Abu Ramada + Gota Abu Ramada East (Hurghada)

Dit bericht is deel 1 van 10 in de serie Hurghada 2016

20160428_132737_kleinDuik nr: 75
Locatie: Abu Ramada
Tijd in / uit: 11:19 – 12:14
Flesdruk in / uit: 220 – 90 bar (fles: 12 liter, alu)
Diepte Max: 13,4 meter
Gewicht lood: 12 kg
Zicht: smilie2 smilie2
Computer: Zoop
Temperatuur (lucht): 28°C
Temperatuur (bodem): 23°C
Omstandigheden:  Zout | Boot | Deining | Golven| Zonnig
Gids: Jessica
Buddy: Marit

Duik nr: 76
Locatie: Gotta Abu Ramada East
Tijd in / uit: 14:27 – 15:16
Flesdruk in / uit: 220 – 100 bar (fles: 12 liter, alu)
Diepte Max: 13,4 meter
Gewicht lood: 12 kg
Zicht: smilie2 smilie2
Computer: Zoop
Temperatuur (lucht): 36°C
Temperatuur (bodem): 23°C
Omstandigheden:  Zout | Boot | Deining | Golven| Zonnig | Wind
Gids: Jessica
Buddy: Marit

Onze eerste twee duiken in Egypte, in de Rode Zee, met Voodoo Divers. Op een onverwacht ruime boot (zo groot hadden wij hem nog niet eerder meegemaakt). Over Voodoo Divers en de boot etc. meer in een aparte post. We waren een dag eerder vanuit Düsseldorf vertrokken met een buitentemperatuur van 4°C, weerbericht voorspelde de hele week temperaturen in Hurghada van ruim boven de 30°C. Toch was het niet heet op de boot. Dit werd veroorzaakt door de soms straffe wind die er stond. Zolang die niet uit het zuiden kwam, zorgde die voor de broodnodige verkoeling.

Op de laatste dag na, en mijn dagtrip naar de SS Thistlegorm werden al onze duiken gegids door Jessica. Eerste opdracht die we kregen voor de eerste duik was het opnieuw uitloden. De Rode Zee is zouter dan de Middellandse Zee en Voodoo divers gebruikt aluminium 12 liter flessen , dus de 4 kg waarmee in bij Malta gedoken had, maakten weinig indruk. Haar advies: 10 kg. Ik glimlachte eens, maar moest constateren dat afdalen niet vanzelf ging en accepteerde gelaten de extra 2 kg. Ik blijf er achteraf gezien bij dat ik met minder toegekund had, maar na die eerste dag heb ik maar gewoon met die heftige kilo’s om mijn middel gedoken. Weer een argument om voor een eigen BCD te gaan, Voodoo Divers gebruikt voor de huurvesten geen pockets, dus alles hangt om je middel.

Hurghada 28-4-2016
Krokodilvis
Hurghada 28-4-2016
Krokodilvis (close-up)

Tja, wat kan ik zeggen over het onderwaterleven? Duiken in de Rode Zee heeft (gelukkig) nog steeds een hoog aquarium gehalte. En ik had nog nooit eerder echt in een aquarium gedoken. En dan is het wat mij betreft super om opeens tussen / langs goudvissen te zwemmen. Goudvissen die daar niet uitgezet zijn omdat iemand dat mooi vond, maar omdat ze daar thuis horen. Of een paartje gele koraalvlinders. Uit de Middellandse Zee kenden we al de fluitvis, al kwam die ook hier veel vaker voor en waren ze vaak veel nieuwsgieriger dan de exemplaren die we elders tegen kwamen.

Een aparte verschijning is de krokodilvis. Een platkopvis die op de bodem van de zee ligt te wachten op zijn prooi. Nee, hij eet geen duikers, maar kleine vissen en schaaldieren.

Hieronder zie je een selectie van de foto’s van die dag. Zoals bij alle andere duiken kun je via de foto doorklikken naar het grotere exemplaar op Flickr. Een totaaloverzicht van de foto’s is hier te vinden.

Hurghada 28-4-2016
Gele Koraalvlinders
Hurghada 28-4-2016
Doopvontschep
Hurghada 28-4-2016
Grootoogmakreel

Hurghada 28-4-2016 Rode soldaatvis

Hurghada 28-4-2016
Rüppells wratslak
Hurghada 28-4-2016
Witte koraalvlinder (en Coen en Ronald)
Hurghada 28-4-2016
Pauwkeizervis
Hurghada 28-4-2016
Fluitvis