Gedaan: indoor duiken bij TODI

Duik nr: 155
Locatie: TODI (Beringen)
Tijd in / uit: 15:05 – 16:02
Flesdruk in / uit: 200 – 90 bar (fles: 12 liter, staal)
Diepte Max: 7,0 meter Gem: 4,0 meter
Gewicht lood: 8 kg
Zicht: 3 smilies
Computer: Zoop
Temperatuur (lucht): 24°C
Temperatuur (bodem): 22°C
Omstandigheden: Zoet | Binnen
Buddy: Marit + Niek + Josine

Na iets meer dan een jaar sinds onze eerste duik bij Todi waren we er weer. De omstandigheden waren vergelijkbaar: buiten was het grijs en grauw, binnen was het op papier behaaglijk, maar ook nu vonden we onze 5mm pakken zeker niet overbodig. Het wat was wat groener, er zitten meer vissen en die wat er vorig jaar al zaten zijn groter gegroeid.
Anders dan vorig jaar voor mij was dat ik voor het eerst een 360-graden camera bij me had, een Ricoh Theta V met een TW-1 duikbehuizing. Zo’n camera brengt een aantal extra uitdagingen met zich mee. Zo is het gebruik van een lamp wat ingewikkeld, aangezien die dan alle kanten op zou moeten schijnen en haast onmogelijk onzichtbaar bevestigd kan worden.

Duiken bij Todi in België. – Spherical Image – RICOH THETA


Daarnaast hebben 360-graden camera’s 2 lenzen die elk een deel van het beeld opnemen dat dan daarna samengevoegd wordt. De andere breking van het licht onderwater zorgt er voor dat de “naad” die er altijd wel is (maar steeds minder zichtbaar naarmate de camera’s beter worden) onderwater een stuk beter zichtbaar is. Je ziet ook op de foto hierboven dat de behuizing niet helemaal buiten beeld blijft, ook bovenwater niet.

Het bewerken van de video vergt ongeveer het maximale van wat mijn desktopsysteem aan kan, maar het resultaat ziet er gelukkig niet heel slecht uit:


Voor wie interesse heeft in de technische details:
De Theta V schiet bestanden met een resolutie van 3840×1920, 29.97 beelden per seconde en een bitrate van 545767kbps. Stitchen van de bestanden heb ik op mijn Windows desktop gedaan met de standaard Ricoh applicatie. Daarna zijn de losse deelbestanden geïmporteerd in Adobe Premiere CC 2018.

Bij de export is gekozen voor dezelfde resolutie en beelden per seconde, maar een iets beperktere variabele bitrate (39695 kps) in verband met de aanwijzingen van YouTube op dit gebied. Er is gebruik gemaakt van H.264 en 2-pass encoding. Render Quality en Render Depth staan op maximaal.
Het renderen van de video van iets meer dan 6 minuten duurde op mijn toch al ietwat antieke pc zo’n 2 uur en leverde een bestand op van 1,7GB.

Ook wel goed om te weten: de Theta V heeft 19GB intern geheugen. Die kun je niet uitbreiden. Geen micro-SD kaartje dus!!
Tijdens de bijna 60 minuten duik heb ik voor 10GB aan foto’s en video’s gemaakt. Een enkele foto is ongeveer 3MB groot, de filmpjes tussen de 80MB (10 seconden) en 1,2GB (1 minuut 58 seconden). Ik had er maar 2 die zo groot waren, de rest waren gemiddeld zo’n 400MB groot.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback
6 januari 2018 09:45

Gedaan: indoor duiken bij @TodiDiving (360-graden video) #thetaV @ricoheurope #TW-1 @PADI https://t.co/ShQqIdRm0M… https://t.co/QW1L0aLn68