Jumbo Veldtoertocht Luyksgestel


Grotere kaart weergeven
Bekijk een uitgebreider overzicht op de Garmin website
Totaal: 46,14 km totaal
Duur: 02:20:49
Gemiddeld: 19,7 km/uur (met autopause)
Gemiddelde trapfrequentie: 77 omwentelingen per minuut
Gemiddelde hartslag: 179 slagen per minuut
Weer: 5,0°C-8,0°C, Droog, nauwelijks wind
Omstandigheden: Prima parcours, nauwelijks modder, hier en daar pittige zandpaden.
Gereden met: de Ridley Blast 29er

Je zou denken dan je gaandeweg het seizoen sterker zou moeten worden, meer gewend op een fiets en dus sneller. Dat lijkt bij mij niet echt te gebeuren dit jaar op de MTB. En toch was het een prima tocht. De Ridley had net voor de kerst (dus na de vorige rit) zijn jaarbeurt gehad. De remschijf achter was vervangen en liep dan ook soepeltjes. Geen gepiep of gekraak. En eigenlijk had ik ook niet echt het gevoel dat het traag ging. Maar het eerste deel, dus tot de pauze op ruim 26 km ging met 19,1 km/uur gemiddeld. Nou kan ik dat voor een deel in de schoenen van Ivo schuiven, die is 9 (denk ik) en fietste met een snelheid van zo’n 10-14 km/uur rond. Daar heb ik een minuut of 5-10 achter gefietst (er was geen plek om netjes in te halen). Maar het ging eigenlijk gewoon niet sneller.

Dat werd wat beter in deel 2. Ik haalde twee MTB-ers van TWC Valkenswaard in. Een man en een vrouw. Zij had duidelijk moeite met het tempo, maar hij haakte toch weer aan (ik denk dat hij haar achter gelaten heeft). Zo’n andere MTB-er in je wiel doet iets voor je snelheid. Die gaat namelijk omhoog. Toen hij op ongeveer 38 km me voorbij ging baalde ik wel een beetje. Was natuurlijk niet nodig, het is gewoon netjes om de kop ook eens over te nemen. Dus ik bleef in zijn wiel. Op zo’n 3-4 km voor het einde kon ik het niet laten. Er waren ons al en paar snellere MTB-ers voorbij gestoken (die roken de stal!) en ik ging hem ook weer voorbij. Het tempo ging daarom die laatste paar kilometers nog even lekker omhoog. Kinderachtig natuurlijk, maar het was gewoon een mentale wedstrijd die ik wilde winnen. Hierdoor gingen de tweede 19 km uiteindelijk met 20,5 km/uur gemiddeld. Dat is een snelheid waarover ik voor de hele rit tevreden geweest zou zijn. Maar door dat laatste sprintje voelde ik me toch heel lekker op het einde. 🙂

Ik was best vroeg op pad trouwens. Op de website stond vertrek vanaf 8 uur. Ik had gemikt op ongeveer half 9. Onderweg naar Luyksgestel was het nog heel erg donker en ik baalde er dan ook van dat ik de lamp, de opgeladen thuis klaar lag, vergeten was. Gelukkig werd het snel genoeg licht, ik ben uiteindelijk om iets na half 9 vertrokken en toen was er ook zonder lamp voldoende licht om te fietsen.
Connie Sinteur lag 2x langs de route. De foto’s staan hier online.

Jumbo Veldtoertocht MTB Grensrijders Luyksgestel 6-1-2013

Lekkere tocht dus toch wel weer. Volgende week blijf ik dichter bij huis: dan is in Asten de Jarno Bakker Bikes Veldtoertocht