Je hartslag meten met je iPhone

Cardiograph
Cardiograaf

Bij iPhoneclub verscheen gisterenavond een bericht over de applicatie Cardiograaf. Die is/was tijdelijk gratis. Met Cardiograaf kun je met je iPhone (meer specifiek de camera) je hartslag meten.  Ik had niet echt behoefte aan zo’n app, ik gebruik de Finger Pulse Oximeter en op de Tacx gewoon een ongecodeerde Polar T31. Maar goed, ik was nieuwsgierig naar de betrouwbaarheid van de app, dus wilde ik hem wel installeren.

In hetzelfde bericht werd ook melding gemaakt van Instant Heart Monitor en Philips Vital Signs Camera voor iPhone en iPad. Van die eerste had ik wat laat gezien dat er ook een gratis versie van is, want ik besloot ook die twee aan te schaffen zodat de vergelijkende test wat breder zou worden. Ik heb ze vergeleken met zowel de Oximeter als de Polar T31.

Ik heb alle drie de apps alleen getest op een iPhone 4S. Ik weet dus niet hoe goed ze op de andere ondersteunde apparaten werken. Ik kan me voorstellen dat ook hier de kwaliteit van de camera op de iPhone 4S positief meewerkt aan het behalen van een nauwkeurig meetresultaat.

Voor de duidelijkheid: ik heb per app. maar 2 metingen gedaan en daarbij dan de aangegeven hartslagwaarde vergeleken met mijn hartslag zoals die door de Finger Pulse Oximeter en op de Polar T31 aangegeven werden. De Polar en de Oximeer geven continue de hartslag aan. Ik heb de waarden genoteerd van het moment dat de app. aangaf dat de hartslag vastgesteld was.  In geen van de zes metingen, waren alle waarden exact gelijk aan elkaar. Maar het uitvoeren van zo’n meting was dan ook niet gemakkelijk aangezien ik de iPhone 4S in mijn hand hield terwijl ik hem op de tafel liet steunen terwijl ik rechtop zat in een stoel. De andere hand met de Oximeter lag voor me op tafel, de Polar borstband had ik om en de ontvanger lag voor me op tafel. Ook op de Oximeter en de Polar kon ik tijdens het meten af en toe schommelingen zien en zoals je ziet varieerde mijn hartslag tijdens de zes metingen van vanmiddag ook tussen de 55 BPM en 62 BPM. Een verschil van een paar slagen per minuut vind ik dan heel erg acceptabel.

Cardiograaf

Cardiograph
Cardiograaf

Eerst de (tijdelijk) gratis app. Cardigraaf maar even. De werking van de app. is eenvoudig: je houdt een vinger op de camera aan de achterkant van de iPhone en klikt op de de Start/Stop knop. Dan begint boven in het scherm een hartslagmeter te lopen met de bekende piekjes op papier. Na een paar metingen geeft hij ook een BPM (slagen per minuut) indicatie die tijdens de meting (het hartje loopt langzaam vol) verder bijgesteld wordt. Bij de eerste keer opstarten kreeg ik een korte instructie te zien die de verschillende stappen kort toelichtte. De Cardiograaf kan zowel de camera op de voorkant als aan de achterkant gebruiken. Ik heb de metingen beide gedaan met de beste camera van de twee, inclusief de flitser (die aangeschakeld wordt tijdens de meting).

Polar T31 Finger Pulse Oximeter Cardiograaf
#1 56 55 55
#2 62 61 61

De app. slaat je geschiedenis met metingen op, maar wat nou echt de informatiewaarde is van het cardiofilmpje (een ‘rolletje’ met je biepjes er op) weet ik niet.

Heart Rate
Instant Heart Rate

Instant Heart Rate
Ook de Instant Heart Rate app is eenvoudig in het gebruik. Ook hier is het een kwestie van je vinger op de camera leggen en wachten. Totdat de app. aangeeft dat je hartslag vastgesteld is. Zoals je hiernaast kunt zien is de interface wat strakker dan van Cardiograaf.

Polar T31 Finger Pulse Oximeter Instant Heart Rate
#1  61 59 59
#2  56 58 57

De app. heeft opties om je hartslag te delen via Twitter en Facebook, maar waarom ik zo’n momentopname zou willen tweeten weet ik niet. Ik snap dat je bijvoorbeeld een GPS track + hartslag online zet, maar welke waarde heeft mijn hartslag op dit moment? Vanochtend toen ik de test voor het eerst deed was hij 53, toen ik net de trap op gerend was naar zolder in de buurt van de 90. Je zult dan dus al in ieder geval voldoende context moeten opnemen in je tweet.

Philips Vital Signs Camera

Vital Signs Camera
Vital Signs Camera

Toen de Philips Vital Signs Camera uit kwam voor de iPad kon ik die, bij gebrek aan iPad 2, niet testen. Nu hij ook op de iPhone werkt kon dat wel. Ik moet zeggen, het is een aparte app. Hij gebruikt de camera aan de voorkant van de iPhone en in plaats van je vinger, gebruik je hier je gezicht/lichaam.  De app filmt je gezicht en je borstkast en leidt daar je hartslag en ademhalingsfrequentie uit af. Het klinkt te maf voor woorden, maar tijdens de twee tests leverde de app. resultaten op die niet  onder deden voor de twee andere apps.

 
Polar T31 Finger Pulse Oximeter Philips Vital Signs Camera
#1  60 59 59
#2  60 58 59

Als je vindt dat ik op de foto wat moeilijk kijk, dan kan dat kloppen. Bij de eerste filmpjes van de app. op de iPad lieten ze altijd een situatie zien waarbij je de iPad voor je op tafel had staan. Maar bij de iPhone ben je veel sneller geneigd om hem gewoon vast te houden. En dan is het zo mikken dat je goed in beeld blijft niet heel handig. Ik moest hem toch ongeveer op armlengte houden. Dat zal ongetwijfeld vaak gevolgen hebben dat je hartslag daardoor alleen al omhoog gaat, dus voor een betrouwbare meting kun je de iPhone toch beter ergens neer zetten.

Ook bij de Philips app. heb je opties om je resultaten te delen via Twitter, Facebook en mail. Storend was dat de app. me tijdens een meting met een popup vroeg of ik een vragenlijst wilde invullen. Wacht dan even totdat ik klaar ben!

Conclusies

Met twee metingen per app. kun je niet spreken van een steekproef die groot genoeg is. Daar komt bij dat ook dan los daarvan de verschillen te klein zijn om een statistisch significant verschil te vormen. De kans dat de verschillen het gevolg zijn van toeval in plaats van een betere meetmethode van een app. is hier in alle vergelijkingen te groot. Dat blijkt ook nog maar eens als je het vergelijkt met de eerste test die ik zonder de Polar uitgevoerd heb vanochtend, toen waren dit de waarden:

Finger Pulse Oximeter Cardiograaf
#1 54 57
#2 60 58
Finger Pulse Oximeter Instant Heart Rate
#3 53 52
#4 58 57
Finger Pulse Oximeter Philips Vital Signs Camera
#5 59 54
#6 53 58

Je ziet dat hier bij de Philips Vital Signs Camera de absolute verschillen een stuk groter zijn dan bij de tweede ronde metingen. Maar ook dat het duidelijk momentopnames zijn. Mijn hartslag was vanochtend tijdens de test in de meeste gevallen lager dan vanmiddag.

Zowel de Polar als de Oximeter zijn wat mij betreft handiger in gebruik. De Polar omdat ik die ook op de fiets kan gebruiken, de Oximeter omdat hij veel sneller klaar is met meten dan de drie apps.  Maar als je geen  €27,65 wilt uitgeven voor de Oximeter, dan lijken de die apps. een betrouwbaar genoeg alternatief voor het ter plekke meten van je hartslag. En dan is de tijdelijk gratis Cardiograaf app natuurlijk van de drie op dit moment de winnaar.0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback
18 februari 2012 14:39

Je hartslag meten met je iPhone http://t.co/G5G8GBuA – 3 apps. getest en vergeleken. #iphone #bpm #test