Gedaan: Drift Diver Specialty bij Sealand Diving

Dit bericht is deel 7 van 7 in de serie Duiken Zeeland oktober 2016

Ik heb mijn wagen volgeladen... Wie haalt het in zijn hoofd om eind oktober een Duikvakantie in Zeeland te plannen? Tja, dat is een goede vraag. We hadden niet de mogelijkheid om de hele week weg te gaan (paste niet in de agenda) en dus wilden we ergens in de buurt blijven. De Drift Diver Specialty stond nog op het verlanglijstje, het was duidelijk dat Zeeland daar een goede plek voor zou zijn, en met Sealand Diving hadden we goede ervaringen, dus zo is dat gekomen.
Was het koud? Ja, het was koud. Zo koud dat we na deze vakantie weten dat als we straks alle uitrustingsonderdelen hebben, we ook de aanschaf van een droogpak overwegen (met bijbehorende training) om in dit soort omstandigheden comfortabeler dan nu te kunnen duiken. Van de andere kant vind ik het een beetje lijken op het in de winter buiten MTB-en. Het is koud, je kleed je er zo goed mogelijk op en je zorgt dat je na afloop weer goed opwarmt. Als de omgeving de moeite waard is, dan is een beetje afzien niet erg.

Wat betreft de Drift Diver Specialty. Die is zinvol als je in Zeeland wilt duiken in gebieden met getijdenstroming. Het is niet dat we helemaal nieuw waren voor wat betreft het duiken met stroming. Ook in het Middellandse Zeegebied en zeker in Egypte kun je daarmee te maken krijgen. Maar daar is het dan vaak een permanente stroming of stroming die het gevolg is van weersomstandigheden. In de Oosterschelde heb je de situatie dat het 2x per dag eb wordt en 2x per dag vloed. Als jij bij de Zeelandbrug wilt duiken, kun je niet zomaar even een rondje onder water zwemmen, want met uitzondering van tijdens de kentering (= tussen eb en vloed of tussen vloed en eb) als er even geen stroming staat, staat er altijd stroming de ene kant (landinwaarts) of de andere kant (richt zee) op. Het effect is een beetje te vergelijken met wind tegen of wind mee op de fiets. Maar dan met één heel belangrijk verschil: op de fiets kun je denken “kop omlaag en stampen”, dat gaat bij duiken niet. Tijdens het fietsen gebruik je in zo’n situatie namelijk gewoon wat meer energie én zuurstof, bij het duiken is de hoeveelheid zuurstof die je kunt gebruiken begrenst door de inhoud van de tank die je op je rug hebt hangen. Zwaar inspannen is dan niet zo heel verstandig.
Dus wil je de stroming in jouw voordeel gebruiken. In Zeeland betekent dat, dat je ongeveer 20 minuten vóór de kentering in het water wilt liggen. Dan kun je je namelijk 20 minuten de ene kant op laten drijven, dan heb je een minuut of 2 zónder stroming en dan ga je 20 minuten met de stroming de andere kant op om weer precies daar uit te komen waar je het water in gegaan bent.

oktober_2016Daarvoor moet je natuurlijk wel weten wanneer die kentering is. Nou blijkt dat geen exacte wetenschap te zijn. Het weer kan er invloed op uitoefenen én de kentering treedt niet overal op exact hetzelfde tijdstip op. Op deze website kun je een PDF downloaden met de tijdstippen per dag. Voor zondag 23 oktober ’s middags zie je dat voor laag water de kentering om 15:45 uur was. In het boekje (en op de site) staat ook een herleidingstabel. Die geeft aan dat je voor de Zeelandbrug bij hoog water 45 minuten van deze tijd af moet trekken en bij laag water is dat 25 minuten. De kentering bij de Zeelandbrug was dus op zondag 23 oktober om 15:20 uur. Dat betekende dat we om 15:00 uur in het water hadden willen liggen. Dat hebben we niet gehaald. Mijn duikcomputer blijkt bij controle zojuist, 6 minuten voor te lopen, maar we daalden dan nog pas om 15:17 uur af.
Idem voor wat betreft de maandag. Toen was de kentering volgens de tabel om 10:00 uur (10:45 – 45 minuten) en lagen we er pas om 9:51 in, in plaats van om 9:40. Bij beide duiken zijn we bij de trap ónder de Zeelandbrug te water gegaan. Bij de eerste duik kwamen we ook daar weer er uit, bij de tweede duik zijn we doorgedrift tot aan de tweede trap.

Belangrijk dus bij het duiken in de Oosterschelde is het goed plannen van de duik en in ons geval het ruimschoots op tijd op de plek zijn. Want we zijn nou eenmaal niet de snelste voor wat betreft het in het water komen (bij de Rescue Diver training in Kreta was dat anders, maar daar was het water ook 2x zo warm en de buitentemperatuur 2x zo warm!).
Overigens geldt ook nu dat je er met simpel het doen van een specialty nog niet bent. Zoals gezegd, ik zou niet alleen (of alleen met de familie) bij de Zeelandbrug gaan duiken. Om het met andere duikers die meer duiken op die plek hebben te doen of op andere plekken met getijdenstroming te duiken vind ik nu geen probleem meer. Het blijft een kwestie van blijven doen en verder uitbouwen van je vaardigheden. En intussen natuurlijk genieten van het mooie onderwaterleven, zowel in Nederland als daarbuiten!

Voor meer ervaringen over het duiken met Sealand Diving zie ook dit bericht. Het was leuk om weer met Tom en Rene te duiken en om kennis te maken met Eric. We komen zeker weer terug.