Tacx trainingsresultaten op Garmin Connect

Tacx_conversie De software die ik bij mijn Tacx Fortius gebruik (versie 3.10) houdt ontzettend mooie en gedetailleerde grafieken bij van je trainingsactiviteiten en resultaten. Maar de applicatie heeft geen echt handige optie om die resultaten dan ook online overzichtelijk te maken. Vorig jaar gebruikte ik dan ook een nogal omslachtige methode: ik maakte een screenshot van de grafieken en voegde de overige data handmatig in een bericht toe (zie bijvoorbeeld hier).

Omdat ik tegenwoordig op de fiets buiten een Garmin gebruik, wilde ik nu de data eigenlijk ook gewoon daar, online via Garmin Connect kunnen opslaan.

En zoals zo vaak blijkt dat gewoon te kunnen, mits je de juiste stappen zet en de juiste software gebruikt.

Het eerste wat je moet doen is een gratis tooltje downloaden genaamd Ergograph. Dan moet je in de Tacx software je training in de Analyser openen en dan kiezen voor de HRM export (knop zit onder in het scherm). Je slaat dan een .HRM bestand op van je training. Als je Ergograph opstart (zie screenshot) zie je de meest minimale interface: twee knoppen (“Convert File” en “Convert multiple Files”). Kies “Convert File” (er vanuit gaande dat je één training wilt converteren), selecteer het .HRM bestand (je moet het bestandstype even op “Polar HRM Dateien (*.hrm)” zetten om het bestand te zien en klik op “Openen”.

Er verschijnt dan weer een dialoog voor het opslaan van het geconverteerde bestand. Zorg er wel voor dat je als bestandformaat nu kiest voor “Garmin TrainingCenter Dateien (*.tcx)” en klik dan op “Opslaan”. Als het goed is krijg je daarna een popup die aangeeft dat de conversie succesvol was.

Het .tcx bestand kun je nu gewoon uploaden naar Garmin Connect. Er zitten geen GPS-data in, maar wel snelheid, hartslag, cadans, hoogte, en vermogen (vreemd genoeg in de grafiek “voeding” genoemd). Met uitzondering van de totale verbruikte energie (die je in de Tacx rapportage wel krijgt), is dat alle data die je wilt hebben.

Ik maak geen gebruik van de “insluiten” optie die Garmin Connect biedt. Daarmee krijg je automatisch alle basisdata in een iframe te zien. Ik heb te vaak meegemaakt dat die (tijdelijk) problemen gaf en dan krijg je niets te zien (behalve een foutmelding in het frame), dus dat doe ik nog steeds handmatig. Ik gebruik wel een plugin waarmee ik gemakkelijk een snippet met een tabel invoeg (is weer ander verhaal).