Gelezen: Wielrenblad – jaargang 1 – nummer 1

Wielrenblad Vandaag maakte ik kennis met een nieuwkomer op de markt van bladen op papier over wielrennen: Wielrenblad. Ik moet zeggen dat de relatie een beetje moeizaam van start is gegaan. In het plastic om het blad zat een brief waarin ik begroet werd met “Beste lezer” en “Leuk dat je het eerste Wielrenblad hebt aangevraagd”. Ik ben heel erg benieuwd waar ik dat eerste nummer dan aangevraagd heb. Want daar kan ik me helemaal niet van herinneren. Maar goed, dat eerste exemplaar is gratis, dus toch maar eens lezen.

En eigenlijk valt het blad helemaal niet tegen. Het blad leunt duidelijk sterk op mooi beeldmateriaal. Dus veel grote foto’s, vergezichten etc.
Maar ook inhoudelijk af en toe wel zaken die ik op andere plekken nog niet tegen kwam . Zoals een tweetal zotten die een ‘Elfstedentocht’ (niet de officiële fietstocht) gedaan hebben op een moment dat het nog tamelijk koud was. Of een verslag van de ervaringen van een paar Britten die voor het eerst de Dodemanweg opgefietst zijn (ik weet hoe die voelt), een rondje Drielandenpunt in de sneeuw op de racefiets of een overzicht van de verschillende soorten koffie die je kunt bestellen.  Ook aardig, de routes die besproken worden zijn ook via de website te downloaden, voor als je ze zelf wilt fietsen.

Mocht je echter een abonnement willen afsluiten, dan moet je weer even slikken. Zo heeft het formulier een verplichte optie om je aan te melden voor de nieuwsbrief:
wielrenblad_nieuwsbrief

Niet fijn, niet slim.

Het is me ook nog niet helemaal duidelijk wat ze bedoelen met een jaarabonnement. Er wordt aangegeven dat het blad in 2013 in totaal 3x zal verschijnen. Nummer 1 heb je gratis ontvangen, er verschijnen er dus nog 2. Daar betaal je dan € 9,95 voor in combinatie met een gratis Ass Saver. Dat is dan geen slechte deal als je zo’n Ass Saver wilt hebben, want die kost zelf al bijna dat bedrag. Maar hoe het jaar dan loopt is me ook nog niet helemaal helder. Krijg je er nog twee en tellen ze het jaar als “2013” ? Of tellen ze 12 maanden vanaf nu en krijg je er nog drie?
En over opzeggen zegt het blad op papier dat dit “op elk moment” mogelijk is, terwijl online gesproken wordt over een opzegtermijn van zes weken “voor aanvang van de nieuwe betaalperiode”. Het blad vermeld de ‘normale’ abonnementsprijs van €14,95 terwijl ik die info op de website niet kon vinden.

Het is te hopen dat ze de informatie op de website snel updaten. Want het blad zelf is zoals gezegd best de moeite waard. Er is dik papier gebruikt en daardoor voelen de bladzijden lekker stevig aan. Het formaat is ook een flinke slag groter dan mijn iPad, A4-formaat, vergelijkbaar dus met een 11-inch scherm. En ook daardoor bladert dit op papier net wat fijner dan dat ik me voorstel dat het op de iPad zou doen. Belangrijk verkoopargument natuurlijk in deze tijd waarbij ik papier laat liggen als het even kan. Want ik blijf het jammer vinden: ik lees zo’n blad (en ook andere bladen over fietsen) maar één keer goed. En daarna niet meer. Ik zou ze eigenlijk moeten kunnen inleveren bij mijn lokale bibliotheek. Kunnen ze daar nog door anderen gelezen worden die zich geen abonnement kunnen veroorloven.