betekende eerst door Eindhoven heen. Met zijn ontelbare aantal verkeerslichten en vreselijke klinkerwegen, weg werkzaamheden en omleiding, kortom, het schoot voor geen meter op. Al was het maar omdat mijn benen natuurlijk ook niet helemaal fris meer waren. En daarom liep het gemiddelde terug naar 29,7 km/uur. Ik weet het, helemaal zot om daar ontevreden over te zijn, is natuurlijk ook niet echt zo. Want eigenlijk vind ik het gewoon hartstikke kicken dat ik nu met gemak mee kan draaien in groepjes die 30-32 km/uur fietsen. En hoewel ik natuurlijk tijdens de zwaarste 50 km heel veel gehad heb aan het kunnen meedraaien in dat groepje, heb ik er ook 110 alleen gefietst. Natuurlijk voel ik mijn benen na bijna 5,5 uur met dat tempo echt wel, maar een jaar geleden was ik daar gewoon niet toe in staat geweest.

Vandaag geen tijd gehad voor diepgaande overpeinzingen, in België twee hertjes gezien toen we door een bosrijk gebied fietsten, het blijft de moeite waar om om je heen te kijken bij het fietsen en niet alleen om het verkeer in de gaten te houden! 🙂
En wat was het een heerlijk weer vandaag. Ik ben vanochtend met beenstukken en armstukken vertrokken, maar zonder thermoshirt. De armstukken heb ik in Veldhoven al af gedaan, voor het eerst dit jaar blote armen. De beenstukken waren ook niet echt nodig, maar die stoorden niet (en het is nogal een gedoe om die uit te doen) dus heb ik ze aan gehouden. Helaas stond de fotograaf nog te slapen vanochtend, ik denk niet dat ik op de foto sta, en ze zijn nog wel zo mooi knalrood! Mijn benen zijn dus nog steeds spierwit. 😉

Volgende week de 22e Klaver van Brabant in Asten, dat is hier net om de hoek, dus ook daar met de fiets naar toe. Dat worden er dan in totaal 145 km. Vorig jaar zat die de week voor deze tocht in het programma en toen leerde ik wat het was om de man met de hamer tegen te komen. Ik zal er voor zorgen dat me dat dit jaar niet weer overkomt.

 

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback

Voorjaarstocht. 162,5 km met 29,7 km/uur gem. Heerlijk weer. Lekkere snelheid. http://t.co/dV68iHcj4Q #mijntoertocht #tcwilhelmina