Boschmolenplas

Duik nr: 267
Locatie: Boschmolenplas
Tijd in / uit: 11:24 – 12:56 (91 minuten)
Flesdruk in / uit: 230 – 70 bar (fles: 12 liter, staal)
Diepte Max: 12,2 meter (6,4 gemiddeld)
Gewicht lood: 4 kg
Zicht: 3 smilies (3-7 meter)
Computer: Zoop
Temperatuur (buiten): 23°C (zonnig)
Temperatuur (oppervlakte): 21°C
Temperatuur (bodem): 12°C
Kleding: Bare 7mm + 3mm shirt
Omstandigheden: Zoet | kant
Buddy: Marit + Josine

Vandaag was de laatste opleidingsdag van Ardian voor zijn PADI Open Water brevet. Omdat hij daarvoor 2 duiken moest maken bij de Boschmolenplas en wij die plas nog niet kenden, gingen we met z’n drieën (Niek moest vandaag werken) mee om onze eigen duik te maken terwijl hij met de instructeur aan de slag ging.
Doel was voor Josine en mij om te navigeren zodat Marit een lange duik oefenen met het maken van foto’s kon hebben. Uiteindelijk kwamen we alle drie aan onze trekken: Josine en ik hebben het nodige afgezocht tijdens het navigeren en Marit heeft toch nog genoeg tijd foto’s kunnen maken.

Uitdaging #1 in Nederland op een nieuwe duikstek is: hoe zorg je er voor dat je niet al binnen 5 minuten volledig de weg kwijt bent?
Navigeren op de omgeving kun je vergeten. Ja, als je de duikkaart van buiten kent, dan heb je nog enige kans van slagen, maar met een zicht van 3-7 meter en voor de rest vooral groen, groen groen, moet je op basis van je kompas je weg zoeken.
Nou moet dat geen probleem zijn, want daar zijn we allemaal in opgeleid, maar we hadden het toch nog wat ambitieus aangepakt. Vooraf hadden we een route gepland op basis van de gedetailleerde kaart hierboven.
We hadden de kaart (geplastificeerd) meegenomen onderwater, maar speelden het toch klaar om te verdwalen (lees: we wisten op een gegeven moment niet meer waar we waren). Toen we uiteindelijk weer dichter bij de kant waren kwamen we meer objecten tegen die we herkenden (op de kaart) en op basis waarvan we de richting naar de steiger konden vaststellen.
Vanuit de steiger konden we in ieder geval even bij Kevin langs en wat tijd doorbrengen met het foto’s maken van de Grondels die in het ondiepe stuk zaten.
Het kwam dus uiteindelijk allemaal goed, maar hadden we een gemakkelijkere route dichter bij de kant uitgezet, dan was het qua foto’s ook prima geweest. En dan hadden we het waarschijnlijk ook een stuk minder koud gehad, want er waren nogal wat thermoclines. Minimale temperatuur die mijn duikcomputer aangaf was 12°C terwijl we niet dieper geweest zijn dan 12,2 meter.

Hoe dan ook, we hebben de 90 minuten volgemaakt voordat we met 70 bar in de tank het water uitkwamen.
Het is een locatie op 45 minuten rijden vanuit Deurne, dat is een stuk dichterbij dan Zeeland en zelfs nog dichterbij dan TODI in Beringen.
Een rondje langs afgezonken objecten doet mij persoonlijk niet veel en al helemaal niet in zo’n erwtensoep. Maar om apparatuur te testen, om te oefenen met fotograferen of filmen is het een prima plek. De temperatuur was even wennen na 2 weken Kreta.

Het filmpje is dus ook niet echt heel erg professioneel, het zijn wat clipjes die ik tussen het navigeren door gemaakt heb. De foto’s van Marit waren oefenmateriaal, of die online komen laat ik aan haar over.

Voor mijn eigen archief:
Toegang (per persoon): € 10,-
1x 12 literfles (huur): € 12,50
4kg softlood (huur): € 2,- (€0,50 per kg)

1x extra vullen (12 liter) tot 230 bar: € 5,40

p.s. het was er vandaag afgeladen vol. Om 10 voor 10 (10 minuten voor de openingstijd) stonden we al in de rij voor het toegangsstraatje naar de duikstek. Reserveren doen ze niet aan, het zou kunnen dat je dus moet wachten. Er zijn COVID-19 maatregelen van kracht, daar heb je geen ‘last’ van, afstand tussen auto’s / duikers is voldoende, er zijn wat beperkingen doorgevoerd met waar je mag komen om het voor personeel veilig te houden.