Zeeland – Den Osse Nieuwe Kerkweg

Dit bericht is deel 5 van 7 in de serie Duiken Zeeland oktober 2016

Den Osse Nieuwe KerkwegDuik nr: 108
Locatie: Den Osse Nieuwe Kerkweg
Tijd in / uit: 11:57 – 12:34
Flesdruk in / uit: 220 – 140 bar (fles: 12 liter, staal)
Diepte Max: 12,5 meter
Gewicht lood: 10 kg
Zicht: smilie2 smilie2 (5-7 meter)
Computer: Zoop
Temperatuur (lucht): 9°C
Temperatuur (bodem): 12°C
Omstandigheden:  Zout | Kant
Buddies: Marit, Niek, Josine
Kleding: Aqualung 6,5 mm natpak met kap + 3 mm Bare thermosondershirt zonder mouw + 5 mm Bare handschoenen.

Duik nr: 109
Locatie: Den Osse Nieuwe Kerkweg
Tijd in / uit: 15:11 – 15:57
Flesdruk in / uit: 220 – 140 bar (fles: 12 liter, staal)
Diepte Max: 12,5 meter
Gewicht lood: 10 kg
Zicht: smilie2 smilie2 (5-7 meter)
Computer: Zoop
Temperatuur (lucht): 15°C
Temperatuur (bodem): 12°C
Omstandigheden:  Zout | Kant
Buddy: Marit, Niek, Josine
Kleding: Aqualung 6,5 mm natpak met kap + 3 mm Bare thermosondershirt zonder mouw + 5 mm Bare handschoenen.

De derde duikdag hadden we het rijk voor ons alleen toen we aan het begin van de dag aankwamen bij Den Osse Nieuwe Kerkweg. We waren op tijd, maar gingen door wat technische uitdagingen (die met dank aan Rene opgelost werden) toch pas tegen 12 uur het water in voor onze eerste duik. Een korte duik met z’n vieren samen, waarbij ik gids was. Dat is niet altijd even gemakkelijk. Het zicht was op zich niet slecht, maar navigeren en dan de rest van het gezelschap (2 met fotocamera’s + 1 met lamp) in de gaten houden vergt wat wennen en veel omkijken. We deden het afgesproken rondje: uitzwemmen naar de winterdijk, naar het Noorden tot aan de oude winterdijk, dan “linksaf” naar het Westen langs de dijk tot ofwel aan het grafmonumentje, ofwel iemand aan de 100 bar zou komen, ofwel iemand het koud zou beginnen te krijgen. Bij de eerste duik was dat laatste het geval dus bogen we af naar het Zuiden om daarna naar het Oosten te zwemmen tot aan de steiger. Ik vond hem de eerste duik weer zonder problemen. Toch voor mij voldoende reden om ook de tweede duik geen fototoestel te nemen, maar het gidsen nogmaals te oefenen.

En toen bleek hoe ernstig je je kunt vergissen als je heel erg gefocust bent op een taak: ergens, onderweg naar de winterdijk, ongetwijfeld na weer een keer stoppen om te wachten op de fotografen en het terug kijken waar iedereen bleef, raakte ik in de war. In plaats van naar het Noorden, volgde ik het kompas naar het Zuiden. Ik kwam er al redelijk snel achter dat dat niet de goed zat omdat ik na een minuut of 2 de steiger weer in het water zag. Oeps.
Omdraaien en alsnog naar de winterdijk en voor de tweede keer het rondje gemaakt. Het blijft oefenen en iedereen heeft er na afloop hard om gelachen (ik ook). 🙂

IMG_3440-35 IMG_1559-46 IMG_1579-51 IMG_3454-38 IMG_1582-52 IMG_3467-42

Grappig was dat, terwijl wij ons klaar stonden te maken voor de tweede duik, er nog een auto de parkeerplek op draaide. Achter het stuur zat Ronald, een duiker uit Tilburg die we ontmoet hadden tijdens onze duiktrip naar Egypte afgelopen voorjaar. Hij was met zijn buddy toevallig ook van plan hier een duik te maken. Hoe klein is de wereld dan!?

Na de twee duiken was het tijd om de spullen te gaan spoelen bij de camping Den Osse, een hapje eten in het restaurant op de camping en daarna de bijna 200 km terug naar huis te rijden. We komen zeker wel weer eens terug in Zeeland, maar dan waarschijnlijk als het net weer wat warmer is.