Gedaan: indoor duiken bij TODI

Duik nr: 110
Locatie: TODI (Beringen)
Tijd in / uit: 14:04 – 14:51
Flesdruk in / uit: 200 – 120 bar (fles: 12 liter, staal)
Diepte Max: 7,3 meter Gem: – meter
Gewicht lood: 8 kg
Zicht: 3 smilies
Computer: Zoop
Temperatuur (lucht): 26°C
Temperatuur (bodem): 22°C
Omstandigheden: Zoet | Binnen
Buddy: Marit + Niek + Josine
Uitrusting: Mares Abyss 52X + Mares Abyss Octopus, Mares Quantum BCD (maatje S, helaas was er geen M meer), Mares Pioneer 5.3 mm duikpak (maat 5), Mares Volo Race zwembadvinnen

Ik had de berichten van de bouw via Facebook de afgelopen jaren (ja toch, jaren?) steeds weer voorbij zien komen en toen TODI in Beringen afgelopen oktober open ging was het eigenlijk al bij voorbaat duidelijk: hier moesten we een keer met z’n vieren gaan duiken. We hadden eigenlijk een tamelijk willekeurige datum/tijd in de kerstvakantie gekozen, maar vandaag bleek het uitzonderlijk druk te zijn op het moment dat wij kwamen. De rit heen was ongeveer 1,5 uur, dat kwam waarschijnlijk een beetje door de route, het is zo’n 80 km en afhankelijk van het verkeer is het voor ons dus ruim een uur tot anderhalf uur rijden. Op de website hadden we al gelezen dat de regels tamelijk strikt zijn: je mag je eigen spullen meenemen maar moet die daar wel spoelen, niet spuwen in je masker (ze leveren de nep-spuug), eigen BCD is niet toegestaan, wel eigen pak, maar die moet je eerst spoelen/ontsmetten voordat je hem aan mag doen. Geen schoenen maar zwembadvinnen. Je kunt alles huren voor 12 euro per persoon extra.
Op zich is dat laatste nog helemaal niet zo erg, want het materiaal is (uiteraard) nu nog gloedjenieuw en het zijn niet de minste spullen. Een Mares Abyss 52X + Mares Abyss Octopus met miflex slangen. Als BCD een Mares Quantum en OK, de Mares Pioneer is niet het duurste pak dat je kunt verzinnen en de Mares Volo Race zijn gewoon prima vinnen. Als je geen eigen computer had kon je een Mares Nemo Wide uit de kast pakken en gebruiken. Kortom, prima spul.

Onhandig is een beetje dat het bij elkaar zoeken nog wat veel tijd kost. De mensen die er werken zijn vriendelijk en behulpzaam, maar al met al waren we bijna 50 minuten van de 2 uur die we binnen mochten zijn kwijt met het gereed maken van onze spullen (dat kan een 2e keer sneller natuurlijk) en dat is jammer. Want met een diepte van maximaal 10 meter hou je het op een tank van 12 liter natuurlijk eigenlijk gemakkelijk een uur vol onder water. Nu besloten we er na 45 minuten weer uit te gaan zodat we zeker binnen de beschikbare 2 uur weer buiten zouden staan.

Tja, en dan onder water. Zoals gezegd, het was druk. Maar er was voldoende te zien. Er zitten ruim 2.000 vissen in het bassin waarin rotspartijen, auto’s, tunnels etc. zijn aangebracht. Het is nu onderwater ook allemaal nog nieuw. Ook een beetje kaal, je komt er geen planten tegen. Blijkbaar heeft TODI geen toestemming gekregen om er ook planten te kweken, dat is wel jammer. Het zou het geheel wel mooier maken.

TODI 2016
Klik op de foto voor het album op Flickr

Voor het overige blijft het een zwembad, maar wel een mooi zwembad. Het is een leuke plek om het onder water fotograferen van vissen te oefenen. Ook prima om als vakantieduiker er voor te zorgen dat je minimaal die ene duik per zes maanden weet te loggen. Het is natuurlijk geen Rode Zee of Grevelingenmeer. Maar daar is het water nu ook geen 22°C. Dus al met al verwacht ik wel dat we er nog eens terug komen. Ben je er nog niet geweest dan kan ik het je zeker aanraden.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback
28 december 2016 23:42

Gedaan: indoor duiken bij TODI in België https://t.co/HhWgEz1bQI @TodiDiving #Diving https://t.co/DDSCnCunsn