Megavalanche: met zijn allen een berg af donderen….

Ik ben een watje op een fiets. Zoveel is me wel al duidelijk. Afdalen zal dan ook nooit mijn hobby worden. Maar dat weerhoudt me natuurlijk niet om op YouTube te kijken naar filmpjes van mensen waarvan dat wél een hobby is. En die mensen zoeken elkaar vaak ook op. Om te kijken wie het snelste een berg af durft. De Megavalanche is een voorbeeld van zo’n race. En ik moet zeggen dat er ook wel een enorme hoeveelheid filmpjes over op YouTube te vinden is. Een zoekopdracht leverde meer dan 1.000 filmpjes op.

Ik heb er een aantal van bekeken. Er staan er tussen, zoals die hierboven, die de volledige race integraal weergeven. De start is boven op de berg bij Pic Blanc (3.300 meter hoogte) en ze finishen in Allemont (op 720m hoogte). De afstand is ongeveer 30km met een verval dus van zo’n 2.000 meter.
Er is een kwalificatiesysteem dat bepaald of je in de race op zaterdag of zondag van start mag en in welke race. Deelnemers hebben een transponder bij zich waarmee hun tijd geregistreerd wordt. De deelnemer van de video hierboven doet er iets meer dan een uur over, de snelste tijd in 2012 was iets meer dan 41 minuten! (over 30km!).

Tijdens het bekijken van de filmpjes doorliep ik een aantal stadia van gevoelens over de race en mensen die zo’n race rijden. Ik begon uiteraard met het ‘wat een zotten, wie gaat er in godsnaam nou deelnemen aan zo’n race!’. Van de andere kant geven de volledige filmpjes ook wel een mooi beeld van de stukken die minder extreem zijn en waar je ze heerlijk door de bossen naar beneden ziet suizen.

Filmpjes zoals hieronder van een toeschouwer die op een wat moeilijker stuk langs het parkoers stond:

zorgden er echter ook weer voor dat ik één ding heel zeker wist: de Megavalanche komt niet op mijn To-Do lijstje te staan. Dat laat ik graag aan al die andere liefhebbers over. 🙂

Jammer wel dat er niemand een Dashware versie van zijn/haar filmpje gemaakt heeft. Ik zou heel graag ook zaken als snelheid, hartslag, temperatuur, hellingsgraad zien bij zo’n afdaling.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback
26 december 2012 09:42

RT @PeterMcAllister: Niets voor mij, wel indrukwekkende race: Megavalanche: met zijn allen een berg af donderen…. http://t.co/JbTmWhCP #mtb