Houthalen-Helchteren


Grotere kaart weergeven
Bekijk een uitgebreider overzicht op de Garmin website
Totaal: 39,98 km totaal
Duur: 02:15:32
Gemiddeld: 17,7 km/uur (met autopause)
Gemiddelde hartslag: 166 slagen per minuut
Weer: -0,9°C, Droog, fris bij de start, maar best lekker
Omstandigheden: Zwaar vanwege de vele modder, maar wel weer lekker.
Gereden met: de Ridley Blast 29er

De Belg die ik in de laatste paar km voor het einde ingehaald had bleek zijn auto naast de mijne te hebben staan. Toen hij even na mij aan kwam zei hij “Het was zwaar”. En daar kon ik hem eigenlijk alleen maar gelijk in geven. Het was een loodzware tocht geweest met veel modder en dus veel ploeteren. Ik schrok toen ik de gemiddelde snelheid zag: 17,7 km/uur. Oei, zo langzaam had het nou ook weer niet gevoeld, maar eerlijk is eerlijk soms was “snel genoeg” ook gelijk aan “zorgen dat je blijft bewegen en niet om valt in de modder”.

Maar ik zou de tocht tekort doen als ik het alleen bij “zwaar” liet, ik vond hem, juist ook daardoor, wel ook heel lekker. Ik had begrepen dat hij gisteren al gefietst was door 250 Belgische militairen. Een deel van het parkoers ging ook over militair terrein, daar mag je normaal niet fietsen en ook nu waren er delen die afgezet waren met bordjes die aangaven dat het daar levensgevaarlijk was (mijnen, tanks, ingegraven soldaten? ik ben het niet gaan ontdekken). Het eerste stukje van het parkoers liet duidelijk zien wat het gevolg van zo’n “tweedaagse” kan zijn: het voordeel is dat de sporen in het bos zó duidelijk zijn dat je nauwelijks nog op bordjes hoeft te letten. Het nadeel is dat die ‘optimale paden’ van gisteren dat na een nacht vorst niet altijd meer zijn. Ik zie dat ik daar al veel van de snelheid heb laten liggen. Andere delen waren soms erg modderig (en dan van het type weg waarbij een tractor er zichtbaar wel doorheen kon en het dus lekker uitdagend gemaakt had) of nog heerlijk ruw (ik heb stukjes heide gehad waarbij het leek alsof er niet al meer dan 250 MTB-ers overheen gegaan waren).

Ach ja, ik was vandaag duidelijk niet de snelste, maar ook niet de traagste en ben voor mijn gevoel voldoende heren (en één dame) voorbij gereden.

Het was ook wel een interessante route in ander opzicht. Na een kilometer of 13 kwam er een splitsing waarbij de 30 en 40 km routes linksaf gingen en de 20 km route rechtdoor. Ik moest dus links. Maar iets voorbij dat bord kon je zien dat de bevoorrading (de pauzeplek) 500 meter daar vanaf was. En nee, ik ben dus niet maar gewoon even rechtdoor gefietst.
Zo’n zelfde moment kwam tegen het einde nog een keer waarbij de 40 km linksaf moest en de 30 km rechtdoor. Het pad rechtdoor was mooi en recht, linksaf stuurde je meteen de blubber in. 🙂

Ook heel fijn was dat de laatste paar kilometer (er werd netjes met bordjes afgeteld: nog 5 km, nog 3 km, nog 1 km) niet gewoon even uitfietsen waren of een stukje vlak asfalt. Nee, die gingen nog even lekker op en neer door het bos. Om het af te leren zullen we maar zeggen.

Volgende week weer gewoon op zondag in plaats van op zaterdag, gewoon in Nederland (in plaats van in België) en gewoon starten om 9 uur (in plaats van om 12:00 uur). Dan in Veldhoven bij De Stickerkoning ATB-tocht. Je zult zien dat ik nu zo vaak “gewoon” gezegd heb dat het vast geen gewone tocht gaat worden. 😉

[update] Ik had de GoPro thuis gelaten, maar Frits Motaar was er ook, en die heeft wel weer een filmpje online gezet:

Hoewel bij Frits alles vanzelf lijkt te gaan, ook de hellinkjes waar wij gewone MTB-ers moeten afstappen, laat het filmpje toch nog wel heel aardig de modder zien waar we zo nu en dan doorheen moesten.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback
10 februari 2013 07:39

MTB-Tocht Houthalen-Helchteren. Filmpje van Frits Motaar toegevoegd: http://t.co/Y1zIiWH2 Het laat goed de modder zien. 🙂 #mijntoertocht

trackback
10 februari 2013 07:50

@Kajrietberg Nee, ga optocht kijken vanmiddag. Ben gisteren wel wezen fietsen: http://t.co/Y1zIiWH2