Groene Woud Tocht Eindhoven


Totaal: 92,4 km totaal
Duur: 3:07:50
Gemiddeld: 29,5 km/uur (met autopause)
Gemiddelde trapfrequentie: 91 omwentelingen per minuut
Weer: 3,9°C-6,9°C-15°C, Mistig bij de start, koud ook totdat vlak voor het einde de zon uit kwam
Omstandigheden: Heerlijk. Vroeg op de ochtend vanwege de zomertijd, dus heel rustig op de weg. Ging lekker.
Gereden met: de Gazelle Vuelta

OK, dat was een beetje aparte tocht vandaag. Ik ging er vanuit dat ik 71km zou fietsen. Dat was namelijk wat aangegeven was. Ik weet ook zeker dat ik de plek gezien heb waar we moesten kiezen uit de 101km of de 71km en zover ik weet heb ik daar de gewenste afslag genomen. Maar het werden er dus toch een aantal meer dan 71km. Nou ja, dat was alleen mentaal even omschakelen toen ik bij zo’n 70km zag dat ik nog in de buurt van Oisterwijk was en dus nog wel even onderweg zou zijn naar Woensel.

Het was vroeg vandaag. De zomertijd was ingegaan en dan is om 6 uur opstaan best vroeg. Ik ging om half 8 de deur uit omdat de tocht vanaf 8 uur zou starten. Het was nog heel mistig en koud bij de start, zo’n 4°C en dat bleef het ook lange tijd. Waar ik gevreesd had dat ik teveel kleren aan zou hebben, verlangde ik nu terug naar de dichte handschoenen die ik bij het MTB-en altijd draag, mijn vingertoppen vroren er bijna vanaf. En ik had een thermoshirt met korte mouwen aan onder mijn koersshirt met lange mouwen, dat was ook een frisse combinatie.

Maar het ging wel lekker snel het eerste uur. Ik was samen met iemand gestart (weet niet wie, hij had een shirt aan van Ergon TC “Hard Zat Zo” en ging inderdaad hard zat. We hebben het eerste uur samen gefietst, om en om op kop en met een hoge trapfrequentie. De gemiddelde snelheid lag dat eerste uur op de 32 km/uur. Dat was uiteindelijk voor mij wat hard en na dat eerste uur heb ik hem laten gaan, bidon omgewisseld, gelletje naar binnen gewerkt en aangeklampt bij iemand die zo tegen de 30 km/uur fietste. Daar heb ik mee samen gefietst tot aan het rustpunt op 54km. Aangezien ik geen zin had in koffie met appelgebak ging ik na een korte stop zelf verder. Het was toen inmiddels al wel wat warmer, maar nog steeds maar een graad of zeven. Het tweede deel, waarvan ik dus verwacht had dat het een stuk korter was dan het uiteindelijk bleek te zijn heb ik toen alleen gefietst.

Nou ja, het was niet echt de rustige opbouw in mijn training die ik van plan was, maar het ging wel lekker. En dat telt natuurlijk ook. Vandaag had ik voor het eerst de Sigma 1609 op de racefiets zitten met een trapfrequentiemeter die ik er bij gekocht heb. Dat is wel interessant om te zien tijdens het fietsen. Het eerste uur zat ik op 103-104 omwentelingen per minuut, het tweede uur op 94 omwentelingen en tegen het einde zat het dichter bij de 90 omwentelingen per minuut. Volgende keer dus wat rustiger van start gaan zodat ik die 94 omwentelingen de hele toertocht vol kan houden.

Overigens, net als vorige week fiets ik dit soort tochten met een snelheid die ik tijdens de Friese Elfsteden Rijwieltocht 2012 niet aan mag houden. Daar is het max. 25km/uur gemiddeld. Dat gaat dan nog een klus worden hoor, want langzamer fietsen is net zo moeilijk als sneller fietsen.

 

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Patrick de Vos
Patrick de Vos
25 maart 2012 21:00

Goed bezig, maar is er een reden dat je daar niet harder mag?