Abu Ramada + Gota Abu Ramada East (Hurghada)

 Duiken, Duiklog  Reacties uitgeschakeld voor Abu Ramada + Gota Abu Ramada East (Hurghada)
apr 282016
 

20160428_132737_kleinDuik nr: 75
Locatie: Abu Ramada
Tijd in / uit: 11:19 – 12:14
Flesdruk in / uit: 220 – 90 bar (fles: 12 liter, alu)
Diepte Max: 13,4 meter
Gewicht lood: 12 kg
Zicht: smilie2 smilie2
Computer: Zoop
Temperatuur (lucht): 28°C
Temperatuur (bodem): 23°C
Omstandigheden:  Zout | Boot | Deining | Golven| Zonnig
Gids: Jessica
Buddy: Marit

Duik nr: 76
Locatie: Gotta Abu Ramada East
Tijd in / uit: 14:27 – 15:16
Flesdruk in / uit: 220 – 100 bar (fles: 12 liter, alu)
Diepte Max: 13,4 meter
Gewicht lood: 12 kg
Zicht: smilie2 smilie2
Computer: Zoop
Temperatuur (lucht): 36°C
Temperatuur (bodem): 23°C
Omstandigheden:  Zout | Boot | Deining | Golven| Zonnig | Wind
Gids: Jessica
Buddy: Marit

Onze eerste twee duiken in Egypte, in de Rode Zee, met Voodoo Divers. Op een onverwacht ruime boot (zo groot hadden wij hem nog niet eerder meegemaakt). Over Voodoo Divers en de boot etc. meer in een aparte post. We waren een dag eerder vanuit Düsseldorf vertrokken met een buitentemperatuur van 4°C, weerbericht voorspelde de hele week temperaturen in Hurghada van ruim boven de 30°C. Toch was het niet heet op de boot. Dit werd veroorzaakt door de soms straffe wind die er stond. Zolang die niet uit het zuiden kwam, zorgde die voor de broodnodige verkoeling.

Op de laatste dag na, en mijn dagtrip naar de SS Thistlegorm werden al onze duiken gegids door Jessica. Eerste opdracht die we kregen voor de eerste duik was het opnieuw uitloden. De Rode Zee is zouter dan de Middellandse Zee en Voodoo divers gebruikt aluminium 12 liter flessen , dus de 4 kg waarmee in bij Malta gedoken had, maakten weinig indruk. Haar advies: 10 kg. Ik glimlachte eens, maar moest constateren dat afdalen niet vanzelf ging en accepteerde gelaten de extra 2 kg. Ik blijf er achteraf gezien bij dat ik met minder toegekund had, maar na die eerste dag heb ik maar gewoon met die heftige kilo’s om mijn middel gedoken. Weer een argument om voor een eigen BCD te gaan, Voodoo Divers gebruikt voor de huurvesten geen pockets, dus alles hangt om je middel.

Hurghada 28-4-2016

Krokodilvis

Hurghada 28-4-2016

Krokodilvis (close-up)

Tja, wat kan ik zeggen over het onderwaterleven? Duiken in de Rode Zee heeft (gelukkig) nog steeds een hoog aquarium gehalte. En ik had nog nooit eerder echt in een aquarium gedoken. En dan is het wat mij betreft super om opeens tussen / langs goudvissen te zwemmen. Goudvissen die daar niet uitgezet zijn omdat iemand dat mooi vond, maar omdat ze daar thuis horen. Of een paartje gele koraalvlinders. Uit de Middellandse Zee kenden we al de fluitvis, al kwam die ook hier veel vaker voor en waren ze vaak veel nieuwsgieriger dan de exemplaren die we elders tegen kwamen.

Een aparte verschijning is de krokodilvis. Een platkopvis die op de bodem van de zee ligt te wachten op zijn prooi. Nee, hij eet geen duikers, maar kleine vissen en schaaldieren.

Lees verder »

Deel dit bericht:
 Gepubliceerd door om 18:00

Erg Sabina + Shaab Sabina (Hurghada)

 Duiken, Duiklog  Reacties uitgeschakeld voor Erg Sabina + Shaab Sabina (Hurghada)
apr 292016
 

20160429_094937_kleinDuik nr: 77
Locatie: Erg Sabina
Tijd in / uit: 10:36 – 11:20
Flesdruk in / uit: 220 – 100 bar (fles: 12 liter, alu)
Diepte Max: 12,2 meter
Gewicht lood: 12 kg
Zicht: smilie2 smilie2
Computer: Zoop
Temperatuur (lucht): 28°C
Temperatuur (bodem): 24°C
Omstandigheden:  Zout | Boot | Stroming | Deining | Wind| Zonnig
Gids: Jessica
Buddy: Marit

20160429_131201_kleinDuik nr: 78
Locatie: Shaab Sabina
Tijd in / uit: 13:49 – 14:54
Flesdruk in / uit: 220 – 80 bar (fles: 12 liter, alu)
Diepte Max: 14,0 meter (gem: 9,8 meter)
Gewicht lood: 12 kg
Zicht: smilie2 smilie2
Computer: Zoop
Temperatuur (lucht): 36°C
Temperatuur (bodem): 23°C
Omstandigheden:  Zout | Boot | Deining | Stroming | Golven| Zonnig | Wind
Gids: Jessica
Buddy: Marit

Hurghada 29-4-2016

De cameraman van No Limit HD.

Hurghada 29-4-2016 De tweede duikdag hadden we wél al onze spullen bij ons, dus nu ook de logboeken en de iPad waarmee ik na de duiken, terwijl de boot terug vaart naar de haven al een selectie van de foto’s van de camera’s af kon halen. Werkt wel zo lekker. Het zal je wellicht opgevallen zijn dat er bij de verschillende logs foto’s staan van whiteboards met daarop een tekening van de duikstek. Die worden élke keer opnieuw met de hand (stift) getekend! Dus geen geplastificeerde vellen of zo. Zo leer je je duikstekken wel kennen zelfs als je de eerste paar keer een geheugensteuntje gebruikt bij het op het bord tekenen.

Vandaag was de boot redelijk vol (er was genoeg plek!) en daarom was er een cameraman van het bedrijf No Limit HD aan boord. Die ging vaker mee als er genoeg duikers aan boord waren. Tijdens het opbouwen van de setjes in de haven en de eerste duik van de dag maakte hij dan gewoon foto’s en filmpjes van alle groepen en tijdens de lunch liet hij een aantal van de groepjes duikers dan alvast een ruwe edit zien van de video die hij dan kon maken van je duik. Als je dan besloot om de video aan te schaffen, dan bleef hij de tweede duik dichter bij jouw groepje in de buurt. Kosten waren afhankelijk van het aantal duikers in je groepje, in ons geval dus 4, heel goedkoop is hij niet, maar het was leuk om ook een video en een paar foto’s te hebben die door een niet-lid van ons eigen gezien geschoten was. De DVD’s en foto’s werden een dag later bij de balie van het hotel afgeleverd. Een aantal van de generieke clips heb ik ook in video’s van anderen terug gezien, maar als geheel is het een leuke herinnering.
Lees verder »

Deel dit bericht:
 Gepubliceerd door om 17:00

El Faradir North (Hurghada)

 Duiken, Duiklog  Reacties uitgeschakeld voor El Faradir North (Hurghada)
apr 292016
 

20160429_181000_kleinDuik nr: 78
Locatie: El Faradir North
Tijd in / uit: 19:02 – 20:05
Flesdruk in / uit: 220 – 60 bar (fles: 12 liter, alu)
Diepte Max: 13,1meter (gem 10,1 meter)
Gewicht lood: 12 kg
Zicht: smilie2 smilie2
Computer: Zoop
Temperatuur (lucht): 28°C
Temperatuur (bodem): 23°C
Omstandigheden:  Zout | Boot | Nacht
Gids: Jessica
Buddy: Marit

Hurghada 29-4-2016De derde duik op onze tweede duikdag was een nachtduik. Het was de eerste nachtduik voor Voodoo Divers dit seizoen. Het is niet iets wat ze standaard elke week doen, maar welk standaard op dezelfde duikstek: El Fanadir North. Daar is namelijk in het donker het meeste te zien. En te zien was er heel wat!
Geen octopus helaas, maar meer dan genoeg murenen, de een nog groter dan de andere.
Ook veel Spaanse Danseressen, knalrode, grote naaktslakken. Ook mooi was de grote Pleurobranchus en heel speciaal was de kleine Kap Sepia die ik tegen kwam en op de foto vast wist te leggen.
In Kreta had ik wel eens eerder een Beerkreeft gezien, maar het exemplaar dat hier naar beneden kwam denderen (op zoek naar een plekje waar wij hem niet meer konden zien) was én heel groot én zeldzaam voor de regio. Kortom, meer dan genoeg om te zien hier.
Bij een nachtduik moet je op deze plek extra opletten met Koraalduivels. Die hebben namelijk geleerd dat “licht” gelijk staat aan “vissen die verschrikt zijn en dus wellicht gemakkelijker op te eten zijn”. Erg eigenlijk, dat wij als duikers die gedragsverandering tot stand gebracht hebben. Het directe resultaat is dat het schijnsel van je lamp, of de flits van de flitser bijna garant staat voor een escorte door een of meerdere Koraalduivels. Het betekende dus ook voor mij extra opletten als ik wat verder wilde afzakken om een foto te maken. Nou wil je sowieso nooit het koraal aanraken, maar koraal blijft op één plek, een Koraalduivel beweegt.
Lees verder »

Deel dit bericht:
 Gepubliceerd door om 21:00

SS Thistlegorm (wrakduik)

 Duiken, Duiklog  Reacties uitgeschakeld voor SS Thistlegorm (wrakduik)
mei 012016
 

20160430_082736629_iOSDuik nr: 80
Locatie: SS Thistlegorm
Tijd in / uit: 10:32 – 11:14
Flesdruk in / uit: 220 – 80 bar (fles: 12 liter, alu)
Diepte Max: 29,0 meter (gem. 17,4 meter)
Gewicht lood: 12 kg
Zicht: smilie2 smilie2
Computer: Zoop
Temperatuur (lucht): 35°C
Temperatuur (bodem): 24°C
Omstandigheden:  Zout | Boot | Wrak | Zonnig
Gids: Danny
Buddy: Fred Westdijk

Duik nr: 81
Locatie: SS Thistlegorm
Tijd in / uit: 12:24 – 12:59
Flesdruk in / uit: 220 – 80 bar (fles: 12 liter, alu)
Diepte Max: 26,5 (gem. 16,5 meter)
Gewicht lood: 12 kg
Zicht: smilie2 smilie2
Computer: Zoop
Temperatuur (lucht): 36°C
Temperatuur (bodem): 26°C
Omstandigheden:  Zout | Boot | Stroming | Golven| Wrak | Zonnig
Gids: Danny
Buddy: Fred Westdijk

SS Thistlegorm 1-5-2016 De dag na mijn enige rustdag wat duiken betreft deze vakantie voerde mij op een dagtocht naar de SS Thistlegorm terwijl de rest van het gezin “gewoon” twee duiken ging maken in de buurt van Hurghada. De SS Thistlegorm is in de Tweede Wereldoorlog door de Duitser tot zinken gebracht en had oorspronkelijk nog een rijke vracht aan boord. Helaas zijn door de jaren veel onderdelen geroofd, waardoor bijvoorbeeld de sturen uit de vrachtwagens gehaald zijn (waarvoor eerst de daken van de stuurcabines zijn open gezaagd), onderdelen van de aanwezige motoren geplunderd zijn etc.
Ondanks dat blijft het een indrukwekkend schip om omheen en door te zwemmen. Om er te komen moesten we een half uurtje met een busje naar El Gouna en van daaruit in 4 uur met de boot naar het wrak. Oh ja, en de bus vertrok om 5 uur ’s ochtends, dus op tijd opstaan.

De eerste duik was er nauwelijks stroming en deden we het rondje om het schip, tijdens de tweede duik stond er veel meer stroming en gingen we het wrak zelf in. Helaas was de oppervlakte tijd minimaal geweest, slechts iets meer dan een uur, dus de tweede duik was nog wat korter dan de eerste. We moesten sowieso de nodige extra tijd over houden omdat het afdalen en met name het weer opstijgen langs de ankerlijn moest gebeuren. Dit in verband met mogelijk ander bootverkeer in de buurt. Dat betekende bij onze groep om beurten op de juiste hoogte hangen voor de veiligheidsstop en dan door naar boven.
Lees verder »

Deel dit bericht:
 Gepubliceerd door om 17:00

Shaab Iris + Torfa Abu Nugar (Hurghada)

 Duiken, Duiklog  Reacties uitgeschakeld voor Shaab Iris + Torfa Abu Nugar (Hurghada)
mei 022016
 

20160502_100712_kleinDuik nr: 82
Locatie: Shaab Iris
Tijd in / uit: 10:44 – 11:40
Flesdruk in / uit: 220 – 90 bar (fles: 12 liter, alu)
Diepte Max: 13,4 meter
Gewicht lood: 12 kg
Zicht: smilie2 smilie2
Computer: Zoop
Temperatuur (lucht): 36°C
Temperatuur (bodem): 24°C
Omstandigheden:  Zout | Boot | Zonnig
Gids: Jessica
Buddy: Marit


20160502_131342_klein Duik nr: 83
Locatie: Torfa Abu Nugar
Tijd in / uit: 13:49 – 14:59
Flesdruk in / uit: 220 – 100 bar (fles: 12 liter, alu)
Diepte Max: 13,4 meter
Gewicht lood: 12 kg
Zicht: smilie2 smilie2
Computer: Zoop
Temperatuur (lucht): 36°C
Temperatuur (bodem): 23°C
Omstandigheden:  Zout | Boot | Deining | Golven| Zonnig | Wind
Gids: Jessica
Buddy: Marit

Hurghada 2-5-2016 Hurghada 2-5-2016Ook de Egyptenaren houden van het vieren van feest. Dus was de ontbijtzaal vandaag versierd ter ere van het Koptisch Paasfeest. Als je wilde kon je ook (koude) geverfde eieren bij het ontbijt hebben. Ik heb het maar even bij lekker warme, vers (waar je bij staat) gebakken pannenkoeken gehouden.
Vandaag weer met het hele gezin op dezelfde boot. Twee bestemmingen: Shaab Iris en Torfa Abu Nugar voor twee relaxte duiken.
Lees verder »

Deel dit bericht:
 Gepubliceerd door om 18:00

El Sachwa Abu Galawa + Habili Abu Galawa (Hurghada)

 Duiken, Duiklog  Reacties uitgeschakeld voor El Sachwa Abu Galawa + Habili Abu Galawa (Hurghada)
mei 032016
 

20160503_092521_kleinDuik nr: 84
Locatie: Abu Ramada
Tijd in / uit: 10:18 – 11:25
Flesdruk in / uit: 220 – 60 bar (fles: 12 liter, alu)
Diepte Max: 15,9 meter (gem: 11 meter)
Gewicht lood: 12 kg
Zicht: smilie2 smilie2
Computer: Zoop
Temperatuur (lucht): 36°C
Temperatuur (bodem): 23°C
Omstandigheden:  Zout | Boot | Zonnig
Gids: Jessica
Buddy: Klaus

20160503_130612_kleinDuik nr: 85
Locatie: Gotta Abu Ramada East
Tijd in / uit: 14:15 – 15:22
Flesdruk in / uit: 220 – 80 bar (fles: 12 liter, alu)
Diepte Max: 13,4 meter
Gewicht lood: 9,5 kg
Zicht: smilie2 smilie2
Computer: Zoop
Temperatuur (lucht): 36°C
Temperatuur (bodem): 24°C
Omstandigheden:  Zout | Boot | Zonnig
Gids: Jessica
Buddy: Klaus

Na de rustdag op zaterdag wist ik het: uitrusten kon ik beter óp de boot en tijdens het duiken dan in het hotel. Zeker omdat dit een van de weinige dagen deze week was waarop de wind vanuit het zuiden (dus vochtige lucht) kwam. De rest van het gezin wilde toch liever langs in het zwembad liggen en nam een dagje rust. Daarom vandaag een andere buddy dan de meeste andere duiken. Vandaag de Canon S120 meegenomen om te oefenen met de witbalans en de Ikelite behuizing. Ondanks dat je er toch aardige foto’s mee kunt maken blijf ik het een vervelende behuizing vinden. De knoppen werken heel zwaar.

Lees verder »

Deel dit bericht:
 Gepubliceerd door om 18:00

Gota Abu Ramada East + West (Hurghada)

 Duiken, Duiklog  Reacties uitgeschakeld voor Gota Abu Ramada East + West (Hurghada)
mei 042016
 

20160504_093346_kleinDuik nr: 86
Locatie: Gota Abu Ramada East
Tijd in / uit: 10:08 – 11:11
Flesdruk in / uit: 220 – 80 bar (fles: 12 liter, alu)
Diepte Max: 14 meter (gem. 10,4 meter)
Gewicht lood: 12 kg
Zicht: smilie2 smilie2
Computer: Zoop
Temperatuur (lucht): 36°C
Temperatuur (bodem): 24°C
Omstandigheden:  Zout | Boot | Golven| Zonnig | Wind (!)
Gids: Jessica
Buddy: Marit

Hurghada 4-5-2016 Duik nr: 87
Locatie: Gota Abu Ramada West
Tijd in / uit: 13:30 – 14:27
Flesdruk in / uit: 220 – 80 bar (fles: 12 liter, alu)
Diepte Max: 12,8 meter (gem/ 9,8 meter)
Gewicht lood: 12 kg
Zicht: smilie2 smilie2
Computer: Zoop
Temperatuur (lucht): 36°C
Temperatuur (bodem): 24°C
Omstandigheden:  Zout | Boot | Golven| Stroming (!) | Zonnig | Wind (!)
Gids: Jessica
Buddy: Marit

Vandaag stond er een stevige wind. En dat had gevolgen voor de keuze van duikstekken. Het werd twee verschillende kanten van hetzelfde rif. Bij de tweede duik was het ook duidelijk ónder water te merken: er stond een stevige stroming die zowel tegen (rustig blijven, af en toe als groep even zitten in het zand) als mee (waarbij je vinnen je haast voorbij kwamen als je een foto wilde maken) er voor zorgde dat je geconcentreerd moest duiken.

Lees verder »

Deel dit bericht:
 Gepubliceerd door om 18:00

Belina (Hurghada)

 Duiken, Duiklog  Reacties uitgeschakeld voor Belina (Hurghada)
mei 042016
 

20160504_155411_klein Duik nr: 88
Locatie: Belina (wrak)
Tijd in / uit: 16:25 – 17:32
Flesdruk in / uit: 220 – 80 bar (fles: 12 liter, alu)
Diepte Max: 9,5 meter (gem. 7,0 meter)
Gewicht lood: 12 kg
Zicht: smilie2 smilie2
Computer: Zoop
Temperatuur (lucht): 36°C
Temperatuur (bodem): 25°C
Omstandigheden:  Zout | Boot | Golven| Zonnig | Wrak
Gids: Jessica
Buddy: Marit

De derde duik vandaag bracht ons bij het wrak van de Belina. Geen duik die je maakt voor het wrak zelf, dat is eigenlijk niet zo heel interessant. Maar het wrak vormt een uitstekend rif voor klein leven. Daarom veel slakjes (helaas veel van die foto’s onscherp), een tweetal Sepia’s, koffervis, een reuzenkogelvis, maskerkogelvis. Zie hieronder ook voor een aantal video’s die we tijdens de duik gemaakt hebben.
Mooie afsluiter van de dag, ondanks dat het zich verre van optimaal was, sowieso al omdat we met 3-4 groepen doken (totaal zo’n 20 duikers) en dat is met een zandbodem dan gewoon een optelsom.

Note for self: ik had de flitser verwisseld voor de videolamp. Dat bleek een foute keuze omdat het licht ervan genoeg is voor video, maar in deze omstandigheden niet voor foto’s. De volgende keer dus beide monteren.
Lees verder »

Deel dit bericht:
 Gepubliceerd door om 20:00

Abu Ramada + Small Giftun (Hurghada)

 Duiken, Duiklog  Reacties uitgeschakeld voor Abu Ramada + Small Giftun (Hurghada)
mei 052016
 

20160505_094136_kleinDuik nr: 89
Locatie: Abu Ramada
Tijd in / uit: 10:14 – 11:20
Flesdruk in / uit: 220 – 50 bar (fles: 12 liter, alu)
Diepte Max: 14,6 meter (gem. 9,8 meter)
Gewicht lood: 12 kg
Zicht: smilie2 smilie2
Computer: Zoop
Temperatuur (lucht): 22°C
Temperatuur (bodem): 24°C
Omstandigheden:  Zout | Boot | Golven| Zonnig | Wind
Gids: Abdu
Buddy: Marit

Duik nr: 90
Locatie: Small Giftun
Tijd in / uit: 13:23 – 14:15
Flesdruk in / uit: 220 – 50 bar (fles: 12 liter, alu)
Diepte Max: 19,5 meter (gem. 14,0 meter)
Gewicht lood: 12 kg
Zicht: smilie2 smilie2
Computer: Zoop
Temperatuur (lucht): 36°C
Temperatuur (bodem): 23°C
Omstandigheden:  Zout | Boot | Deining | Golven| Stroming | Zonnig | Wind
Gids: Abdu
Buddy: Marit

En toen was het alweer tijd voor de laatste duikdag. Voor mij duik 15 en 16 van deze vakantie en nummer 89 en 90 in totaal. Het bekende echter zeker niet dat er vandaag niets meer te zien over was. Zo kreeg ik eindelijk een Slanke koraalklimmer goed voor de lens en een Picassotrekkervis. Dat waren twee vissen die de afgelopen dagen steeds nét te snel waren geweest. Wat dat betreft had ik echt nog wel dagen of weken kunnen blijven duiken hier. Gewoon om elke duik een of twee foto’s te kunnen maken die net wel zouden lukken, of die een vis, slak, ander levend organisme net iets beter voor de lens zou kunnen vastleggen.

Maar het zat er helaas al weer op.

Lees verder »

Deel dit bericht:
 Gepubliceerd door om 17:00
mei 082016
 

26612357550_23722c333d_z Zoals inmiddels gebruikelijk na een eerste keer duiken bij een duikschool, ook nu een afsluitende blogpost na (voor mij) 16 duiken bij Voodoo Divers (de rest van het gezin heeft er 14 gemaakt de afgelopen week). Zie hier voor de lijst met duiklogs.
Het was onze eerste keer in de Rode Zee, in Egypte, voor de kinderen de eerste keer buiten Europa.
Dat maakte het vooraf natuurlijk toch wel spannender dan weer eens naar de Middellandse Zee. Het feit dat ik niet de enige was die afgelopen vrijdag nog helemaal niet terug wilde naar Nederland zegt eigenlijk wel voldoende. Het was een super vakantie.
Toen we vertrokken was het 4 graden in Nederland, de voorspelde temperaturen van 30-40 graden in Hurghada vielen heel erg mee. Net als op Kreta zorgt de wind er namelijk voor dat het heel aangenaam is. Twee dagen was er relatief weinig wind en de wind die er was kwam vanuit het zuiden. Toen was het best warm, maar ook dan is het op een boot en in het water (23-24 graden bodemtemperatuur) goed uit te houden.

Ten opzicht van de Middellandse Zee is de Rode Zee net een aquarium. En dat bedoel ik dan positief. Jemig, wat is er veel te zien zeg. En dan hebben we nog niet eens schildpadden of dolfijnen gezien tijdens het duiken (alleen vanaf de boot). Moet je in de Middellandse Zee echt op zoek naar elk beetje leven, in de Rode Zee kom je ogen te kort om alles te bekijken onderweg. Dat maakt fotograferen zeker niet altijd gemakkelijker, maar wel uitdagender. Zeker vanwege alle koraalvelden die je absoluut niet wilt aanraken en/of verstoren.
Hurghada 28-4-2016 Hurghada 28-4-2016
Voodoo Divers
We hadden nog geen ervaring met Voodoo Divers als duikschool. We hadden over hen gelezen online en met een van hun vaste klanten gesproken tijdens de Duikvaker beurs. Nu, na onze eerste vakantie kan ik ze van harte aanbevelen. Zoals altijd: er zullen vast betere, goedkopere, andere goede duikscholen in Egypte of Hurghada zijn, daar kan ik allemaal niet over oordelen.
Het is een oerdegelijke, Nederlandse, duikschool, met een duidelijk eigen beeld van hoe een duikvakantie in elkaar zou moeten zitten. De gidsen hebben stuk voor stuk veel kennis van de omgeving én zijn erg begaan met het behoud van het koraal.
De boot is groot en ruim. De boot heeft een eigen bootcrew van vijf personen die voor, tijdens en na de duiken zo veel mogelijk voor je regelen. Ben je wat langzamer met het ombouwen van je setje na de eerste duik? Dan hebben zij het al haast voor je gedaan. Ritsluiting van je pak op je rug buiten bereik? Zip open of dicht. Flessen worden opgeruimd, kratjes van en naar de duikschool, het wordt allemaal door de crew (en die aan wal) geregeld.
Tussen de middag zorgen ze voor een (betaalde) lunch die klaar gemaakt wordt in de keuken aan boord. Super!
Hurghada 29-4-2016 Hurghada 29-4-2016 Hurghada 29-4-2016
Uitzondering op het helpen is overigens als een van de duikers bijvoorbeeld nog in opleiding is. Dan krijgen de instructie om hem/haar vooral zelf alles op en af te laten bouwen. En persoonlijk zorgde ik er ook wel voor dat ik na de duik meteen even alles ombouwde. Blijft toch ook een deel van de checks als je zelf alles aansluit. Maar het zorgde wel ook wat dit betreft voor een relaxte sfeer.

De gidsen zijn ervaren, geven duidelijke briefings, zijn in voor een grapje en een praatje en nemen de tijd voor je.
Leuk was dat er een groep Nederlanders op de boot was die allemaal ook in het Bella Visa hotel zaten en allemaal bijna elke dag op de boot zaten. Zij kenden elkaar vooraf al, maar door de tijd op de boot kenden we elkaar na een week allemaal wel. Maakt het gewoon ook relaxed en gezellig.
De sociale activiteiten vanuit de duikschool (barbecue op woensdag, steak eten bij Retro op maandag) zijn niet bindend, niet iedereen doet er aan mee, maar als je wilt kun je zo ook na het duiken verder doorkletsen.

Het enige kritiekpunt zou wat mij betreft zijn dat de spullen van de mensen die de volgende dag weer met de boot duiken aan boord van de boot blijven. Dat betekent dat ze niet gespoeld worden. Duik je 7 dagen achter elkaar, dan drogen ze telkens aan de hanger in de buitenlucht respectievelijk in de krat onder de bank op de boot. Dat lijkt met verre van ideaal voor de levensduur van de spullen. Nou hadden wij een BCD, ademautomaat en pak gehuurd van Voodoo divers, maar dan nog is het fijn als een duikschool net zo goed voor de spullen zorgt als je zelf zou doen.

Bella Vista Hotel
Er is het nodige te zeggen over het Bella Vista hotel. Wij kenden het niet, we wisten dat Voodoo divers echt tegen het hotel aan zit. Je loopt dus niet eens de voordeur uit, maar via de achterkant naar de duikschool en de aanlegsteiger voor de boot. Relaxed dus.
We hebben geboekt via Altours en die doen alleen all-inclusive reizen. Hadden wij niet nodig, ik ben welgeteld 1 dag tijdens lunchtijd in het hotel geweest, avondeten hebben we er ook 1 keer gedaan. Het eten is niet slecht maar, op de toetjes na ook niet super. Lunch is warm en vergelijkbaar met avondeten. Als ontbijt is het prima, zeker omdat je pannenkoeken en/of omelet ter plekke voor je klaar kunt laten maken. De kamers zijn niet slecht, het is geen top-hotel, maar je betaald ook geen top-prijzen. Lig je bij het zwembad dan wordt je “lastig gevallen” (aangesproken) door mensen die je een massage in de massagesalon willen verkopen, of een henna tattoo, of je willen uitnodigen voor de bingo-avond met live muziek.
Is niet zo vreemd natuurlijk, het hotel is half leeg, Hurghada draait op 18% van het aantal toeristen dat er in de hoogtijdagen kwamen, je ziet aan het aantal mensen dat ’s ochtends in de eetzaal borden aan het opruimen is dat de lonen vast niet hoog zijn, kortom ze zullen moeite hebben om de tent draaiend te houden.
Bella Vista Hotel, Hurghada Bella Vista Hotel, Hurghada Bella Vista Hotel, Hurghada
Wat mij betreft boeken we dus de volgende keer weer hetzelfde hotel al zou ik dan een kamer op de 1e t/m 3e verdieping vragen zodat het wat gemakkelijker is om ’s nachts de schuifdeuren open te laten voor frisse lucht (muggen zitten er binnen ook wel als je de deuren dicht houdt) en om spullen op het balkon te laten drogen.
Voor het overige voldeed het gewoon wat mij betreft.

Is het wel veilig?
Er zijn een aantal mensen geweest die me toch zorgelijk aankeken toen ze hoorden dat we naar Hurghada gingen tijdens de april/mei-vakantie. Dat ik dat durfde. Tja, het is al een tijdje onrustig in Egypte, zo kun je ook lezen op de website van de Rijksoverheid. Hurghada, de badplaats waar wij zijn geweest ligt, net als de hele kuststrook in een “gele” zone. De Sinaï is deels rood, voor de rest van Egypte geldt code oranje. Toegegeven, voor Brussel, Parijs en Londen wordt code “groen” gegeven, verschil met die plaatsen is er inderdaad wel. Maar onveilig heb ik me er niet gevoeld.
De verkopers die je hun winkel in willen praten zijn ongetwijfeld nog een stuk volhardener dan dat ze waren toen de stad vol zat met toeristen, maar vanuit dat oogpunt kun je het ze ook niet echt kwalijk nemen.
En ja, er zijn heel wat delen van de stad waar ik te voet niet alleen in het donker naar toe zou gaan. Van de andere kant, 25 jaar geleden kwam ik in Amsterdam al Amerikanen tegen die op het hart gedrukt was om toch vooral na 6 uur ’s avonds niet het hotel uit te gaan. Want Amsterdam was niet veilig. Een beetje gezond verstand en er rekening mee houden dat je in een land bent waar je de taal niet van spreekt (en niet iedereen Engels spreekt) en waar het welzijnsniveau een stuk lager ligt dan in Nederland (en waar dus ook echte armoede is), brengt je al een heel eind.

Voor herhaling vatbaar?
Absoluut! Wanneer? Weet ik nog niet, maar het was zeker voor herhaling vatbaar.
Lees verder »

Deel dit bericht:
 Gepubliceerd door om 21:49

Op deze website wordt gebruik gemaakt van tools die kleine bestanden (cookies) op je computer opslaan. Cookies zijn veilig en worden gebruikt de site goed te laten werken en om (anonieme) gebruiksrapportages te maken (technische cookies). Andere cookies, zoals van YouTube of Addthis kun je naar wens uitschakelen, maar dan werkt die functionaliteit (uiteraard) ook niet. Je kunt via dit voorkeurvenster schakelen tussen je keuze. Lees meer over het privacybeleid van dit weblog