Een schoolfotograaf in de sneeuw

OYPO foto Voor de zekerheid: ik wil even benadrukken dat ik de titel niet negatief bedoel. Het was echter de eerste associatie die me te binnen schoot toen ik gisterenavond op de site van TC Nuenen keek en de link naar de foto’s volgde die Connie Sinteur gemaakt had tijdens de Dak van Brabant toertocht ’s ochtends.

Het komt wel eens vaker voor dat de organisatie van een toertocht een fotograaf heeft geregeld die tijdens de toertocht foto’s maakt. Vaak proberen die dan van elke deelnemer minimaal één foto te maken als ze op een bepaald punt voorbij kwamen. Ik had Connie Sinteur (ik neem even aan dat ze het zelf was) ook zien zitten in de sneeuw (op een thermomatje) boven aan de Razob afvalberg en haar later op het parkoers nogmaals bezig gezien.

Ik vond het nogal wat om met dit weer een hele tijd stil te zitten/staan om van die 475 deelnemers (zoveel waren het toch nog) een foto te maken. Nou blijkt echter dat hierbij het “schoolfotograaf”-model gehanteerd wordt. Zoals de schoolfotograaf op scholen langs kwam en komt om foto’s te maken van alle klassen en alle leerlingen, zo werkt het hier ook. Waar anders de foto’s meestal gratis te downloaden zijn van de website van de organiserende vereniging is het hier de bedoeling dat je ze koopt. Er zijn heel wat opties, van afdrukken als gewone foto’s tot afdrukken op t-shirts of mok. Prijzen lopen uiteen van €2,50 voor een 10×15 mat of glanzend afdruk tot zo’n €17,50 voor een t-shirt. Een download op originele kwaliteit (2448×3672) kost €5,25 excl. €0,75 verwerkingskosten op webkwaliteit (800 pixels) is hij goedkoper (€2,25).

Niet heel goedkoop dus, maar wel een duidelijk businessmodel. Connie Sinteur kan er niet vanuit gaan dat alle 475 deelnemers een foto zullen kopen. Er vanuit gaande dat ze er om een uur of half 9 was (eerste foto is van 8:37 uur) en tot een uur of 12 uur was, daarna nog een uur kwijt is geweest met uploaden etc. zal ze toch voor een uur of vijf aan salaris moeten verdienen op zo’n zondagochtend. Tel een salaris van zo’n 40 euro per uur, dan kom je op 200 euro. Als je uit gaat van het bestellen van de goedkoopste foto, dan zijn dat zo’n 70 bestelde foto’s. Zou te doen moeten zijn.
En het is hetzelfde model dat de schoolfotograaf gebruikt als hij/zij “gratis” van alle klassen en leerlingen een foto komt maken.

Ik heb die van mij in ieder geval als download op originele kwaliteit gekocht. Zal ik zeker ook niet elke keer doen, maar ik had nog geen actiefoto van mezelf op de Ridley en het was nou eenmaal een tocht die de moeite van het herinneren zeker waard was.

p.s. hier zie je haar in actie (er was namelijk ook een meefietsende amateurfotograaf die foto’s gemaakt heeft, maar niet van iedereen)

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Corwin
Corwin
16 februari 2012 07:54

Beste Pierre,

Je berekening van het uurtarief is typisch de berekening zoals veel beginnende fotografen ‘m maken.

Mag ik je uit de droom helpen:
Opbrengst van deze fotograaf loopt via Oypo. Deze levert een systeem voor fotoproducten. Van de prijzen die je hier ziet afgebeeld gaat eerst 19,5% btw af. Daarna gaat de prijs van de afdruk er af. Vervolgens gaat van dat bedrag nog eens 20% naar Oypo en wat er nog over is gaat naar de fotograaf. Deze betaalt over het beetje wat overblijft mogelijk ook nog inkomstenbelasting. Dit begint bij 33% en loopt op tot 42%. Tot zover de inkomsten.

Qua tijd: tegenover elk uur fotografie, staat ook kantoorwerk. Bij een gemiddelde vakfototograaf kan de verhouding 20:80 zijn. Van alle tijd is hij 20% met zijn camera bezig; de andere 80% besteedt hij aan werving nieuwe klanten, onderhoud, fotobewerking, backing maken, administratie e.d. Als je deze tijd meeneemt in de kosten zoals die hierboven staan beschreven, blijft er al weer wat minder over.

Als laatste: verzekeringen, pensioen, camera, kantoorruimte, reclame, internet/telefonie etc.

De fotograaf wil ook graag wonen, eten en drinken en af toe wat kleding, een auto etc.

Voordat je als fotograaf een netto inkomen van €40,- over hebt, moeten heel wat fietsers een foto gekocht hebben.

Ik realiseer me dat het jou wellicht weinig boeit, maar als fotograaf vind ik dat de buitenwereld mag weten waar de prijs van een professionele fotograaf vandaan komt.

C.

Corwin
Corwin
16 februari 2012 11:12

Hi Pierre,

Bedankt voor je begrip en leuk dat je even meegerekend hebt.

Nog een leuke ‘rekensom’: als je bovenstaande in je hoofd neemt, dat vermenigvuldigt met 11.000 professionele (KvK) fotografen gedeeld door het aantal beschikbare klussen, dan blijft er niet eens een droge boterham over. Er komen elk jaar 2.000 fotografen bij. Fotovakscholen, ROC’s en andere foto-opleidingen blijven fotografen aannemen. En al die nieuwkomers drukken enorm de prijs, want willen allemaal een boterham.

Het klimaat is NL is voor een fotograaf best pittig geworden. Check marktplaats eens. Doe een zoek op bv. bruidsfotograaf en geef als max. €250,- op. Op het moment dat ik dit schrijf, heb ik 20 resultaten. Dat zijn dus 20 ‘bedrijven’ die bereid zijn om voor 250,- een hele dag voor je te komen werken. Deze mensen zijn waarschijnlijk vol enthousiasme aan de fotografie bgonnen, maar hebben nooit de moeite genomen om eens door te rekenen wat hun werk echt moet kosten om er iets aan over te houden. Veel van de professionele fotografen in NL leeft onder de armoedegrens; slechts 20% kan van zijn of haar werk rondkomen.

Gelukkig is er een groeiende groep die wel begrijpt waarom een afdruk, album of een uur meer moet kosten dan wat er gemiddeld in de markt gebodenwordt . Maar voor een aantal fotografen moet deze situatie niet nog jaren duren.

Bedankt voor je tijd en succes met je fiets!

C.